کودکان سرمایههای آینده هر کشور هستند که برای رشد وو پرورش نیاز به حمایت و کمک خانواده در درجه اول و اجتماع در درجه دوم دارند، به همین سبب نیز کودک آزاری جرمی است که قربانی آن نه تنها یک کودک بلکه آینده و سرنوشت کشور است.
اهمیت جرم کودک آزاری باعث شده است که در کلیه کشورها نسبت به آن قوانین کیفری خاصی تعبیه شده و آداب رسیدگی تعریف شود. در ایران چهره جرم کودک آزاری به زمان تصویب قانون مدنی در سالهای اولیه ۱۳۰۰ باز میگردد، با این حال در سالهای اخیر نیز مواد جدیدی تنظیم و یا اصلاح شد که چهره جرم کودک آزاری و نتایج حاصله برای مرتکب را تشدید کرد.
با توجه به اهمیت جرم کودک آزاری، این نوشته را به بررسی آن، نحوه شکایت از کودک آزاری، مرجع صالح به رسیدگی به شکایت کودک آزاری، مجازات مرتکب و دیگر موارد مربوطه اختصاص دادهایم، پس تا پایان این نوشته با ما همراه باشید تا پاسخ سوالات یاد شده را با هم و به کمک وکیل دریابیم.
کودک آزاری به چه معناست؟
در قوانین جمهوری اسلامی ایران، کودک و نوجوان به اشخاصی گفته میشود که هنوز به سن ۱۸ سالگی نرسیدهاند. در نتیجه اشخاص تا پیش از رسیدن به سن ۱۸ سالگی طفل و نوجوان محسوب میگردند. اما آیا یک نوجوان ۱۷ ساله میتواند قربانی جرم کودک آزاری باشد؟ برای پاسخ به این سوال نخست باید با جرم کودک آزاری، مفهوم و مصادیق آن آشنا شویم.
قانون حمایت از کودکان و نوجوانان نه تنها کودک و نوجوان را تعریف کرده است بلکه رفتارهایی که مصداق جرم کودک آزاری خواهد بود را نیز در ماده ۲ خود بیان داشته است. مطابق با حکم این ماده، هر نوع، اذیت و آزار کودکان و نوجوانان که موجب شود به آنان، صدمات جسمانی یا روانی و اخلاقی وارد شود و سلامت جسم یا روان آنان را به مخاطره اندازد، مصداقی از جرم کودک آزاری خواهد بود.
در نتیجه آنچه که بیان شد به دست میآید که آزار تنها خشونت جسمی یا وارد کردن آسیب به جسم کودک و نوجوان نیست، بلکه میتواند آزارهای روانی و اخلاقی باشد.
خشونتهای جسمی با توجه به اینکه از خود اثر پایداری همچون جای آسیب، کبودی، زخم، شکستگی و دیگر موارد را به جا میگذارند، برای احراز آسانتر هستند. لیکن دیگر انواع جرم کودک آزاری همچون آزارهای روانی نیز میتوانند با به کمک گرفتن متخصصین و روانشناسان کودک میسر شوند.
تعریف ارائه شده ضابطه را در اختیار ما قرار داده و تعیین مصادیق را بر عهده قاضی و مقام قضایی نهاده است. در نتیجه ممکن است اجبار طفل به حضور در محلهایی که اصولا برای سن و وضعیت سلامت وی مناسب نیستند مصداقی از کودک آزاری باشد.
همچنان که اجبار طفل به انجام اموری همچون تکدی گری، از حیث آسیبهای روانی و روحی که به نامبرده وارد میسازد میتواند از مصادیق کودک آزاری باشد.
در نهایت باید توجه داشت که مطابق با حکم این ماده، به خطر افتادن سلامت جسمی و روحی طفل و نوجوان، خط قرمزی است که وقوع جرم را تایید مینماید، پس چنانچه کودک یا نوجوانی از محل رفتارهای دیگران من جمله والدین خود، در وضعیت متزلزل روانی واقع شده باشد و یا آن که اخلاقیات و اعتقاد خود به آنها را از دست داده باشد، میتواند مشمول عنوان مجرمانه کودک آزاری قرار گیرد.
حال که با تعریف و مصادیق کودک آزاری آشنا شدیم، ببینیم قربانی این جرم چه اشخاصی هستند و چه اقدامی میتوان برای ایشان صورت داد. مشاوره حقوقی تلفنی بنیاد وکلا آماده پاسخگویی به شما مییاشد.
قربانی جرم کودک آزاری چه شخصی است؟
قربانی اصلی جرم کودک آزاری، همان کودک یا نوجوانی است که موضوع جرم واقع شده است. در واقع این جرم از نوع جرایم علیه اشخاص است، در جرایم علیه اشخاص که قتل نفس، قطع عضو یا ورود آسیب به منافع همچون بینایی طی آن رخ میدهد، قربانیان و موضوع جرم اشخاص هستند.
در وضعیتی که قربانی جرم شخص است، طبیعی است که کودک یا نوجوان آسیب دیده نخستین قربانی محسوب گردند. قربانی هر جرمی میتواند وقوع آن را به مراجع صالح اطلاع داده و دادخواهی خود را ابراز دارد.
در نتیجه کودک و نوجوانی که مورد آزار و اذیت واقع شده است، این حق را داراست که به مراجع کیفری مراجعه کرده و گزارش ماوقع رسیدگی کیفری و صدور حکم مقتضی را درخواست دارد.
با توجه به اینکه مطابق با قوانین موجود، طفل در نظام حقوقی ایران به افراد زیر ۱۸ سال گفته میشود، احتمال آن که طفل یا نوجوان شخصا بتواند نسبت به اعلام وضعیت اقدام نماید وجود دارد، لیکن در صورتی که طفل در سنین پایین قرار داشته باشد، تکلیف چیست و چه شخصی به حمایت و دفاع از او برخواهد خواست.
شخصی که مراقبت از طفل یا نوجوان را بر عهده دارد همواره میتواند به نیابت از وی برخی از اقدامات قانونی و حقوقی را صورت دهد که من جمله آنها شکایت از جرم کودک آزاری است. در نتیجه چنانچه پدر و مادر طفل، یا دیگر اشخاصی که مراقبت از طفل وظیفه ایشان است، از وقوع جرم کودک آزاری مطلع شوند، میتوانند آن را گزارش داده و رسیدگی کیفری را تقاضا دارند.
اما در وضعیتی که مجرم جرم کودک آزاری، همان مراقبان طفل هستند وضعیت به چه صورت خواهد بود؟ برای مثال پدر یا مادر طفل بنا به دلایل مختلفی کودک را مورد آزار و اذیت یا سواستفاده قرار میدهند، در چنین حالاتی و در فرضی که کودک راسا امکان طرح شکایت نداشته باشد، تکلیف چیست؟
همانطور که در ابتدای این نوشته ذکر شد، کودک آزاری جرمی است علیه اجتماع، در نتیجه هر شخص مطلعی میتواند نسبت به طرح شکایت و گزارش ماوقع اقدام نماید.
نتیجهای که از این عبارت به دست میآید اینگونه است که مقام قضایی همچون ماموران پلیس، دادستان و دادیار و بازپرس و کلا اشخاصی که در نهادهای دادخواهی ما سمت دارند به هر طریقی از وقوع جرم کودک آزاری مطلع شوند، وظیفه پیگیری کیفری را دارند.
نتیجه دیگری که از چهره اجتماعی داشتن جرم کودک آزاری به دست میآید وضعیت این جرم از نوع غیرقابل گذشت بودن است. غیرقابل گذشت بودن جرم منتج خواهد شد به اینکه صرف طرح موضوع و شروع رسیدگی کافی است برای آن که رسیدگی تا انتها ادامه داشته و به هیچ وجه متوقف نشود جز با مجازات مرتکب.
حال که دانستیم چه شخص یا اشخاصی میتوانند جرم کودک آزاری را گزارش دهند، سوالی که پیش میآید مرجعی است که صلاحیت رسیدگی به این جرم را داراست.
مرجع صالح برای رسیدگی به جرم کودک آزاری کدام مرجع است؟
در نظام حقوقی ما رسیدگی کیفری که از طریق طرح شکایت کیفری آغاز و با اجرای مجازات خاتمه مییابد، در مرحله اول خود از کلانتری یا دادستانی عبور مینماید.
در نتیجه آنچه که گفته شد به دست میآید که گزارش جرم کودک آزاری و یا شکایت از وقوع جرم کودک آزاری، مرجع صالح عبارت خواهد بود از کلانتری یا دادستانی. با وصول گزارش به هر کدام از مراجع یاد شده، تحقیقات مقدماتی انجام شده و پرونده نزد بازپرس مطرح میگردد.
بازپرس وظیفه بررسی موضوع و یافتن ادله اثباتی و نیز متهم پرونده را بر عهده دارد، پس از آن که بازپرس متهم را شناسایی و جرم واقع شده را احراز داشت قرار جلب به دادرسی صادر خواهد کرد. در مرحله بعدی دادستان ضمن مطالعه پرونده و با عنایت به قرار جلب به دادرسی صادر شده، اقدام به صدور کیفر خواست مینماید.
کیفر خواست درواقع مشمول عنوان رفتار مجرمانه، متهم و قربانی جرم، ادله و مدارک اثباتی جرم و پیشنهاد مجازات است. کیفر خواست برگهایست که پرونده را از مرحله دادستانی عبور داده و وارد در دادگاه کیفری مینماید.
دادستان که تنظیم کیفرخواست با وی بوده است، در مقام دفاع از کیفر خواست خود قرار دارد. در نتیجه متهم خود را با یک شاکی خصوصی یعنی قربانی جرم یا دیگر اشخاصی که ذکر آن در بند پیشین رفت و نیز یک شاکی عمومی یعنی دادستان رو به رو میبیند.
وظیفه دادگاه کیفری و قاضی آن، کشف حقیقت است. اما نامبرده نه در طرف دادستان ایستاده و نه در طرف متهم، هر یک از طرفین اظهارات و ادله خود را ابراز میکنند و قاضی از بین آنها و نیز با انجام تحقیقات لازم، حقیقت را کشف و حکم مقتضی صادر مینماید.
امکان اعتراض به حکم در پرونده کودک آزاری وجود دارد و هر یک از متهم، قربانی و دادستان در مواقع قانونی میتوانند اعتراض خود را ثبت نماید که بررسی این موضوع خارج از بحث ما است. در نهایت و با قطعی شدن رای دادگاه، مرحله اجرای آن را خواهیم داشت که وظیفه آن با مامور اجرا و ضابطان است.
تا اینجا با مفهوم جرم کودک آزاری، قربانی جرم کودک آزاری و نیز مرتکب جرم آشنا شدیم، همچنین دانستیم که روند رسیدگی به شکایت به چه نحو است و از کجا شروع و به کجا ختم میشود، حال در بخش بعدی قصد داریم مجازاتی که مرتکب جرم کودک آزاری با آن مواجه خواهد بود را معرفی نماییم.
اگر در این زمینه نیاز به مشاوره حقوقی تخصصی دارید از بنیاد وکلا کمک بگیرید.
مجازات مرتکب در جرم کودک آزاری چه خواهد بود؟
تا اینجا قربانیان جرم کودک آزاری را شناختیم و دانستیم که طفل و نوجوان زیر ۱۸ سال مشمول حمایتهای مازاد قرار دارند و من جمله میتوانند قربانی جرم کودک آزاری واقع شوند.
همچنین دانستیم که کودک آزاری اعم است از ورود آسیب به تمامیت جسمانی، سلامت روانی و نیز ثبات اخلاقی کودک. مرتکب جرم کودک آزاری نیز میتوانست هر شخصی من جمله والدین طفل باشند، حال در این بخش قصد داریم بررسی کنیم که مرتکب جرم کودک آزاری چه مجازاتی را متقبل خواهد شد.
قانون حمایت از کودکان و نوجوانان در مواد ۳ و ۴ خود تکلیف مجازات مرتکبین جرم کودک آزاری را تعیین کرده است، مطابق با این مواد مرتکب جرم کلاهبرداری ممکن است به حبس تا یک سال و نیز جزای نقدی به ترتیب ذیل محکوم گردد:
- چنانچه قربانی جرم کودک آزاری در اعمال خلاف همچون قاچاق به کار گرفته شده باشد مانند آن که در انجام قاچاق شرکت داده شود، اعم از آن که مستقیما در این افعال شریک شود و یا آن که برای این اهداف خرید و فروش یا بهرهگیری شوند، مرتکب به حبس از شش ماه تا یک سال و یا جزای نقدی از یک میلیون تومان تا دو میلیون تومان محکوم میگردد.
چنانچه قربانی جرم کودک آزاری از محل وقوع جرم دچار هرگونه اذیت و آزار، شکنجه جسمی و روحی شده باشد و یا آن که سلامت و بهداشت روانی و جسمی او نادیده گرفته شده باشد و نیز در حالتی که از تحصیل نامبرده ممانعت به عمل آید، مرتکب یا مرتکبین به حبس از سه ماه و یک روز تا شش ماه و یا تا یک میلیون تومان جزای نقدی خواهند گردید.
- علاوه بر آسیبهای مستقیمی که به طفل وارد میشود و در دو بند پیشین بیان شدند، چنانچه افراد، مؤسسات و مراکزی که به نحوی مسئولیت نگاهداری و سرپرستی کودکان را بر عهده دارند وقوع هر یک از مصادیق جرم کودک آزاری را مشاهده کرده و نسبت به گزارش آن اقدام ننمایند، نامبردگان به عنوان مجرم کودک آزاری شناخته شده و به حبس تا شش ماه یا جزای نقدی تا پانصد هزار تومان محکوم میگردند.
مصادیق جرم کودک آزاری که در قانون بیان شده است به قرار فوق است، لیکن باید در نظر داشت که چنانچه قربانی جرم کودک آزاری آسیبهای جسمی را روانی دیده باشد که مشمول عنوان مجرمانه دیگری باشد، مجازات آن جرایم نیز برای مرتکب تعیین میگردد، همچون آن که در اثر اعمال خشونت آمیز، دست کودک از جا در برود، در این حالت یک جرم کودک آزاری داریم و یک جرم ایراد آسیب به ثالث که مجازات هر دو تعیین تکلیف میگردد.
مشاوره حقوقی جرم کودک آزاری
در این نوشته با جرم کودک آزاری آشنا شدیم و دانستیم که در این جرم قربانی، طفل یا نوجوانی است که هنوز به سن ۱۸ سال تمام نرسیده است.
بیان شد که آزار و اذیت کودک میتواند از نوع جسمی یا روحی یا حتی معنوی باشد. همچنین دانستیم که مرتکب جرم کودک آزاری ممکن است خانواده وی یا هر شخص ثالثی باشد.
در بخشهای بعدی از این نگارش دریافتیم که از جرم کودک آزاری میتوان به مراجع کیفری شکایت کرد، شروع رسیدگی میتواند از طریق مراجعه به کلانتریها باشد و ثبت شکایت در نزد دادستانی. همچنین بیان شد که خود طفل در صورتی که به سن مناسب رسیده باشه و امکان اعلام جرم را داشته باشد، میتواند اعلام کننده جرم باشد.
علاوه بر طفل پدر و مادر وی، البته در زمانی مرتکب جرم خود پدر و مادر نباشد، سایر اطرافیان و نزدیکان و حتی مطلعی که هیچ نسبتی با طفل ندارد باشد. و در نهایت همانگونه که بیان شد، جرم کودک آزاری یک جرم عمومی بوده که قابل بخشش نیست در نتیجه اطلاع یافتن ضابطین از آن به هر نحوی که صورت گرفته باشد، برای شروع به رسیدگی و صدور حکم مقتضی کفایت میکند.
ما در این نوشته تلاش کردیم کلیه ابعاد جرم کودک آزاری را پوشش داده و سوالات ذهنی موجود را مرتفع سازیم، با این حال و چنانچه سوال یا ابهامی از این حیث باقی مانده است میتوانید از خدمات مشاوره تلفنی و وکیل آنلاین گروه بنیاد وکلا بهرهمند شوید.