سلام، خسته نباشید. من و همسرم ۷ ماه است که عقد کردهایم و در دوران عقد هستیم. هیچ نفقهای به من نداده است. آیا میتوانم شکایت کنم؟ من حتی کارت جدا و شخصی ندارم که برایم پول واریز…
لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.
مشاوره حقوقی نفقه به صورت آنلاین و تلفنی ۲۴ ساعته توسط بنیاد وکلا
ارائه میشود.
بنیاد وکلا
کیفیت کلیه مشاورههای تلفنی و آنلاین (چت) در مورد نفقه را ۱۰۰٪ تضمین
میکند.
اگر به دنبال مشاوره حقوقی رایگان نفقه هستید، میتوانید از روش متنی استفاده کنید. اما چنانچه مشکل شما جدی است و میخواهید بلافاصله پاسخ خود را دریافت کنید از پلنهای آنلاین و تلفنی مشاوره حقوقی نفقه استفاده نمایید.
شما هم میتوانید پرسش حقوقی خود را بصورت ناشناس مطرح کنید و از متخصصین بنیاد وکلا پاسخ بگیرید.
سوال خود را مطرح کنیدسلام، خسته نباشید. من و همسرم ۷ ماه است که عقد کردهایم و در دوران عقد هستیم. هیچ نفقهای به من نداده است. آیا میتوانم شکایت کنم؟ من حتی کارت جدا و شخصی ندارم که برایم پول واریز…
سلام. همزمان با دادخواست نفقه معوقه، زوج دادخواست الزام به تمکین فرستاد که در جلسه شورا رسیدگی به نفقه معوقه، متوقف شد. زوجه در جلسه تمکین اعلام آمادگی نمود و پرونده با رضایت زوج…
باسلام امروز وقت شورا نفقه پسرم را داشتم که همسر سابقم رفته بود شکایت نفقه کرد. در شورا گفتم: اولا خانم اعلام کرده کلیه مخارج را متقبل کردم. دوم اعلام کرده پولی به حسابم واریز…
سلام وقتتون بخیر. همسرم برای استخدامی در بیمارستان قبول شدند، ولی به دلیل شکایت نفقه از همسر سابقشان پرونده دارند که پرونده چند سالی است بایگانی شده و حتی وکیل خانم سابقشان آمده و…
بنده دختری ۱۸ ساله هستم که مادرم فوت شده، اما پدرم خرج من را نمیدهد. من پیش مادربزرگ و پدربزرگ مادریام زندگی میکنم و پدرم معلم است و ازدواج کرده و از زن دیگر خود یک پسر بچه…
کیفیت کلیه مشاورهها توسط بنیاد وکلا تضمین میشود
باسلام مبلغ نفقه من به دادگاه واریز شده و خانمی که از من وکالت ندارد و از طرف وکیلم رفته بدون اجازهی بنده یک سال پیش پول را به حساب خود برداشت کرده است. من امروز این موضوع را…
باسلام. جلسهای دارم که رئیس شورا و خود قاضی در جریان است ولی همسر سابقم دست بردار نیست. رفته تحت عنوان نفقه گذشته فرزند شکایت کرده. من هم طی لایحهای اعلام کردم: ۱. نفقه گذشته…
سلام. خانم برای نفقه گذشته و حال شکایت کرده است و بنا به دلایلی امکان درخواست تمکین وجود ندارد. قبلا من ماهیانه مبلغهایی را به حساب خانم از طریق گوشی برای نفقه واریز…
باسلام. همسر سابقم شکایت نفقه کرده است، ولی یک نامهای رسیده که خودش نوشته که کلیه مخارج و هزینه پسرم را خودم متقبل شدم. بحث پول نیست، ولی به این برگه که در یکی از پروندهها…
کیفیت کلیه مشاورهها توسط بنیاد وکلا تضمین میشود
با سلام، من مقیم تهرانم ولی همسر سابقم همراه با پسرم در قزوین هستند. ما طلاق گرفتهایم و او برای نفقه فرزندم شکایت کرده و پرونده به شورای حل اختلاف رفته است. چگونه میتوانم پرونده…
زمانی که زن و مرد با هم ازدواج کرده و صیغه محرمیت بین آنها جاری میشود، یک سری حقوق برای زوجه به وجود میآید. علاوه بر این که عقد ازدواج تکالیف مختلفی را برای زوجین ایجاد میکند، آثار آن بیشتر به ایجاد حق و حقوق مالی برای زن میگردد.
در واقع زن در قبال وظایفی که انجام میدهد، مستحق دریافت نفقه است. نفقه همان مخارج زندگی و نیازهای اساسی است که هم به زن و به هم به فرزندان تعلق میگیرد.
البته نفقه فرزند در دستهبندی نفقه اقارب نسبی قرار میگیرد. قانونگذار، مرد را به عنوان ریاست خانواده معرفی کرده و به جهت آن که زن امور داخلی منزل مانند نظافت، آشپزی، نگهداری از فرزندان و غیره را انجام میدهد، شوهر وظیفه دارد که هزینههای زندگی جهت امرار معاش را تامین کند.
در صورتی که شوهر طبق آنچه که در قانون و شرع عنوان شده است، به تامین هزینههای زندگی میپردازد، کمتر شاهد آن هستیم که بین زوجین اختلاف به وجود آید. اما مشکل اصلی در روابط زوجیت از زمانی آغاز میشود که مرد در تامین مخارج زندگی کوتاهی کند و به دلایل مختلف از پرداخت نفقه همسر خودداری نماید.
این که در بسیاری از زندگیها، زن به همراه مرد کار میکند و هزینههای زندگی مشترک توسط آنها تامین میشود، وظیفهای برای زن به شمار نمیرود، بلکه زن خانواده برای کمک به همسرش اقدام به این کار میکند. چه زن شاغل باشد و چه اشتغال خاصی نداشته باشد، موظف به تامین مخارج زندگی و پرداخت نفقه فرزندان ندارد.
حتی اگر خانم به دلیل اشتغال دارای درآمد باشد، باز هم در تامین کردن هزینههای زندگی و گذران معیشت خانواده هیچگونه وظیفهای ندارد. در واقع شوهر نمیتواند به واسطه این که زن دارای درآمد است، پرداخت نفقه را از او مطالبه نماید. پرداخت نفقه زن و فرزند، تکلیفی است که در قانون و شرع برای مردان تعیین شده است که باید این وظیفه را به درستی انجام دهند.
در مورد این که آقا به هر دلیل از پرداخت نفقه زن استنکاف کند، در قانون ضمانت اجرای حقوقی و کیفری در نظر گرفته شده است. این امکان برای زن وجود دارد که اگر پرداخت نفقه از طرف شوهر صورت نگیرد، در صورتی که تمکن مالی زوج ثابت شود، اقدام به طرح دعوا کیفری علیه او وجود دارد.
ترک انفاق در صورتی رفتار مجرمانه محسوب میشود که با توجه به تمکین زن و همچنین استطاعت مالی مرد، پرداخت نفقه صورت نگیرد که در این صورت مجازات حبس تعزیری در انتظار مجرمین خواهد بود.
با توجه به این که ترک انفاق میتواند برای مردان متاهل سابقه کیفری موثر در سیستم قضایی ایجاد کند، بهتر است که در صورت شرایط مالی مناسب، از پرداخت نفقه زن خودداری نکنند.
نفقه در اصطلاح عامیانه همان نیازهای اساسی جهت امرار معاش است که پدر خانواده تامین کردن این نیازها را بر عهده دارد. قانون مدنی در ماده 1107، تعریفی از نفقه عنوان کرده است که شامل نیازهای متناسب با زندگی زن است.
مطابق این ماده، نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با زندگی زن شامل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.
بنابراین نفقه شامل موارد زیر میشود:
ماده مزبور ناظر به نفقه زن است که البته نفقه فرزندان نیز شامل همین مواردی که ذکر شد، میباشد. نیازهای متعارفی که هر زن در زندگی دارد و باید تامین شود، به عنوان نفقه شناخته شده است. در واقع نیازهای اساسی که با زندگی زن تناسب داشته باشد، همان نفقه است که شوهر باید برای تامین کردن آنها اقدام کند.
خوراک، پوشاک و مسکن جزو نیازهای عرف جامعه به شمار میرود که برای زندگی هر فردی به آن احتیاج دارد. شاید نیازهای دیگری نیز در زندگی باشد که مطابق با شان و منزلت زن بوده که در این شرایط نیز شوهر باید از عهده تامین کردن آنها برآید.
هزینههای درمانی و بهداشتی نیز جزو نفقه به شمار میرود اما در این زمینه بین مراجع قضایی اختلاف نظر وجود دارد. هزینههای درمانی در حد متعارف مشمول نفقه میشود اما اگر هزینههای درمانی زن بسیار بالا باشد، مانند هزینه درمان بیماری صعب العلاج، دیگر نمیتوان آنها را در زمره نفقه قرار داد.
از دیگر مواردی که در قانون به عنوان نفقه ذکر شده است، خادم میباشد که در این زمینه نیز رویه قضایی متفاوت است. قانونگذار عنوان کرده است که در صورت عادت زن یا احتیاج او به دلیل بیماری یا نقص، خادم به عنوان بخشی از نفقه محسوب شده که در این صورت شوهر باید برای همسرش خدمتکار استخدام کند.
منظور از عادت زن به خادم این است که اگر زوجه در زمان زندگی قبل از ازدواج، در امور منزل خدمتکار داشته است، طبیعتا در دوران زوجیت نیز داشتن خادم جزو نیاز او محسوب شده و زوج باید تعدادی خدمتکار برای انجام امور خانه برای زن استخدام کند. همچنین اگر زن دچار بیماری یا نقص عضو شده باشد به نحوی که امکان انجام امور منزل را نداشته باشد نیز باید برای او خادم گرفته شود.
همچنین علاوه بر موارد مزبور، اثاث منزل نیز مشمول مقررات مرتبط با نفقه است. در مورد تهیه کردن اثاث منزل، بیشتر از آنچه که قانون مبنای اصلی در این زمینه باشد، عرف جامعه در دستور کار قرار میگیرد.
در عرف جامعه رویه به این شکل است که تهیه جهیزیه برای دختر تعیین شده است و وسایل مورد نیاز زندگی باید از طرف خانواده عروس تهیه شود. اما قانون جهیزیه را وظیفهای برای مردان در نظر گرفته است که شامل پرداخت نفقه زن میشود.
در مورد این موضوع که زن از چه زمانی مستحق دریافت نفقه است، باید گفت که به محض جاری شدن عقد نکاح، نفقه به زن تعلق میگیرد. ماده 1102 قانون مدنی در این زمینه عنوان میکند که همین که عقد نکاح به طور صحت واقع شد، رابطه زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل یکدیگر برقرار میشود.
در واقع با جاری شدن صیغه نکاح، تکلیف روابط زوجیت برای زن و شوهر برقرار شده که یکی از آنها پرداخت نفقه به زن میباشد. قبل از عقد ازدواج، زوجه مستحق دریافت نفقه نیست، زیرا هنوز رابطه زوجیت برقرار نشده تا شوهر برای پرداخت نفقه اقدام نماید.
حال که مشخص شد بعد از ازدواج، به زن نفقه تعلق میگیرد، باید بررسی شود که منظور عقد نکاح دائم است یا موقت. در واقع این سوال ممکن است مطرح شود که به واسطه عقد نکاح، زوجه استحقاق دریافت نفقه را دارد، حال منظور قانونگذار ازدواج دائم است یا موقت؟
ماده 1106 قانون مدنی عنوان میکند که در عقد دائم، نفقه زن بر عهده شوهر است. به موجب این ماده، میتوان نتیجه گرفت که در ازدواج دائم، پرداخت نفقه به زوجه تعلق میگیرد و در نکاح موقت، زن این امکان را ندارد که برای مطالبه نفقه اقدام کند. بنابراین زوجه در نکاح موقت وظیفه تامین کردن هزینههای زندگی زن را ندارد و در این صورت زوجه نیز امکان طرح دعوا مطالبه نفقه را نخواهد داشت.
این که زوج در پرداخت نفقه، تکلیف قانونی دارد، به نکاح دائم مرتبط است و بحث پرداخت نفقه به زن در صیغه موقت منتفی است.
البته در ازدواج موقت، زوجین میتوانند در صیغه نامه پرداخت نفقه را شرط کنند که در این صورت پرداخت نفقه به عنوان وظیفه قانونی مرد به شمار میرود. اگر در ازدواج موقت، چنین شرطی در عقدنامه ذکر شود، در صورت خودداری مرد از پرداخت نفقه، زوجه امکان طرح دعوا علیه شوهر را دارد.
همانطور که در بخش قبل اشاره شد، با برقراری عقد ازدواج، نفقه به زن تعلق گرفته و شوهر باید پرداخت نفقه را به عنوان تکلیف قانونی انجام دهد. با توجه به این که مرد با از عهده پرداخت نفقه زوجه بر آید و هیچ عذر و بهانهای برای عدم پرداخت نفقه مورد پذیرش قانون نیست، اما برای تعلق گرفتن نفقه به همسر، شرایطی عنوان شده است.
به طور کلی برای این که پرداخت نفقه به زوجه انجام شود، رعایت شروط زیر الزامی است:
یکی از شروط اساسی برای پرداخت نفقه، عقد نکاح دائم است. بر اساس مطالب ارائه شده در قسمت قبل، در ازدواج دائم، زوجه از حق نفقه برخوردار است. شرط دیگر در این زمینه، تمکین زوجه از دستورات شوهر است. ماده 1108 قانون مدنی در این زمینه بیان میکند که هرگاه زن بدون مانع شرعی از ادای وظایف زوجیت امتناع کند، مستحق نفقه نخواهد بود.
تمکین در برابر شوهر یکی از وظایف اصلی زن محسوب میشود. زوجه باید تکالیف زوجیت که در قانون به آن اشاره شده است را به درستی انجام دهد. در واقع زوجه مکلف به تبعیت از دستورات شرعی و قانونی مرد است. در صورتی که زوجه نسبت به شوهر و اجرای دستورات او، تمکین نداشته باشد، به تبع آن نفقه به او تعلق نخواهد گرفت.
البته که اگر دلایل موجه و قانونی برای عدم تمکین از طرف زوجه وجود داشته باشد، نفقه مستحق دریافت نفقه میباشد. در واقع اگر زن به دلیل آن که خواسته شوهر از او برخلاف موازین شرعی بوده، تبعیت نکند، باز هم نفقه به ان تعلق میگیرد. در ماده مزبور عنوان شده است که اگر بدون مانع شرعی عدم تمکین از طرف زوجه صورت گیرد، امکان پرداخت نفقه به زن وجود ندارد.
حال اگر برای تمکین نکردن از شوهر، مانع شرعی باشد، کما فی سابق نفقه به عنوان یکی از حقوق زوجه در روابط زوجیت پایدار خواهد بود. تمکین در این زمینه همان تمکین عام و تمکین خاص است. تمکین عام شامل حسن معاشرت زوجه نسبت به همسر و مواردی از این قبیل است و تمکین خاص به روابط جنسی و زناشویی ارتباط دارد.
به طور مثال، شوهر دارای بیماری جنسی است و با این شرایط، از همسر خود تقاضا میکند که با وی نزدیکی داشته باشد. به دلیل آن که شوهر دارای عذر شرعی است، زن میتواند از دستور او تبعیت نکرده و به نوعی تمکین خاص در برابر شوهر انجام ندهد.
حال اگر مرد هیچگونه بیماری نداشته و به نوعی مانع شرعی برای ادای وظایف زناشویی از طرف زن نباشد، عدم تمکین سبب محرومیت زن از حق نفقه خواهد شد.
بنابراین عقد ازدواج دائم و تمکین از طرف زوجه جز مواردی است که به عنوان شروط لازم برای تعلق گرفتن نفقه به زن محسوب میشود. عدم رعایت هریک از این شرایط سبب محرومیت زوجه از حق قانونی خود همان نفقه خواهد شد.
در حالت کلی نفقه به دو گروه از اشخاص تعلق میگیرد که صرفا زن استحقاق دریافت نفقه را ندارد. علاوه بر زوجه که پرداخت نفقه به او واجب است، اشخاص دیگری نیز از حق نفقه برخوردار هستند. بنابراین به افراد زیر نفقه تعلق میگیرد:
در واقع شوهر باید به تامین هزینههای زندگی همسر، فرزندان و اقارب نسبی بپردازد. نفقه فرزندان در گروه نفقه اقارب نسبی قرار دارد که شرایط پرداخت آن نسبت به نفقه زن متفاوت است. نفقه زن موضوعی است که بیشتر در قانون به آن تاکید شده است و از این حیث جز دعاوی پرتکرار در دعاوی خانواده به شمار میرود.
در دعاوی نفقه در اغلب مواقع زنان برای مطالبه نفقه اقدام میکنند که به دلیل نپرداختن نفقه امکان طرح شکایت حقوقی و کیفری وجود دارد. در واقع میتوان گفت که طرف اصلی در بیشتر دعاوی نفقه، زنان هستند و در کمتر حالاتی شاهد آن هستیم که اقارب نسبی اقدام به طرح دعوا مطالبه نفقه کنند.
مسائل مربوط به نفقه افراد واجب النفقه، شرایط خاص خود را دارند که در ادامه مطلب به ارائه توضیحات کافی در این زمینه میپردازیم.
جدای این که شوهر موظف به پرداخت نفقه زن است، گروه دیگری تحت عنوان اقارب نسبی در خط عمودی جزو اشخاص واجب النفقه به شمار میروند. به موجب ماده 1204 قانون مدنی، نفقه اقارب عبارت است از مسکن، البسه، غذا و اثاث البیت بقدر حاجت با در نظر گرفتن درجه استطاعت منفق.
نفقه اقارب نیز همانند نفقه زن شامل نیازهای متعارف زندگی است که البته شرایط پرداخت آن کاملا متفاوت از پرداخت نفقه به زوجه است. برای پرداخت نفقه دو شرط اساسی لازم است که در ماده فوق به آن اشاره شده است. شرط نخست در پرداخت نفقه اقارب نسبی این است که نفقه دهنده باید از تمکن مالی برخوردار باشد. شرط دوم در این زمینه عم توانایی اقارب نسبی در تامین مخارج زندگی است.
دو شرط مزبور برای پرداخت نفقه به اقارب نسبی لازم است. اگر پدر، استطاعت مالی نداشته باشد، لزومی به پرداخت نفقه اقارب نسبی نیست. برخلاف نفقه زوجه که استطاعت مالی زوج در این زمینه شرط اساسی محسوب نمیشود، در نفقه اقارب اگر شوهر از شرایط مالی مناسب برخوردار نباشد، ملزم به پرداخت نفقه آنها نخواهد بود
حال اگر پرداخت کننده نفقه، از استطاعت مالی برخوردار باشد، در صورتی اقارب نسبی، واجب النفقه محسوب میشوند که توانایی تامین کردن مخارج زندگی خود را نداشته باشند. بنابراین حتی در صورت تمکن مالی زوج، اگر اقارب نسبی دارای درآمد مناسبی باشند به نحوی که بتوانند هزینههای زندگی را تامین کنند، دیگر نیازی به پرداخت نفقه به آنها نخواهد بود.
بر اساس ماده 1196 قانون مدنی، در روابط بین اقارب، فقط اقارب نسبی در خط عمودی اعم از صعودی و نزولی، ملزم به انفاق یکدیگر هستند. منظور از اقارب نسبی در خط عمودی همان افرادی که پشت سرهم یا نسل به نسل هستند مانند پدر بزرگ، مادر بزرگ، پدر، مادر و ... است.
در مورد نفقه فرزند نیز در حالت کلی بر عهده پدر است اما اگر پدر فقیر بوده یا نتواند از عهده تامین کرده معیشت فرزند خود برآید، اجباری در این زمینه برای پرداخت نفقه فرزندان از طرف پدر وجود ندارد. در صورت عدم استطاعت مالی پدر برای تامین نفقه فرزند، جدی پدر در این زمینه اولویت دارند و در صورت عدم توانایی جد پدری، مادر موظف به پرداخت نفقه فرزند است.
این موضوع در ماده 1199 قانون مدنی عنوان شده است. در واقع در صورت فوت پدر یا عدم استطاعت مالی او، به ترتیب جدی پدری، مادر، اجداد مادری مسئولیت پرداخت نفقه را بر عهده دارند.
بنابراین پدر اگر شرایط مالی و اقتصادی مناسبی داشته باشد، باید مخارج زندگی فرزند خود را تامین کند. در صورتی وظیفه پرداخت نفقه فرزند از عهده پدر خارج میشود که او فوت کند یا توانایی در پرداخت نفقه را نداشته باشد.
در قانون به دلیل عدم پرداخت نفقه زن از طرف شوهر، ضمانت اجرای حقوقی و کیفری در نظر گرفته شده است. برخلاف نفقه اقارب و فرزند که برای پرداخت آن به توانایی مالی شوهر توجه میشود، در نفقه زن توجه به این موضوع نشده است و زوج مکلف است که در هر شرایطی برای پرداخت نفقه زوجه اقدام کند.
در صورتی که مرد از پرداخت نفقه همسرش خودداری کند، این امکان به زن داده شده است که به اختیار خود از شوهر شکایت حقوقی یا کیفری کند. زوجه به دلیل نپرداختن نفقه میتواند با ارائه دادخواست مطالبه نفقه به دادگاه خانواده، شوهر را ملزم به پرداخت نفقه نماید. همینطور به جهت آن که ترک انفاق جرم محسوب میشود، امکان طرح دعوا کیفری علیه شوهر وجود دارد.
بر اساس ماده 1111 قانون مدنی به این صورت است که در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه، زن میتواند به محکمه رجوع کند. در واقع با امتناع مرد از تامین مخارج زندگی همسر خود، زوجه میتواند درخواست مطالبه نفقه به دادگاه بدهد.
اگر زوجه قانونا مستحق دریافت نفقه بوده و به نوعی در طول دوران زندگی از شوهر تمکین کرده باشد، دادگاه درخواست مطالبه نفقه از طرف زن را پذیرفته و شوهر را مکلف به پرداخت نفقه مینماید.
ضمانت اجرای حقوقی عدم پرداخت نفقه صرفا به طرح شکایت حقوقی محدود نمیشود، بلکه میتواند حق طلاق را برای زن ایجاد کند.
در ماده 1129 قانون مدنی عنوان شده است که اگر شوهر از پرداخت نفقه خودداری کند، در صورتی که زوجه از او شکایت نموده و بر اساس حکم دادگاه نیز شوهر ملزم به پرداخت نفقه شده باشد، استنکاف از اجرای حکم دادگاه باعث میشود تا زن برای طلاق به حاکم رجوع نماید.
با شکایتی که خانم به دلیل عدم پرداخت نفقه از شوهر کرده است، در صورت محرز بودن ادعای زوجه و نبود مانع در تعلق گرفتن نفقه به او، دادگاه حکم به الزام به پرداخت نفقه برای شوهر مینماید. حال اگر زوج حکم دادگاه را اجرا نکرده و در این شرایط، از پرداخت نفقه خودداری کند، زوجه میتواند درخواست طلاق دهد و از شوهر به صورت قانونی جدا شود.
بنابراین زوجه در صورتی میتواند به دلیل عدم پرداخت نفقه، درخواست طلاق بدهد که قبل از آن شکایت مطالبه نفقه در دادگاه را مطرح نموده و در این زمینه دادگاه نیز حکم به پرداخت نفقه زوج را صادر کرده باشد.
ماده 53 قانون حمایت خانواده در مورد ضمانت اجرای کیفری عدم پرداخت نفقه است. طبق این ماده هرکس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین او پرداخت نکند یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند، به حبس تعزیری درجه شش محکوم میشود.
جرم ترک انفاق زمانی محقق میشود که زوج در صورت برخورداری از استطاعت مالی، نفقه زن را پرداخت کند و همچنین زن از شوهر تمکین نموده باشد. در صورتی که شوهر به دلیل نداشتن توانایی مالی در پرداخت نفقه زن خودداری به عمل آورد، زوجه صرفا می تواند علیه او شکایت حقوقی کند و طرح دعوا کیفری در این شرایط امکان پذیر نیست.
اصولا پرداخت نفقه تا زمانی که زن و شوهر به صورت مشترک باهم زندگی میکنند، جنبه قانونی دارد و بعد از این که زوجین از هم طلاق گرفتند، نمیتوان الزامی را برای پرداخت نفقه از طرف شوهر در نظر گرفت.
در واقع تا زمانی که رابطه زوجیت برقرار است، زوج مکلف به تامین نمودن هزینه های متعارف و متناسب با زندگی زوجه است و با مطرح شدن بحث طلاق دیگر شوهر تکلیفی برای پرداخت نفقه زن ندارد.
البته شرایطی در قانون عنوان شده است که امکان برخورداری زوجه از نفقه حتی بعد از طلاق نیز وجود دارد. در صورت بارداری زن و این که طلاق به صورت رجعی باشد، بعد از طلاق پرداخت نفقه مانند سابق بر عهده مرد خواهد بود.
در صورتی که خانم باردار باشد، جدای از این نوع طلاق صورت گرفته، تا پایان مدت زمان حاملگی زن، تامین مخارج زندگی زوجه یا پرداخت نفقه با مرد است. بعد از پایان وضع حمل، شوهر دیگری موظف به پرداخت نفقه زن نمیباشد. اگر طلاق صورت گرفته به صورت رجعی باشد، طبق قانون زن باید در منزل شوهر تا پایان مدت عده طلاق سکونت داشته باشد و بر اساس این شرایط، پرداخت نفقه به زن باید از طرف شوهر صورت گیرد.
به دلیل آن که تا پایان مدت عده، زوجه باید در منزل شوهر سکونت داشته باشد، مرد تا اتمام این شرایط موظف است که از عهده تامین مخارج زندگی زن برآید و به نوعی نفقه او را پرداخت کند.
زمانی که شکایت مطالبه نفقه در دادگاه مطرح میشود، قاضی برای تعیین میزان نفقه پرونده را با صدور قرار کارشناسی به کارشناس رسمی دادگستری در این زمینه ارجاع میدهد. در واقع محاسبه میزان نفقه زن بر اساس نظر کارشناس انجام میشود.
حال این که کارشناس چه معیارهایی را در تعیین نفقه مورد بررسی قرار میدهد، باید گفت که شرایط و مقتضیات زندگی هر زن متفاوت است و در این زمینه امکان مشخص کردن مبلغی ثابت به عنوان نفقه وجود ندارد.
معیارهایی که برای محاسبه نفقه زن مورد استفاده قرار میگیرد، شامل وضعیت اشتغال زن، میزان تحصیلات او، سن زن، سطح اجتماعی و فرهنگی زن و مواردی از این قبیل میباشد. در واقع میزان نفقه یک زن با تحصیلات لیسانس با زن با سطح مدرک دیپلم ممکن است که متفاوت باشد یا همین موضوع در مورد زن شاغل و زن خانه دار.
وضعیت اشتغال زوجه برای تعیین کردن نفقه توسط کارشناس رسمی دادگستری کارایی دارد اما این موضوع ارتباطی به پرداخت نفقه به زن ندارد. اگر زن شاغل باشد یا خانه دار، باعث نمیشود تا پرداخت نفقه به او صورت نگیرد اما کارشناس وضعیت اشتغال زوجه را مبنای تعیین محاسبه نفقه زن قرار میدهد.
در صورتی که تمایل دارید قبل از طرح دعوا در دادگاه، میزان نفقه خود را محاسبه کنید، میتوانید از خدمات مجموعه بنیاد وکلا استفاده کنید. برای محاسبه فوری نفقه میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید تا راهنمایی لازم را در این زمینه در اختیارتان قرار دهند.
تمامی موضوعات مرتبط با امور خانواده از جهات مختلف حائز اهمیت هستند. به موجب ماده 4 قانون حمایت خانواده، دعاوی نفقه در دادگاه خانواده بررسی میشود و بر همین اساس شکایات مرتبط در این زمینه به شعبات صالح دادگاه خانواده ارجاع داده میشود.
طبق آمار منتشر شده از قوه قضاییه، یکی از پرتکرارترین پروندههای مطرح شده در مراجع قضایی، در ارتباط با نفقه است. علت اصلی بروز این مشکلات به بحث مسائل اقتصادی حاکم بر جامعه بر میگردد.
در واقع شوهر به دلایل مختلف مانند ورشکستگی، توان این که مخارج زندگی را تامین کند، ندارد و از این رو زوجه قانونا این اختیار را دارد تا برای مطالبه نفقه از شوهر شکایت کند.
اقامه دعوا نفقه مستلزم انجام مراحل قانونی و رعایت کردن تشریفات دادرسی که منطبق بر قانون آیین دادرسی مدنی باشد، است. با توجه به این که پروسه طولانی و وقتگیر برای طرح این نوع دعاوی وجود دارد، بهتر است که از مشاوره حقوقی نفقه با وکلای برجسته مجموعه بنیاد وکلا استفاده کنید.
مشاوره حقوقی بنیاد وکلا در ارتباط با نفقه به سه صورت کلی حضوری، تلفنی و آنلاین انجام میشود که متقاضیان میتوانند با هزینه مناسب از این خدمات بهرهمند شوند. علاوه بر این کیفیت ارائه مشاوره حقوقی توسط این مجموعه تضمین شده است.
در هر صورت برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص موضوعات مرتبط با نفقه و مشاوره حقوقی در این زمینه میتوانید با کارشناسان ما و وکیل نفقه در بنیاد وکلا در ارتباط باشید.