در دادگاه آیا ما می توانیم اعسار مهریه را به جای ۱۸۰ سکه به کل مهریه بدیم؟
با عرض سلام و تشکر از پاسخ گویی کارشناسان حقوقی و وکلای محترم کانون
چند روز پیش سوالی مطرح کرده بودم:
" همسرم ۳۰۰ سکه کل مهریه اش را ابتدا به اجرای ثبت برد و در آنجا یک چهارم حقوق ام بعلاوه سه دانگ یک واحد آپارتمانی را که سه دانگ آن را به نام ایشان کرده بودم توقیف نمود. بیش از یک سال است یک چهارم حقوقم را بابت مهریه دریافت اما سه دانگ اپارتمان مستثنی از دین شد. چند ماه پیش ۱۸۰ سکه را طی نامه ختم عملیات اجرای ثبت برای ان ۱۸۰ سکه دریافت و به دادگاه برد و دادگاه نیز بنده را محکوم به پرداخت ۱۸۰ سکه نمود.
سوال۱: آیا طبق قانون ایشان می تواند مهریه خود را دو تکه کرده و همزمان از دو مرجع استیفای مهریه کند؟
که قدری با پاسخ های متفاوت روبرو شدم. مثلا:
" بله می تواند از دوجا اقدام کند اما پرداخت اقساط منوط به اتمام قبلی می شود شما می توانید هر کدام را همسرتون از دادگاه اجرا گذاشته اعسار بزنید
امکان مطالبه همزمان از دو مرجع نمی باشد اما پس از اخذ ختم در اجرای ثبت امکان مطالبه می باشد
می توانید نسبت مهریه اعسار دهید."
جسارتا بنده سردرگم شدم!! و مجبور شدم پی مواد قانونی بگردم و مواجه شدم با این مواد قانونی:
مطابق بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه... و تاکید موکد در بخشنامه اصداری از مقام ریاست محترم قوه قضاییه در این خصوص مطالبه مهریه همزمان از دو مرجع (اجرای ثبت و دادگاه) نسبت به دین واحد با منشاء واحد، واجد اشکال قانونی و مغایر با ضوابط و مقررات مربوطه است.
همچنین
تبصره ۳ ماده ۱۱۳ قانون برنامه توسعه بیان می کند که می توان به کل مهریه اعسار داد. چون قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی فقط ناظر به احکام دادگاه ها است، این قانون به طور کلی اجازه اقامه دعوی اعسار را به مدیون پرونده های اجرای ثبت داده است.
تبصره ۳- چنانچه متعهد سند مدعی اعسار باشد، میتواند با رعایت قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی دادخواست اعسار خود را به مرجع قضائی صالح تقدیم کند و در صورت صدور حکم اعسار، متعهد سند از شمول قسمت اخیر تبصره(۲) معاف خواهد بود.
خواهشمند است اینجانب را راهنمایی کنید تا به دو سوال مطروحه خود پاسخ قانونی و دقیق بیابم.
با تشکر