پیش از پرداختن به بیماریهایی که در زوج یا زوه موجب فسخ نکاح میشود، باید گفت فسخ نكاح عبارت است از بر هم زدن عقد نکاح که تنها به اراده صاحب حق واقع مي شود و در زمره ايقاعات است نه قراردادها.
فسخ نكاح طبق ماده ۱۱۲۰ قانون مدني شامل انحلال يا بر هم خوردن نكاح به يكي از عوامل قانونی بدون دخالت زوج يا زوجه است و به دليل اهميتي كه در امر نكاح وجود دارد بر خلاف بقيه عقود خيار فسخ وجود نداشته و تنها در مواردي كه قانون آن را ذكر كرده است، حق فسخ نكاح براي طرفين نكاح به وجود مي آيد.
- تعریف فسخ نکاح
- دادخواست فسخ نکاح
- بیماری های مرد که زن حق دارد فسخ نکاح کند
- بیماریهای صعب العلاج نوظهور بلای جان خانواده ها
در همین رابطه یکی از این مواردی که مرد و زن به راحتی و بدون هیچ چون و چرایی میتوانند تقاضای طلاق دهند، ابتلا به برخی بیماریها قبل یا بعد از ازدواج است.
این مطلب جهت آشنایی با بیماریهایی که موجب حق فسخ نکاح میشود، می باشد.
تعریف فسخ نکاح
فسخ نکاح یکی از روشهای برهم زدن ازدواج است.
هنگامی که بنا به دلایلی ازدواج موجب ضرر و زیان فاحش یکی از همسران باشد، به منظور رهایی او از قید ازدواج میتوان با شرایطی ازدواج را فسخ کرد.
فسخ نکاح دشواریها و محدودیتهای طلاق را ندارد.
مصلحت خانواده اقتضای این را دارد که زوجها به راحتی نتوانند ازدواج را برهم زنند؛ اما قانونگذار برای جلوگیری از ضرر و زیان همسری که در معرض مسائل حاد و پراهمیت قرار میگیرد، به طور صریح و مشخص موارد فسخ نکاح را معین کرده است.
دادخواست فسخ نکاح
اگر زن یا مردی بیماریشان را هنگام ازدواج پنهان کنند، برای طرف مقابل حق فسخ ایجاد میشود که این فسخ طبق قانون، فوریت دارد.
یعنی اگر کسی بلافاصله بعد از اینکه متوجه بیماری همسرش شود، برای فسخ نکاح اقدام نکند، این حق و اختیار او از بین میرود؛ البته به شرطی که از لزوم فوریت فسخ اطلاع داشته باشد. تشخیص این موضوع که امکان و اختیار فسخ تا چه زمانی است به عرف و عادات جامعه بستگی دارد.
متخصصین بنیاد وکلا به شما در زمینه تنظیم دادخواست فسخ نکاح کمک خواهند کرد.
چه بیماری هایی موجب فسخ ازدواج میشود؟
طبق ماده ۱۱۲۱ قانون مدنی، جنون هر کدام از زن یا شوهر، اعم از اینکه دائمی یا دورهای باشد، برای طرف مقابل باعث حق فسخ میشود؛ به این معنا که، فرد مدام این بیماری را داشته باشد و بهبود نیابد.
بنا بر گفته مشاوره حقوقی آنلاین ما این قانون زمانی مصداق پیدا میکند که فرد هر چند وقت یکبار، مثلا هر چند مدت یکبار حالتهای غیرعادی داشته باشد یا تمام روزها علائم این بیماری در او دیده شود؛ البته این بیماری باید مادام العمر و برای طرف مقابل خطرناک باشد.
بیماری های مرد که زن حق دارد فسخ نکاح کند
اگر مردی بعد از عقد به بیماریهای مقاربتی مبتلا شود، زن حق دارد از برقراری رابطه زناشویی با او امتناع کند ولی به او نفقه تعلق میگیرد.
ناباروری مرد و نیز ناتوانی در روابط زناشویی از مشکلاتی است که به زن حق فسخ ازدواج میدهد. طبق قانون مدنی ابتلای مرد به بیماریهای صعب العلاج روانی یا مسری یا هر بیماری صعب العلاج دیگری (مثل سرطان) که زندگی مشترک را تهدید کند، یعنی زندگی همراه با مشقت باشد و تحمل آن مشکل شود، دلیلی است که زن بتواند تقاضای طلاق کند و در صورتی که ادعای او ثابت شود، دادگاه مرد را وادار به طلاق خواهد کرد.
در این صورت خانم میتواند تمام حق و حقوق خود را هم مطالبه کند.
بیماریهای صعب العلاج نوظهور بلای جان خانواده ها
بهترین راهکار این است که زن یا شوهر هنگام ازدواج در عقدنامه شرط سلامتی کامل همسر را جزء شروط ضمن عقد عنوان کنند تا بعدا دچار مشکلات و گرفتاری نشوند.
یکی از مسائلی که از نظر کارشناسان وکیل تلفنی و مشاوران خانواده به نوعی بیماری مطرح میشود و بیارتباط با مباحث یاد شده و بیماریهای صعب العلاج نیست اعتیاد همسر است.
سوالی که ذهن عموم مردم را متوجه خود میکند این است که اگر زن بعد از عقد متوجه شود همسرش معتاد است آیا مىتواند عقد را فسخ کند، و در این حالت تکلیف مهریه چه خواهد شد؟
از نظر قانونگذار در صورت اعتیاد مرد، کلیه حق و حقوق قانونی زن محفوظ است و در خصوص مهریه نیز قانون اجرا خواهد شد و مهریه زن به طور کامل به وی تعلق میگیرد.
امیدواریم هیچ زندگی مشترکی به پایان نرسد، اما اگر به هر دلیلی فکر کردید که نیاز به مشاوره حقوقی در زمینه تنفیذ فسخ نکاح دارید، روی کمک ما حساب کنید.