سربازی و یا همان خدمت نظام وظیفه عمومی سربازی در ایران به خدمت سربازی عمومی گفته میشود که بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تمام مردان بالای ۱۸ سال ایرانی، به جز مواردی که استثنا شدهاند، باید به خدمت سربازی بروند. موارد استثنایی مشمول معافیت خواهند بود.
گذراندن دوره سربازی برای تمامی مشمولین اجباری است و مشمولین قبل از پایان این دوره از انجام هرگونه خدمات دولتی و استفاده از برخی خدمات شهروندی بازداشته میشوند، اما عده ای از مشمولان نه تنها شرایط معاف شدن ندارند بلکه به خدمت سربازی نمیروند و دچار غیبت میشوند و یا از خدمت سربازی فرار میکنند.
این افراد نیز به دنبال راهی میگردند که از ادامه سربازی معاف شوند و یا از مجازات غیبت سربازی و یا فرار از خدمت رهایی پیدا کنند. در این مقاله از بنیاد وکلا به بیان راه حلهایی درباره راه کارهایی جهت معافیت سربازان فراری میپردازیم. همچنین می توانید از وکیل سربازی و نظام وظیفه ما بهره مند شوید.
کدام دسته از مشمولان خدمت، سربازی فراری محسوب میشوند؟
در ابتدا به این موضوع میپردازیم که چه افرادی را سرباز فراری خطاب میکنند. بسیاری از افراد زمانی که به سن مشمولیت میرسند، جهت اعزام به خدمت سربازی اقدام میکنند.
در صورتی که فرد نسبت به اعزام به خدمت اقدامی نکند، غایب محسوب میشود.
گاهی نیز برخی افراد در حین انجام خدمت سربازی، از ادامه خدمت منصرف شده و در حین خدمت سربازی غیبت میکنند. این افراد در ابتدا سرباز غایب محسوب میشوند و در صورت تداوم این غیبت به لیست سرباز فراریها اضافه میشوند.
مجازات سرباز فراریها
قوانین مربوط به فرار از خدمت سربازی با توجه به علت فرار از خدمت سربازی مشخص میشود. اگر فرار سرباز از خدمت موجه باشد، در دادگاه نظامی علت فرار فرد از خدمت سربازی بررسی میشود.
نوع مجازات فرار از خدمت سربازی با توجه به دلایل موجود تعیین میشود که یا منجر به حبس و یا منجر به اضافه خدمت میشود و البته گاهی هم به دلیل وجود دلایل موجه مورد بخشودگی قرار میگیرد.
با توجه به ماده ۶۰ قانون جرایم نظامی اگر فرد بعد از فرار از خدمت، خود را معرفی نماید و برای اولین مرتبه فرار کرده باشد، نهایتا مدت سه ماه اضافه خدمت برایش لحاظ میشود.
در صورتی که فرد سابقه فرار بیش از ۶۰ روز داشته باشد، بین ۲ الی ۶ ماه زندان برایش در نظر گرفته میشود.
گاهی نیز با نظر قاضی و بررسی دلایل فرار و سوابق فرد مدت حبس به جریمه نقدی یا اضافه خدمت تبدیل میشود.
معافیت سرباز فراری امکان پذیر است؟
در صورتی فردی به عنوان سرباز فراری محسوب شود، همچون سرباز غایب از دریافت خدمات اجتماعی محروم میشود. در واقع باید این گونه بگوییم سرباز فراری یا سرباز غایب نمیتوانند به راحتی در جامعه زندگی کنند.
فرد به ناچار یا باید خود را به نظام وظیفه معرفی کند و یا باید راهی برای معافیت سرباز فراری پیدا کند. در واقع در قانون فردی که از خدمت سربازی فرار کرده است، مشمول مجازاتهایی میشود. برای اینکه فرد بتواند از معافیت سرباز فراری استفاده کند دو حالت وجود دارد:
- یکی از راههای معافیت سربازان فراری یا غایب از خدمت سربازی، پرداخت جریمه غیبت از خدمت سربازی میباشد.
با توجه به قانون افرادی که بیش از ۸ سال از غیبت سربازیشان یا فرار از خدمتشان گذشته باشند میتوانند با پرداخت جریمه نقدی از کارت معافیت سربازی استفاده کنند.
- یکی دیگر از راههای معافیت سربازان فراری یا سرباز غایب این است که بر اساس قانون افرادی که بیش از ۵۰ سال سن دارند از خدمت سربازی معاف میشوند.
قانون جریمه ریالی فرار از خدمت سربازی و خرید آن تا پایان سال ۹۷ بود و پس از آن دیگر امکان خرید خدمت سربازی وجود ندارد.
آیا سربازان فراری میتوانند معافیت پزشکی بگیرند؟
چون گذراندن دوره خدمت سربازی نیاز به آمادگی جسمانی مناسب دارد، پس منطقی است که در صورت فردی از توانایی لازم بر خوردار نباشد از معافیت سربازی استفاده کند.
در صورتی که سربازی از خدمت فرار کرده باشد باز هم میتواند شامل قانون معافیت پزشکی بشود. اما اخذ معافیت پزشکی برای سربازان فراری دارای شرایط بسیار خاصی است.
با توجه به قوانین نظام وظیفه و پیچیدگیهای موجود پیشنهاد میکنیم قبل از هر اقدامی با مشاوره حقوقی سربازی و نظام وظیفه، سوالات و مشکلات خود را در میان بگذارید.
گاهی افرادی با توجه به مشکلات زندگی ناچار به فرار از خدمت سربازی میشوند. گاهی نیز دولت بنا بر دستور فرماندهی کل قوا تمام مجازاتهای غیبت سربازی و یا فرار از خدمت سربازی را مورد بخشش قرار میدهد.
با سلام.
من سال ۷۸ به خدمت سربازی تو لشکر ۲۳ تکاور رفتم
تو دوران آموزشی سال ۷۹ به خاطر یک اتفاق تو بیمارستان خانواده ارتش شکمم رو جراحی کردم به طوری که شکمم رو بیست سانت باز کردن ولی رئیس بخش جراحی بهم معافیت از رزم داد بعد از گذشت چند ماه دیگه قادر به ادامه خدمت سربازی نبودم و فرار کردم و در اوایل سال ۸۱ دچار یه بیماری عفونی شدم و که تا اواخر سال ۸۳ طول کشید و طی سالهای ۸۱ تا ۸۳ دو بار در بیمارستان امام خمینی بخش عفونی بستری شدم و هر دو بازوم رو نزدیک به ۱۰ بار جراحی کردم و در سال ۸۹ هم شیشه تاندوم های انگشتان دست راستم رو برید به طوری که الان سه تا از انگشتای دستم نه خوب باز میشه نه بسته میشه.
من چطوری الان میتونم معافیت پزشکی. بگیرم.
تو سال ۱۴۰۲ هم پدرم فوت کرده و من تنها پسر خانواده. هستم
آیا اصلا معافیت پزشکی به من تعلق میگیره.
ممنون. میشم منو راهنمایی کنید
باسلام.من ۸سال فراری هستم از خدمت.الان چشمم ضعیف شده نمره چشمم سمت چپ۶آستیگمات.سمت راست۲.۵آستیگمات هست.آیا امکان معافیت دائم وجود داره برام؟