زمانی که جرمی محقق می گردد، مراجع قضایی باید اقدامات و تحقیقات اولیه را انجام دهند تا بتوانند عدالت را برقرار و رای صحیح و مقتضی را صادر نمایند.
برای صدور رای باید تحقیقات اولیه انجام شود که از سوی دادسرا این اقدامات صورت می گیرد و از جمله اقدامات این اولیه، تحقیقات محلی و بررسی صحنه جرم در صورت نیاز است که از جمله وظایف دادسرا محسوب می شود.
قانونگذار در قانون آیین دادرسی کیفری بررسی صحنه جرم از سوی دادسرا را بر عهده گروهی قرار داده و همچنین اعضای گروه بررسی صحنه جرم و کیفیت حفظ ادله در صحنه جرم را بر شمرده است؛ به همین دلیل در این مقاله به بررسی، اعضای گروه بررسی صحنه جرم و موارد صدور و دستور می پردازیم.
در خصوص تاثیر اقدامات این گروه در پرونده خود بهتر است از وکیل آشنا به امور دادسرا و پروندههای کیفری بهرهمند شوید.
اعضای گروه بررسی صحنه جرم
بررسی صحنه ای که در آن جا جرم محقق شده است را باید بر اساس قانون توسط اشخاص مسئول و متخصصی انجام شود که قانونگذار معین کرده است؛ این اشخاص وظیفه قانونی بررسی صحنه جرم و مستند سازی ادله را بر عهده دارند.
بر همین اساس اعضای گروه بررسی صحنه جرم بر طبق قانون آیین دادرسی کیفری عبارتند از: پزشک قانونی، کارشناسان بررسی صحنه جرم، کارشناسان تشخیص هویت و کارآگاهان نیروی انتظامی و عنداللزوم سایر کارشناسان می باشند.
اگر نظارت بر گروه بررسی صحنه جرم نیاز باشد و یا نیاز به سرپرستی گروه باشد، این امر بر طبق قانون بر عهده بازپرس می باشد.
همچین منشی صحنه جرم، شخصی است که بر اساس تشخیص بازپرس پرونده، از بین کارکنان اداری تعیین می شود و وظیفه تعیین صورت مجلس و ثبت و ضبط دستورات را بر عهده خواهد داشت. این مهم از طریق ارتباط با مشاوره حقوقی آنلاین و مطالعه مقالات بیشتر تا حدودی میسر خواهد شد.
موارد صدور و دستور بررسی صحنه جرم
برای بررسی موارد صدور و دستور بررسی صحنه جرم باید گفت که در واقع منظور از موارد صدور دستور مواردی که ممکن است در صورت صدور و دستور بررسی صحنه جرم مورد درخواست باشد، این موارد که در بررسی صحنه جرم درخواست می گردد علی الاصول عبارتند از:
ترسیم کروکی به منظور حفظ موقعیت جسد در صحنه جرم، عکس برداری از محل به منظور کشف هویت متوفی، در صورت امکان فیلم برداری با هدف کشف چگونگی فوت متوفی می باشد، اما این امکان وجود دارد که هویت متوفی معلوم و مشخص نباشد که در این حالت باید به دستور بازپرس اقدامات ذیل انجام شود:
- علائم و مشخصات جسد به طور دقیق در صورت مجلس قید می شود.
- اثر انگشتان دست متوفی در پرونده ثبت و برای تشخیص هویت به هر نحو که مقتضی بداند اقدام می شود.
- در صورت ضرورت تصویر متوفی در پایگاه های اطلاع رسانی نیروی انتظامی یا پزشکی قانونی یا به نحوه مناسب دیگر منتشر می شود.
کیفیت حفظ ادله در صحنه جرم
در اولین حالت ممکن در حفظ ادله در صحنه جرم حالتی است که آثار و ادله قابل انتقال می باشد که در این صورت اگر حفظ دلایل در صحنه جرم در کشف جرم موثر باشد باید به میزان لازم برداشت و به نحوی مهر و موم شود که در معرض تلف نباشد.
در دومین حالت که قابل تصور است زمانی است که آثار و ادله غیر قابل انتقال می باشد؛ به عبارت دیگر اگر دلایل و ادله ای در صحنه جرم وجود داشه باشد که نتوان آن را انتقال داد، تا زمان جمع آوری آن ها بازپرس بر اساس قانون برای حفظ ادله اقدام می کند.
اگر لازم بداند محل را قفل یا مهر و موم می کند و حفاظت آن را به ضابط دادگستری می سپارد.
لازم به ذکر است که اگر دعوت از پزشک در صحنه جرم الزامی باشد بازپرس برای معاینه جراحات، اثار و علائم ضرب و صدمات جسمانی و همچنین سایر معاینات پزشکی قانونی را دعوت و نظر ایشان را اخذ می کند.
اگر پزشک قانونی نتواند حضور یابد یا در جایی پزشک قانونی نباشد، پزشک متخصص معتمد دعوت می شود.
برای راهنمایی بیشتر به مشاوره حقوقی بنیاد وکلا مراجعه نمایید.
ارتباط با متخصصین ما نه فقط از راه مراجعه حضوری بلکه از طریق گفتگو با وکیل تلفنی نیز میسر میباشد.