مالیات

مالیات: صفر تا صد دعاوی مالیاتی

در این مقاله قصد دارم شما را با مالیات، قوانین مختلف حاکم بر مالیات، انواع مالیات‌ها و دعاوی مالیاتی و مراجع صالح به رسیدگی آشنا کنم.

اگر شما نیز سوالات زیادی از امور مالیاتی دارید و مفاهیمی در این راستا برایتان مبهم مانده است، با مطالعه این مقاله شما اطلاعات جامعی را در راستای انواع مالیات کسب می‌کنید و مطابق با توضیحات ارائه شده متوجه خواهید شد شما مشمول پرداخت کدام یک از انواع مالیات‌ها هستید و هر کدام را به چه میزان و با چه تشریفاتی باید بپردازید.

با من همراه باشید تا در این مقاله شما را با صفر تا صد مالیات و دعاوی مربوط به مالیات آشنا کنم.

آشنایی با مالیات

در این قسمت از مقاله قصد دارم شما را با مفاهیم پایه مالیات آشنا کنم.

کلیات نظری درباره ویژگی‌ها و جایگاه مالیات

بخشی از مفاهیم مهمی که در این فصل می‌آموزید شامل این موارد هستند:

  • مالیات چیست؟
  • قوانین مالیاتی را بشناسیم
  • تعریف مالیات از منظر اقتصادی

پس با من در این بخش همراه باشید.

مالیات چیست؟

در توضیح ساده‌ مالیات می‌توان گفت؛ مالیات هزینه‌ای است که مجموع افراد جامعه در قالب فرد یا موسسات و… به دولت پرداخت می‌کنند تا در خصوص تامین منابع مورد نیاز جهت ایجاد امکانات مختلف به استفاده برسد.

مالیات در واقع نقش مهمی از جنبه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی و حقوقی دارد؛ چرا که آثار مهمی در ابعاد مختلف این حوزه‌ها ایجاد می‌کند.

یکی از مهم‌ترین منابع تامین درآمد دولت‌ها مالیات است؛ در واقع مالیات‌های دریافتی در حوزه‌های مختلف توسط دولت دریافت می‌شود تا تامین کننده‌ی مخارج آن در بخش‌های گوناگون باشد.

مالیات به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شود که از جمله رایج‌ترین این تقسیم‌بندی‌ها، تقسیم به انواع مالیات‌های مستقیم و غیر مستقیم است.

قوانین مالیاتی را بشناسیم

قانون مالیات‌های مستقیم با اصلاحاتی که در سال ۱۳۹۴ صورت گرفت توسط سازمان امور مالیاتی کشور بر نحوه اجرای تنظیم مالیات‌ها و دریافت آنها حاکم است.

به طور کلی بر اساس این قانون اشخاص مشمول مالیات و همچنین افرادی که معاف از پرداخت مالیات هستند معرفی می‌شوند.

در این قانون، قانونگذار به معرفی مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد و انواع مختلف آنها از جمله حق تمبر، مالیات بر ارث، مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات درآمد اتفاقی و… پرداخته است.

همچنین مقررات مختلفی پیرامون مالیات‌ها از جمله قرائن و ضرایب مالیاتی و مقررات عمومی از جمله وظایف مودیان در این قانون مورد بحث قرار گرفته است.

تعریف مالیات از منظر اقتصادی

تعریفی که در علم اقتصاد از مالیات ارائه می‌شود مبتنی بر آموزه‌های اقتصادی است؛ بنا بر این تعریف، انتقال اجباری منابع از بخش خصوصی به بخش دولتی  و بر اساس فاکتورهایی از پیش تعیین شده مالیات نامیده می‌شود.

اقتصاددانان چهار اصل مهم را برای مالیات الزامی می‌دانند که از جمله عدالت و برابری، معین و مشخص بودن و سهولت و صرفه‌جویی را از فاکتورهای مهم مالیات می‌شناسند.

انواع مالیات

در دسته‌بندی کلی مالیات‌ها مطابق قوانین ایران به یک دسته‌ی کلی مالیات‌های مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می‌شوند و البته هر یک از این قسم‌ها، زیرگروه‌های متفاوتی را در بر می‌گیرد و به طور کلی شامل انواع مختلفی می‌شوند. انواع مالیات

در ادامه به بررسی هر یک از انواع مالیات‌های مستقیم و غیرمستقیم می‌پردازم.

مالیات مستقیم

مالیات‌های مستقیم از دسته‌ی مالیات‌های بر درآمد است چرا که تعیین میزان‌آن‌ها برای هر یک از شهروندان بر اساس میزان ثروت یا درآمد افراد انجام می‌شود.

مالیات‌های بر دارایی و مالیات بر درآمد زیر شاخه‌ای از مالیات‌های مستقیم است.

به طور کلی تمام افرادی که در ایران زندگی می‌کنند و یا حتی ساکن خارج از کشور هستند اما اموال یا درآمدی در ایران دارند موظف به پرداخت مالیات‌های مستقیم از طریق پر کردن اظهارنامه مالیاتی هستند.

مالیات غیر مستقیم

همان‌طور که از عنوان این دسته از مالیات‌ها پیداست، این مالیات‌ها به صورت غیرمستقیم بر شهروندان بار می‌شود. در واقع طریقه‌ی تعیین و محاسبه‌ی مالیات‌های غیر مستقیم به این شکل است که بر روی قیمت نهایی خدمات و کالاها اضافه می‌شود و در تعیین آن‌ها افراد و درآمدشان نقشی ندارند.

به بیان بهتر مالیات غیر مستقیم به صورت وضع بر کالاهای مصرفی دریافت می‌شود و خریدار هر کالا با خرید یک کالا یا خدمت علاوه بر هزینه آن کالا مبلغی را به عنوان مالیات به دولت می‌پردازد.

مالیات بر درآمد

مالیات بر درآمد دسته‌ای از انواع مالیات‌هاست که توسط دولت بر افراد و اشخاص اعمال می‌شود و بر اساس درآمد و عواید پرداخت کننده مالیات می‌تواند متغیر باشد و اصولا درصدی از درآمد  به عنوان مالیات بر درآمد تعیین می‌شود.

مالیات بر درآمد انواع مختلفی دارد از جمله مالیات بر درآمد مشاغل، املاک، درآمد اتفاقی و مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و غیره که در ادامه مقاله به آن‌ها می‌پردازم.

انواع مالیات بر درآمد

در این بخش از مقاله قصد داریم به تفکیک انواع مختلف مالیات بر درآمد از جمله مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد اتفاقی و مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی را بررسی کنیم.

اشخاص مشمول مالیات

اگر قصد دارید با تعریف انواع مالیات‌های بر درآمد و حوزه‌های مختلف آن آشنا شوید مطالعه این بخش می‌تواند به شما کمک کند.

مالیات بر درآمد مشاغل

یکی از مهم‌ترین انواع مالیات‌های بر درآمد مالیات بر درآمد مشاغل است. تمام افرادی که به عنوان صاحبان مشاغل به فعالیت‌های اقتصادی می‌پردازند مشمول پرداخت این نوع از مالیات هستند.

ماده ۹۳ قانون مالیات‌های مستقیم به مالیات‌های درآمد مشاغل اشاره کرده است. بر اساس این ماده درآمدی که شخص حقیقی از طریق اشتغال به مشاغل یا به عناوین دیگر غیر از موارد مذکور در سایر فصل‌های این قانون در ایران تحصیل کند پس از کسر معافیت‌های مقرر در این قانون مشمول مالیات بر درآمد مشاغل می‌باشد.

مالیات بر درآمد املاک

مالیات بر درآمد املاک شامل مالیات بر اجاره املاک و مستغلات و مالیات بر نقل و انتقال املاک می‌شود. همچنین مالیات بر مستغلات خالی از سکنه نیز در این دسته از مالیات‌ها قرار می‌گیرد.

ماده ۵۲ قانون مالیات‌های مستقیم به بحث مالیات بر درآمد املاک پرداخته است؛ مطابق این ماده درآمد شخص حقیقی یا حقوقی ناشی از واگذاری حقوق خود نسبت به املاک واقع در ایران پس از کسر معافیت‌های مقرر در این قانون مشمول مالیات بر عملکرد املاک است.

نکته قابل توجه آن است که مستاجر هیچگونه مسئولیتی در خصوص پرداخت مالیات‌ها ندارد و در واقع مالیات بر درآمد ملک بر مبنای وسعت یک ملک و تعداد واحد آن و نوع اجاره و میزان درآمد آن تعیین می‌شود؛ البته در تعیین مالیات بر اجاره ۲۵ درصد از مبلغ کل اجاره به عنوان هزینه استهلاک ملک کسر می‌شود و سپس به مابقی مبلغ مالیات تعلق می‌گیرد.

مالیات بر درآمد اتفاقی

منظور از مالیات بر درآمد اتفاقی آن است که درآمد نقدی یا غیر نقدی اشخاص حقیقی یا حقوقی به شکل بلاعوض یا از طریق معاملات محاباتی یا به عنوان جایزه یا هر نوع دیگری که تحصیل شود مشمول مالیات بر درآمد اتفاقی خواهد بود.

بنابراین در این دسته از مالیات‌ها منشا ایجاد درآمد مهم نیست.

مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی

به طور کلی شرکت‌ها نیز به عنوان یکی از دسته‌بندی اشخاص حقوقی شناخته می‌شوند که جمع درآمد آنها مشمول مالیات می‌شود علاوه بر این مورد درآمدهای ناشی از فعالیت‌های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی  به دست آمده از منابع مختلف مشمول مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی است.

در تعیین مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی معافیت‌های تعیین شده در قانون کسر شده و سپس مالیات به نرخ ۲۵ تعیین می‌شود.

نکته دیگر در این خصوص آن است که در ازای هر ۱۰ درصد افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص حقوقی نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آن اشخاص یک واحد درصد و حداکثر تا ۵ واحد درصد از نرخ‌های مذکور کاسته می‌شود.

این تخفیف برای اشخاص حقوقی تعیین می‌شود که بدهی مالیاتی سال گذشته خود را تسویه کرده باشند و اظهارنامه مالیاتی سال جاری را در مهلت اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی تقدیم کرده باشند.

اشخاص مشمول مالیات

در این قسمت از مقاله قصد داریم اشخاص مشمول مالیات و همچنین افراد و گروه‌هایی که از پرداخت مالیات معاف هستند را بشناسیم.

نحوه رسیدگی و تشخیص مالیات

همچنین در ادامه این مطلب قصد داریم مجازات‌های قانونی تعیین شده برای تخلف مالیاتی و همچنین نحوه رسیدگی به جرائم مالیاتی را که در قانون مالیات‌های مستقیم مورد بحث قرار گرفته است بررسی کنیم.

برای آشنایی با وظایف مودیان مالیاتی و نکات پیرامون آن از جمله تنظیم اظهارنامه مالیاتی به کمک وکیل و دعاوی مالیاتی مطالعه این بخش را به شما توصیه می‌کنم.

چه کسانی باید مالیات پرداخت کنند؟

در تعیین اشخاص مشمول مالیات یعنی کسانی که باید مالیات را پرداخت کنند می‌توان گفت کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که به نوعی کسب درآمد می‌کنند مشمول پرداخت مالیات می‌شوند.

ماده ۱ قانون مالیات‌های مستقیم اشخاص مشمول مالیات را بدین نحو تعیین کرده است؛

  • کلیه اشخاص حقیقی یا حقوقی که در ایران اموال یا املاک دارند.
  • کلیه اشخاص حقیقی مقیم ایران که در کشور یا خارج از کشور کسب درآمد می‌کنند.
  • کلیه اشخاص حقیقی ایرانی که مقیم خارج از ایران هستند و در ایران کسب درآمد می‌کنند.
  • کلیه اشخاص حقوقی ایرانی یعنی شرکت‌ها موسسات نهادها و سایر اشخاص حقوقی که در ایران یا خارج از ایران کسب درآمد می‌کنند.

همچنین هر شخص خارجی غیر ایرانی اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی که در ایران کسب درآمد می‌کنند یا به واسطه خدمات، واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود، دادن تعلیمات و کمک‌های فنی یا واگذاری فیلم‌های سینمایی که به عنوان بها یا حق نمایش یا هر عنوان دیگر عایدشان می‌شود؛ در ایران کسب درآمد می‌کنند.

چه کسانی از مالیات معاف هستند؟

قانونگذار گروهی از افراد را از پرداخت مالیات معاف کرده است؛ در واقع یکی از سیاست‌های مهم دولت‌ها در حمایت از برخی فعالیت‌ها ایجاد معافیت‌های مالیاتی برای افراد و گروه‌های مختلف است که در ماده ۲ قانون مالیات‌های مستقیم به آن‌ها اشاره شده است.

بر اساس این ماده اشخاص زیر مشمول پرداخت مالیات نیستند؛

وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی، دستگاه‌هایی که بودجه‌ آن‌ها توسط دولت تامین می‌شود، شهرداری‌ها، بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی دارای مجوز معافیت از طرف حضرت امام خمینی و مقام معظم رهبری.

نکته قابل توجه که در تبصره این ماده آمده است آن است که شرکت‌هایی که تمام یا قسمتی از سرمایه آنها متعلق به اشخاص و موسسه‌های مذکور در بندهای فوق باشد سهم درآمد یا سود آنها مشمول حکم این ماده نمی‌شود.

مجازات قانونی متخلفان مالیاتی

پرداخت مالیات بر اساس قوانین مالیاتی ایران به عنوان یک امر اجباری شناخته می‌شود و عدم پرداخت آن همراه با مجازات خواهد بود.

جرائم مالیاتی بسته به نوع تخلف مودیان می‌تواند طیف‌های مختلفی را داشته باشد و بنابراین مجازات‌های گوناگونی برای آن تعیین می‌شود از جمله پرداخت جریمه، مجازات حبس، محرومیت از معافیت و بخشودگی،  ممنوعیت از خروج از کشور و موارد دیگر.

مثلا یکی از انواع مجازات‌هایی که برای مودیان مالیاتی که اظهارنامه خود را در موعد مقرر تقدیم نمی‌کنند و یا آنکه درآمد واقعی خود را پنهان می‌کنند تعیین جریمه به میزان ۳۰ درصد از مبلغ مالیات است.

جرائم تخلف از پرداخت مالیات تحت عنوان فرار مالیاتی نیز شناخته می‌شود.

بنابراین هرگونه تلاش غیرقانونی جهت پرداخت نکردن مالیات تحت عنوان فرار مالیاتی شناخته می‌شود که می‌تواند دربرگیرنده رفتارهایی همچون ارائه اطلاعات نادرست یا پنهان کردن درآمدها شود.

مثلا تنظیم ترازنامه نادرست و پنهان کردن درآمد می‌تواند مطابق قانون منجر به تعیین جریمه شود.

رسیدگی به جرایم مالیاتی

به طور کلی مصادیق جرایم مالیاتی در ماده ۲۷۴ قانون مالیات‌های مستقیم عنوان شده است؛ و بر این اساس رفتاری که جرم مالیاتی تلقی شود مستوجب مجازات تعزیری درجه ۶ یعنی حبس از ۶ ماه تا ۲ سال و یا جزای نقدی بیش از ۶ میلیون تومان تا ۲۴ میلیون تومان است.

این مصادیق شامل تنظیم دفاتر و اسناد و مدارک خلاف واقع است که در هنگام رسیدگی مالیاتی انجام می‌شود.

مودی مالیاتی با ارائه دفاتر قانونی خلاف واقع به ممیز مالیاتی مرتکب این جرم می‌شود.

مورد دیگر از مصادیق جرائم مالیاتی مخفی کردن فعالیت‌های اقتصادی و درآمد حاصل از آن است؛ البته برای وقوع این جرم هر دو شرط باید انجام شده باشد یعنی فعالیت اقتصادی و همچنین درآمد حاصل از آن مخفی نگه داشته شود.

مصداق دیگر از جرایم مالیاتی عدم همکاری با مامورین مالیاتی است؛ بنابراین زمانی که مامور مالیاتی با مراجعه به محل فعالیت مودی قصد داشته باشد کلیه دفاتر و اوراق او را بررسی کند اما مودی همکاری لازم را انجام ندهد مرتکب جرم مالیاتی می‌شود.

از دیگر مصادیق جرائم مالیاتی عدم انجام تکالیف مبنی بر وصول یا کسر مالیات یا مالیات بر ارزش افزوده توسط مودیان است.

تنظیم معاملات و قراردادهای خود به نام دیگری یا معاملات و قرارداد مودیان دیگر به نام خود از دیگر مصادیق جرائم مالیاتی است زیرا نمونه‌ای از کتمان در برابر اداره مالیات است.

تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی برای کلیه مودیان اعم از حقیقی یا حقوقی یک تکلیف است بنابراین عدم انجام این تکلیف منجر به جریمه‌ای معادل ۳۰ درصد از مالیات متعلق می‌باشد.

یک نوع از اقدامات در راستای فرار مالیاتی آن است که افراد از کارت بازرگانی اشخاص دیگر استفاده کنند که این نیز از دیگر مصادیق جرائم مربوط به مالیات است.

وظایف مودیان مالیاتی

یکی از مهمترین وظایف مودیان مالیاتی آن است که دفاتر قانونی خود را تنظیم کرده و به اداره دارایی محل فعالیت شرکت تسلیم کنند تا در روند رسیدگی به اظهارنامه مالیاتی آن‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

منظور از این دفاتر قانونی دفتر روزنامه و کل است که شرکت‌های تجاری موظف به تکمیل آن هستند برای تنظیم این دفاتر قانونی لازم است که الزامات و نکات تعیین شده به طور دقیق رعایت شود.

همچنین تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول پرداخت مالیات می‌شوند باید در موعد تعیین شده قانونی اظهارنامه مالیاتی خود را به اداره مالیات تسلیم کنند.

امروزه سامانه ارائه اظهارنامه به صورت متمرکز راه‌اندازی شده است که می‌تواند این وظیفه مودیان مالیاتی را تسهیل نماید.

اظهارنامه مالیاتی

همانطور که پیشتر در خصوص وظایف مودیان مالیاتی ذکر کردیم تسلیم و تنظیم اظهارنامه مالیاتی یکی از مهم‌ترین تکالیف آن‌هاست.

در واقع مودیان مالیاتی موظف هستند که اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد‌های تعیین شده بر اساس قانون برای سازمان مالیاتی ارسال کنند.

در واقع به گفته مشاوره حقوقی جرائم مربوط به عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد معین از جمله جرایم غیر قابل بخشودگی مالیاتی است.

موعد‌های تعیین شده در قانون برای تسلیم اظهارنامه مالیاتی بدین شرح است؛ اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی ۴ ماه پس از پایان سال مالی می‌باشد.

اظهارنامه مالیات بر درآمد صاحبان مشاغل تا پایان خرداد سال بعد و اظهارنامه مالیات بر درآمد اجاره تا پایان تیر ماه سال بعد است.

دعاوی مالیاتی

سازمان امور مالیاتی بر اساس اسناد و مدارک اعلام شده اطلاعات مربوط به فعالیت‌های مالی و درآمدهای یک شخص حقیقی یا حقوقی طی یک سال اقدام به تنظیم مالیات در برگ تشخیص می‌کند.

این برگ تشخیص به مودی ابلاغ می‌شود و او ۳۰ روز مهلت دارد که نسبت به مندرجات آن اعتراض کند.

در صورتی که مودی ظرف ۳۰ روز کتبا قبولی خود را اعلام کند یا مبلغ درج شده را پرداخت نماید مالیات مندرج در برگ تشخیص قطعی می‌شود و نیازی به حل اختلاف نیست.

چگونگی قطعیت مالیات

در حالتی که مودی ظرف ۳۰ روز به اداره مالیات مراجعه نکند و یا هیچگونه اعتراضی تسلیم نکند مالیات مندرج در برگ تشخیص قطعی خواهد بود و دیگر امکان اعتراض وجود نخواهد داشت.

در حالت دیگر زمانی که مودی در مهلت ۳۰ روزه از زمان ابلاغ برگه تشخیص به اداره مالیات مراجعه کرده و اعتراض کتبی خود را تسلیم نماید اما توافقی حاصل نشود مودی به عنوان معترض شناخته می‌شود و می‌تواند اعتراض خود را از طریق اداره مالیات پیگیری کند و در صورت رد اعتراض برگ قطعی مالیات صادر می‌شود اما در صورت قبول اعتراض تعدیل صورت می‌گیرد.

در حالتی که  توافقی حاصل نشود پرونده مالیاتی به هیات حل اختلاف ارجاع می‌شود؛ بعد از صدور رای هیات حل اختلاف مودی یا اداره مالیات مهلت ۲۰ روزه جهت اعتراض دارند و اگر هیچ کدام اعتراضی نکنند رای این هیئت قطعی خواهد بود.

در صورت اعتراض هر یک از طرفین پرونده به هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید‌نظر ارجاع می‌شود.

مراجع صالح در رسیدگی به مالیات

مهم‌ترین مراجعی که در خصوص حل اختلافات مالیاتی دارای صلاحیت رسیدگی هستند شامل

  • هیئت حل اختلاف بدوی مطابق ماده ۲۴۴ قانون مالیات‌های مستقیم
  • هیئت حل اختلاف تجدیدنظر بر اساس ماده ۲۴۷ قانون مالیات‌های مستقیم
  • شورای عالی مالیاتی بر اساس ماده ۲۵۱ قانون مالیات‌های مستقیم
  • مرکز عالی دادخواهی مالیاتی بر اساس ماده ۲۵۱ مکرر
  • هیئت حل اختلاف مالیاتی هم ارز مطابق ماده ۲۵۷ قانون مالیات‌های مستقیم
  • و همچنین دیوان عدالت اداری است.

بر اساس آنچه در ماده ۲۴۴ قانون مالیات‌های مستقیم تعیین شده است مرجع رسیدگی به کلیه اختلاف‌های مالیاتی جز در مواردی که ضمن مقررات این قانون مرجع دیگری پیش بینی شده، هیات حل اختلاف مالیاتی است.

 

بنابراین این هیئت برای رسیدگی به اختلافات مالیاتی صلاحیت عام دارد.

این هیئت متشکل است از یک نفر نماینده سازمان امور مالیاتی کشور، یک نفر قاضی اعم از شاغل یا بازنشسته و یک نفر نماینده از اتاق بازرگانی و صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران یا اتاق تعاون یا جامعه حسابداران رسمی ایران به انتخاب مودی در صورتی که برگ تشخیص مالیات ابلاغ قانونی شده باشد.

مطابق آنچه در ماده ۲۴۷ قانون مالیات‌های مستقیم آمده است آراء هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی بدوی قطعی و لازم الاجرا است مگر اینکه ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رای از طرف ماموران مالیاتی مربوط یا مودیان مورد اعتراض کتبی قرار گیرد که در این صورت پرونده جهت رسیدگی به هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر احاله می‌شود.

مالیات تراکنش‌های بانکی و کارتخوان‌ها

یکی دیگر از موضوعات متداول که برای بسیاری از افراد چالش برانگیز است مالیات‌های تراکنش‌های بانکی است.

ما قانونی به نام مالیات بر تراکنش‌های بانکی نداریم؛ اگر قرار است مالیاتی دریافت شود باید مبنای قانونی داشته باشد مطابق اصل ۵۱ قانون اساسی.

اما مبنای مالیات‌های تراکنش‌های بانکی چیست؟ سازمان امور مالیاتی کشور بر اساس ماده ۲۱۹ قانون مالیات‌های مستقیم وظیفه اصلی شناسایی مودیان مالیاتی، محاسبه مالیات‌ها و دریافت آن را بر عهده دارد. یکی از انواع مالیات‌ها مالیات بر درآمد است که در خصوص آن توضیح دادیم.

سازمان مالیاتی برای شناسایی افراد دارای درآمد نیاز به یک ابزار‌هایی دارد که در قانون به آن‌ها اشاره شده است.

یکی از این ابزارها ارسال اظهارنامه و فهرست معاملات و… است، راه دیگر گزارشات مردمی است برای اعلام فرارهای مالیاتی، یک راه مهم آن هم بررسی تراکنش‌ها و گردش حساب مودیان مالیاتی است تا به درآمد آن‌ها آگاه شود.

در واقع مالیات بر تراکنش‌های بانکی نوعی از مالیات‌های بر درآمد است که راه محاسبه آن تراکنش‌های بانکی است تا سازمان امور مالیاتی نسبت به درآمدهای مودیان آگاه شود.

مالیات بر دارایی و انواع آن

به طور کلی مالیات بر دارایی نیز از دیگر انواع مالیات‌های مستقیم است که در این قسمت قصد داریم انواع مختلف آن را از جمله مالیات بر ارث مالیات بر حق تمبر و مالیات خودروها و خانه‌های لوکس بررسی کنم.

مرحله وصول مالیات

مالیات بر ارث

ارث مالی است که از شخص متوفی به وراث می‌رسد؛ بر اساس ماده ۱۷ قانون مالیات‌های مستقیم هرگاه فردی فوت می‌کند و اموالی از او باقی می‌ماند، اموالی که به وراث به ارث می‌رسد مشمول مالیات خواهد بود.

مطابق ماده ۱۹ قانون مالیات‌های مستقیم کلیه اموالی که مشمول مالیات بر ارث هستند عبارتند از کلیه ماترک متوفی در ایران یا خارج از ایران اعم از منقول و غیرمنقول و مطالبات قابل وصول و حقوق مالی پس از کسر هزینه کفن و دفن در حدود عرف و عادت و واجبات مالی و عبادی در حدود قوانین شرعی و دیون محقق متوفی.

مالیات حق تمبر

بر اساس بند یازدهم ماده ۴۶ قانون مالیات‌های مستقیم؛ و مطابق آنچه در فصل پنجم این قانون می‌خوانیم حق تمبر از جمله مواردی است که مشمول مالیات می‌شود.

از جواز تاسیس کارت شناسایی واحدهای تولیدی و معدنی کارت بازرگانی پروانه وکالت و کارشناسی و سایر پروانه‌های کسب و کار از جمله مواردی هستند که جهت صدور پروانه کسب آنها یک ۱۰۰ هزار ریال و جهت تجدید کسب آن ها ۵۰ هزار ریال مالیات تعیین می‌شود.

فیش‌های مالیاتی برای این پروانه کسب‌ها توسط مسئولان اتحادیه در اختیار افراد قرار می‌گیرد که باید به حساب خزانه دولت واریز شوند.

بنابراین طبق قانون مالیات‌های مستقیم وصول این نوع مالیات‌ها بر عهده اتحادیه‌هاست و آنها ملزم و مکلف انجام امور مربوط به این امر هستند.

تخلف از پرداخت مالیات‌های مربوط به حق تمبر بر اساس آنچه در ماده ۵۱ قانون مالیات‌های مستقیم آمده است منجر به تعیین جریمه می‌شود.

عنوان دیگری که برای مالیات‌های مربوط به حق تمبر شناخته می‌شود مالیات تکلیفی نیز می‌باشد.

مالیات خانه‌ها و خودروها

مالیات‌های تعیین شده بر خانه‌ها و خودروها شامل مالیات خانه‌های لوکس و گران قیمت و خودروهای لوکس می‌شود.

تعیین مالیات برای خانه‌ها و خودروهای لوکس از ابتدای سال ۱۳۹۹ تعیین و اجرایی شد.

میزان این مالیات هر ساله در قانون بودجه ذکر می‌شود و اصولاً خانه‌ها و خودروهایی را که از مبلغ مشخصی بیشتر ارزش داشته باشند را شامل می‌شود.

از جمله مالیات‌هایی که بر خانه‌ها تعیین می‌شود مالیات بر خانه‌های خالی و فاقد سکونت است.

این مالیات‌ها در سال ۱۳۹۴ مجدداً به قانون مالیات‌های مستقیم اضافه شد.

مالیات بر خانه‌های خالی در خصوص خانه‌هایی که بیش از ۱۲۰ روز بدون سکنه باشند تعیین می‌شود.

نتیجه‌گیری

مالیات به هزینه‌هایی گفته می‌شود که همه افراد یک جامعه بنا به دارایی‌ها و درآمدهایشان موظف به پرداخت آن هستند. در این مقاله سعی کردیم شما را با ابعاد مختلف مالیات آشنا کنیم از جمله تعریف مالیات و قوانین مرتبط با آن را شناختیم.

همچنین انواع مالیات‌های مستقیم و غیرمستقیم مالیات‌های بر درآمد و معافیت‌های مالی را بررسی کردیم.

از دیگر نکات مهمی که در این مقاله به آن اشاره کردیم بحث مجازات‌های قانونی در خصوص تخلفات مالیاتی و مراجع ذی صلاح برای رسیدگی به دعاوی مالیاتی بود.

در ادامه قصد داریم به چند سوال متداول شما پاسخ دهیم.

چه افرادی مشمول پرداخت مالیات هستند؟

ماده ۱ قانون مالیات‌های مستقیم گروه‌های مختلفی را ملزم به پرداخت مالیات دانسته است از جمله همه مالکین حقیقی و حقوقی دارای ملک در کشور و همچنین افراد ساکن ایران که از خارج از کشور درآمد دارند و یا اشخاصی که ساکن خارج هستند اما درآمد در ایران دارند و…. 

منظور از مالیات‌های غیرمستقیم چیست؟

مالیات‌های غیر مستقیم به  افراد ارتباطی ندارد و به کالاها و خدمات تعلق می‌گیرد مانند مالیات بر حقوق گمرکی مالیات حق ثبت مالیات خرید و فروش سیگار و…

نقش وکیل و مشاور حقوقی در دعاوی مالیاتی

مالیات نیز از مسائلی است که از دید قانونگذار به دور نبوده و برای تنظیم قواعد آن قوانین و مقرراتی در طول تاریخ ایجاد شده است.

برای هرگونه اقدام مالیاتی، اعتراض و یا دعاوی مرتبط با این حوزه وکیل مالیات می‌تواند نقش بسیار موثری در جامعه داشته باشد.

وکلای مالیاتی بنیاد وکلا از طریق رسیدگی به اختلافات مالیاتی، مشاوره در امور این حوزه و همچنین ارائه پیشنهادات منطبق با قوانین می‌توانند شما و شرکت‌ها را در راستای پرداخت صحیح مالیات کمک کنند.

وکلای مالیاتی با تجربه و آگاهی که نسبت به علوم حقوقی و حسابداری و قوانین مالیاتی دارند می‌توانند کمک کنند تا مالیات تعیین شده برای شما دقیق و قانونی باشد.

برای ارتباط با وکلای مالیاتی ما می‌توانید از طریق صفحه مشاوره حقوقی مالیات رزرو وقت نمایید.

وکلای مالیاتی با تنظیم دفاتر حقوقی و قانونی و استفاده از راهکارهای ایجاد معافیت‌های مالیاتی بر اساس قانون می‌توانند به کاهش بدهی‌های مالیاتی شما کمک کنند.

همچنین شما می‌توانید از طریق مشاوره تلفنی و یا آنلاین از خدمات مشاوران حقوقی ما بهره‌مند شوید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا