دیه که مبالغی از وجه نقد است، به عنوان نوعی ما به عوض نسبت به آسیبهایی که به اعضا و منافع وارد میشود به قربانی پرداخت میشود، با وجودی که تقریبا کلیه اعضا و منافع انسان دیه مقدر دارند.
لیکن برخی از اعضا از اهمیت بیشتری نسبت به دیگر اعضا برخوردارند، برای مثال اندامهای تناسلی به دلیل اهمیتی که در ادامه حیات وی ایفا میکند همواره از اهمیت دوچندان برخوردار بوده است.
در این مقاله قصد داریم انواع آسیبهای وارده به اندام تناسلی و دیه دیه اندام تناسلی را بررسی نماییم.
مفهوم و محدوده اندام تناسلی
اندام تناسلی با وجودی که به ظاهر مفهومی کاملا آشنا است لیکن در خصوص محدوده آن و منافع حاصله مطالب ندانسته بسیار است. به طور کلی دستگاه تناسلی به عنوان دستگاه تولید مثل یا سیستم ژِنیتال شناخته میشود که برای تولید مثل به کار میرود. دستگاه تولید مثل در هر دو زنان و مردان شامل اندام تناسلی ایشان است.
در مردان دستگاه تناسلی شامل یک قسمت خارجی و یک قسمت داخلی است، در حالی که قسمت خارجی از آلت تناسلی و بیضهها تشکیل شده است، قسمت داخلی شامل پروستات و برخی غدد تغذیه کننده اسپرم است.
در زنان نیز، دستگاه تناسلی متشکل از قسمتهای داخلی و خارجی است، بخش خارجی شامل لبهای بزرگ و کوچک، مهبل و واژن است، قسمت داخلی دستگاه تناسلی زنان را رحم و تخمدانها تشکیل میدهد.
از آنجا که منافع ناشی از دستگاه تناسلی شامل تولید مثل، به کمک سلامت کلیه بخشها اعم از داخلی و خارجی میسر است، ایجاد آسیب در هر بخش از آنها میتواند با سلب منفعت و نیز مجازات همراه باشد، لیکن در این نگارش به موضوع اندامهای تناسلی خارجی ورود خواهیم کرد. البته شما میتوانید در این راستا مشاوره حقوقی تلفنی نیز دریافت نمایید.
مفهوم دیه
دیه که یکی از کتابهای قانون مجازات اسلامی را به خود اختصاص داده است، از نظر ماهیتی با اختلاف نظراتی همراه است. نظرات اصلی درباره ماهیت دیه، حکم مجازات داشتن آن در مقابل مسئولیت مدنی بودن دیه است.
اختلاف در ماهیت اختلاف در نتیجه را به همراه دارد، به عبارت دیگر چنانچه دیه را به عنوان مجازات در نظر بگیریم، امکان مطالبه سایر خسارات به عنوان خسارتهای ناشی از مسئولیت مدنی وجود دارد، لیکن اگر ماهیت دیه را مسئولیت مدنی در نظر بگیریم، مقادیر مقدر قانونی تنها مقادیر قابل پرداخت به قربانی خواهند بود.
هر یک از طرفداران نظرات فوق استدلالاتی را عنوان میکنند، برای مثال مطرح شدن دیه در کتاب قانون مجازات اسلامی، وصف مجازات داشتن آن را قوت میبخشد، و از سوی دیگر وصف مالی داشتن آن، به ماهیت مسئولیت مدنی کمک میکند.
دیه، صرف نظر از ماهیت با تعریف مشخصی همراه است. دیه به مبالغ مشخص از وجه نقد گفته میشود که در اثر ورود جنایتهای غیرعمدی یا خطای محض به اعضا، منافع و نفس انسان، توسط مرتکب به قربانی پرداخت میشود.
منظور از مقادیر مشخص دیه این گونه است که در قانون مجازات اسلامی و کتاب دیات، انواع صدماتی که انواع اعضا و منافع ممکن است وارد آید قید گردیده است، و درصدی از دیه کامل انسان، به عنوان دیه مقدر آن رفتار تعیین شده است.
از سوی دیگر همه ساله دیه کامل انسان برای زن و مرد در ماههای عادی و ماههای حرام تعیین و اعلام میشود. از ترکیب دو فرمول فوق میتوان به مبلغ دیه هر آسیبی در هر سالی، به هر شخصی پی برد.
به دو عبارت دیه زن و مرد و نیز ماههای حرام و عادی اشاره کردیم، مقصود از هر کدام چیست؟
مطابق با شرع مقدس اسلام، که منبع اصلی قوانین ما نیز هستند، دیه در زن تا یک سوم کامل دیه انسان با دیه در مرد یکسان است، اما پس از آن به نصف دیه مرد تقلیل مییابد.
به عبارت سادهتر، چنانچه آسیب وارده به زن مطابق با احکام کیفری با دیه تا یک سوم دیه کامل انسان همراه باشد، پایه تعیین مقدار دیه با مرد هیچ تفاوتی ندارد، اما آنگاه که آسیب وارده به یک سوم برسد یا از آن پیشی گیرد، مبنای تعیین مبلغ دیه، نصف دیه مرد خواهد بود.
البته ساز و کارهایی برای برطرف کردن این تفاوت به وجود آمده است که من جمله میتوان به سازمان تامین خسارتهای بدنی اشاره کرد، این سازمان یکی از مسئولیتهایی که بر عهده دارد پرداخت تفاضل دیه زن و مرد در مواقع معین قانونی است، لیکن در این نوشتار نمیتوان به ساز و کار سازمان مذکور وارد شد و پیشنهاد میشود جهت دریافت اطلاعات بیشتر به مقالات مربوطه مراجعه نمایید.
موضوع دیگری که اشاره شد ماههای عادی و حرام هستند. ماههای حرام شامل ۴ ماه ذیالقعده، ذیالحجه، محرم و رجب هستند که در طی آنها مقدار دیه تغلیظ میشود، یعنی بیشتر میشود.
به طور مثال در سال ۱۴۰۲ دیه کامل انسان برای آقایان در ماههای عادی ۹۰۰ میلیون تومان و برای خانمها ۴۵۰ میلیون تومان است، همین مقادیر در ماههای حرام برای آقایان به یک میلیارد و دویست میلیون تومان و برای زن به ۶۰۰ میلیون تومان افزایش مییابد.
به عنوان آخرین نکته به نظر وکیل کیفری باید به مفهوم جرایم عمدی و غیرعمدی اشاره کرد. جرایم عمدی به آن دسته از رفتارهای مجرمانه گفته میشود، که مرتکب با در نظر داشتن نتیجه و به قصد رسیدن به آن، نسبت به شخص یا اشخاص معین، رفتارهای لازم را صورت میدهد تا نتیجهای که در فکر دارد به دست آید. اما در جرایم غیرعمدی این گونه نیست.
جرایم غیر عمدی به دو دسته جرایم شبه عمد و جرایم خطای محض تقسیم میشوند. در جرایم شبه عمد شخص قصد انجام رفتار مجرمانه را دارد اما نتیجه آن را مورد نظر ندارد، به عبارت دیگر رفتاری را مرتکب میشود که اصولا نتیجه آن نباید اتفاق میافتاده اما بنا به دلایلی نتیجه حاصل گردیده است.
برای مثال شخص الف شخص ب را با چاقو مورد اصابت قرار میدهد با هدف اینکه اندکی خونریزی نماید، اما در اثر عوامل دیگری عمل ارتکابی وی به فوت شخص ب میانجامد، در چنین حالتی چون شخص الف قصد ارتکاب قتل را نداشته است، جرم وی به عنوان شبه عمدی در نظر گرفته میشود.
در حالت خطای محض، مرتکب نه تنها قصد دریافت نتیجه خاص را نداشته است، بلکه حتی قصد انجام رفتار مجرمانه را نیز ندانسته است، مثالهای محدودی از جرم خطای محض وجود دارد که من جمله ارتکاب جرم در حالت مستی و یا خواب است.
انواع آسیبهای وارده به اندام تناسلی
در بخشهای قبلی با دستگاه تناسلی و اعضای داخلی و خارجی آن در هر دو زنان و مردان آشنا شدیم، همچنین اشاره کردیم که منفعت اصلی که از دستگاه تناسلی منتج میشود، تولید مثل است. با توجه به تعدد ارکانها و منافع حاصله از دستگاه تناسلی، تعدد آسیبها و در نتیجه دیه مقرر را خواهیم داشت که در بند بعدی بررسی خواهیم کرد.
دیه آسیبهای وارده به اندام تناسلی
مبحث چهاردهم از کتاب دیات قانون مجازات اسلامی، تحت عنوان دیه اندام تناسلی و بیضه، به انواع حالتهایی که ممکن است دستگاه تناسلی اشخاص قربانی جنایت قرار گیرد و میزان دیه هر کدام پرداخته است که به شرح ذیل است:
چنانچه اندام تناسلی مرد تا ختنه گاه یا بیش از ختنه گاه قطع شود یا از بین برود، بر مرتکب پرداخت دیه کامل انسان واجب است.
- چنانچه در اثر جنایت انجام شده، اندام تناسلی مرد کمتر از ختنه گاه بریده یا قطع شود و یا به هر طریق دیگری از بین برود، به نسبت ختنه گاه محاسبه خواهد شد و به همان نسبت از دیه کامل انسان محاسبه و به قربانی پرداخت میگردد. قابل ذکر آن که مرجع محاسبه و تعیین مبلغ دقیق دیه، مرجع قضایی رسیدگی کننده است که میتواند از نظر کارشناسان نیز کمک بگیرد.
- چنانچه در اثر جنایت مرتکب، دو بیضه قربانی قطع شود یا از بین برود، دیه کامل بر مرتکب خواهد بود. اما چنانچه تنها بیضه چپ قطع شده باشد، دو ثلث از دیه کامل باید پرداخت شود، همچنین قطع بیضه راست به تنهایی، یک ثلث دیه کامل دارد. در نتیجه قطع به یکباره دو بیضه است که دیه کامل خواهد داشت.
- چنانچه در اثر رفتار ارتکابی جانی، یکی از بیضههای قربانی ورم کرده باشد، دو دهم از دیه کامل انسان به عنوان دیه مقرر جنایت تعیین میشود.
- چنانچه تورم یکی از بیضههای قربانی که در اثر جنایت ایجاد شده است به راه رفتن قربانی نیز آسیب وارد ساخته و مانع از راه رفتن مفید وی شده باشد، علاوه بر دیه ورم که دو دهم دیه کامل انسان بود، هشت دهم دیه کامل نیز بابت وضعیت راه رفتن قربانی به وی پرداخت خواهد شد.
چنانچه جنایت نسبت به اندام تناسلی زن واقع شده باشد و در اثر آن یکی از دو طرف اندام تناسلی وی قطع شده و یا از بین برده شده باشد، نصف دیه کامل بر مرتکب واجب خواهد بود، و در نتیجه قطع هر دو طرف از اندام تناسلی زن، دیه کامل به همراه خواهد داشت.
- چنانچه در اثر جنایت وارده، بخشی از اندام تناسلی زن از بین برود یا قطع شود، به همان نسبت از کل دیه اندام تناسلی محاسبه و به عنوان دیه به قربانی پرداخت میگردد.
- چنانچه در اثر جنایت وارده قدرت انزال مرد از بین برود، ارش بر مرتکب واجب است. در این صورت دیه جنایت اصلی که زوال قدرت انزال از آن منتج شده است، به ارش مذکور افزوده میگردد.
- چنانچه قدرت تولید مثل مرد در اثر انجام رفتار مجرمانه از وی سلب شود، پرداخت ارش از بابت منفعت زایل شده بر مرتکب واجب است، همچنین در صورتی که سلب قدرت تولید مثل ناشی از ورود آسیب دیگری بوده باشد، دیه جنایت میزبان به ارش قدرت تولید مثل افزوده میگردد.
- چنانچه در اثر جنایت انجام شده، قدرت مقاربت هر یک از زن و مرد به طور کامل از ایشان سلب شده باشد، مرتکب به پرداخت دیه کامل انسان محکوم میشود، سلب لذت مقاربت در هر دو زن و مرد موجب ارش است که توسط مقام قضایی و با کسب نظر از کارشناس تعیین میگردد.
- چنانچه در اثر جنایات وارده به شخص، زن قدرت بارداری خود را از دست بدهد، علاوه بر دیه جنایت وارده، بر مرتکب پرداخت ارش سلب قدرت بارداری قربانی نیز واجب است.
تا اینجا با حالتها و جنایاتی که ممکن است به عضو تناسلی زن و مرد وارد شود و نیز منافع مرتبط با این اعضا که ممکن است از آنها سلب شود آشنا شدیم، مواردی نیز وجود دارد که در همه حالتها جاریست که در ادامه بدانها اشاره میشود. برقراری ارتباط با وکیل آنلاین نیز در همین راستا برای شما میسر است.
- در جنایات علیه اندام تناسلی مرد، خواه قطع اندام تناسلی تا ختنه گاه و بیشتر باشد خواه قطع آن کمتر از ختنه گاه باشد، مطابق با نظر قانونگذار فرقی بین قربانی از حیث سن و پیر و جوان بودن یا حتی عقیم بودن قربانی یا داشتن بیضههای سالم یا فقدان آن وجود ندارد.
- در جایی که قطع بیضههای مرد موضوع جنایت وارده است، مطابق با حکم قانونگذار، سن قربانی از حیث پیر یا جوان و کودک بودن و نیز وضعیت وی از نظر سالم یا عنین بودن، در میزان دیه تفاوتی ایجاد نخواهد کرد.
- نتیجه حاصله در از بین رفتن اندام تناسلی مرد، میتواند در یک یا چند جنایت اتفاق افتاده باشد، در این صورت چنانچه در جنایت اول مرتکب تا ختنه گاه از قربانی را قطع کرده باشد و سپس در جنایت دیگر توسط مرتکب دوم یا حتی همان شخص سابق، باقیمانده اندام تناسلی و یا هر قسمت دیگری از اندام تناسلی وی از بین برود، به نسبت ختنه گاه همانطور که پیش از این ذکر شد دیه کامل خواهد بود و درباره مقدار بیشتر که در جنایت دوم انجام شده، ارش بر مرتکب ثابت میگردد.
- چنانچه ختنه گاه طی بیش از دو جنایت قطع شود، هر کدام از مرتکبان به نسبت نقشی که ایفا کردهاند مستلزم به پرداخت دیه خواهند بود، در این وضعیت چنانچه یکی از مرتکبان بخشی از اندام تناسلی را قطع کرده باشد و مرتکب دوم بقیه اندام تناسلی را به انضمام بقیه ختنه گاه قطع نماید، برای مرتکب اول به نسبت میزان جنایت وی دیه مقرر میشود و برای مرتکب دوم، بقیه دیه تا ختنه گاه به همراه ارش مقدار زائد قطع شده از اندام تناسلی مقرر میگردد.
- چنانچه اندام تناسلی قطع شده پیش از وقوع جنایت فلج بوده باشد، یک سوم از دیه کامل به قربانی پرداخت میگردد. در این حالت چنانچه قسمتی از اندام فلج قطع شود، اعم از آن که ختنه گاه نیز در آن دخیل باشد یا خیر، میزان دیه بر اساس و به نسبت کل اندام تناسلی محاسبه و از مرتکب دریافت میگردد.
- چنانچه در اثر رفتار ارتکابی، اندام تناسلی سالم قطع نشده ولی فلج گردد، دو سوم از دیه کامل بر مرتکب واجب خواهد بود.
- چنانچه اندام تناسلی شخص عنین قطع گردد، یک سوم از دیه کامل به قربانی پرداخت میگردد.
- چنانچه قربانی جنایت خنثای ملحق به مرد باشد، قطع بیضهها و نیز قطع اندام تناسلی وی موجب دیه کامل است. اما چنانچه قربانی خنثای ملحق به زن و یا مشکل باشد، قطع هر یک از اندام تناسلی وی و یا بیضهها موجب ار ش خواهد بود.
در زمانی که جنایات یاد شده نسبت به اندام تناسلی زن واقع شده باشد، سن قربانی از نظر خردسال یا بزرگسال و نیز باکره بودن یا نبودن وی تفاوتی در مبلغ دیه ایجاد نمینماید.
مشاوره دیه اندام تناسلی
در این نگارش با اندام تناسلی مردانه و زنانه و نیز منافع حاصل از آنها برای انسان آشنا شدیم، همچنین دیدیم که ورود جنایات شبه عمدی و خطای محض نسبت به اندامهای یاد شده، برای مرتکب بار جزایی به همراه داشته و وی را نسبت به پرداخت دیه ملزم میسازد.
با وجودی که در این نگارش تلاش شد کلیه مفاهیم لازم و نیز حالتهای قابل تصور بررسی شود، لیکن چنانچه نسبت به موضوعات یاد شده سوالات تکمیلی داشتید و یا آن که در موارد مشابهی خود را یافتید که نیاز به دریافت مشاوره حقوقی احساس میکردید، میتوانید با مشاوران و وکلای گروه بنیاد وکلا ارتباط بگیرید.
سلام در قصور پزشکی یکی از لوله های رحمی به طور کامل از دست دادم و پزشک ۷۵ درصد مقصر شناخته شده چه مقدار دیه به من تعلق میگیرد ممنون