عمومی

مجازات تغییر و انتشار عکس و فیلم خصوصی

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و گسترش استفاده از اینترنت و فضای مجازی، یک سری جرایم در این حوزه رواج یافته است. یکی از این جرایم تغییر و انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران بدون اجازه صاحبانشان و یا با تهدید کردن آنان می‌باشد، چنین مواردی جرم محسوب می‌شود و می‌تواند مجازات‌های قانونی به همراه داشته باشد.

در ایران و بسیاری از کشورهای دیگر، قوانین و مقرراتی وجود دارد که به طور صریح تعریف می‌کنند که تغییر و انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران بدون اجازه یا با تهدید کردن آن‌ها، به عنوان جرم شناخته می‌شود.

در کشور ما مطابق قانون جرایم رایانه‌ای که در سال ۱۳۹۲ تصویب شده است، تغییر و انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران بدون اجازه، به عنوان یک جرم شناخته می‌شود و مطابق این قانون، با مجازات‌های قانونی همراه خواهد شد.

مجازات‌هایی که برای این جرم در نظر گرفته شده است، شامل حبس تا ۲ سال و پرداخت جریمه تا ۵۰ میلیون تومان است. در دیگر کشورها نیز، مجازات‌هایی برای تغییر و انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران بدون اجازه، وجود دارد.

به عنوان مثال، در آمریکا، این جرم به عنوان “پرده‌کشی” شناخته می‌شود و مجازات‌هایی مانند حبس تا ۵ سال و پرداخت جریمه تا ۵۰ هزار دلار را شامل می‌شود.

در صورتی که کسی از عکس و فیلم‌های خصوصی شما سوء استفاده کرده، آن‌ها را بدون اجازه شما تغییر داده یا منتشر کرده، یا این که شما را در چنین مواردی تهدید کرده است، برای شکایت از او و دفاع از حق و حقوق خود می‌توانید از مشاوره حقوقی ما در بنیاد وکلا کمک بگیرید.

مجازات منتشر کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران یا تهدید کردن به آن

یکی از جرایمی که امروزه بسیار شایع شده است، سوء استفاده کردن از عکس‌ها، فیلم.ها یا حتی صداهای خصوصی دیگران و انتشار آن‌ها بدون اجازه صاحبشان است. برخی مواقع نیز مجرم، افراد را تهدید می‌کند که عکس یا فیلم‌های خصوصی آن‌ها را منتشر می‌کند و به این صورت از مردم اخاذی می‌کنند.

با توجه به این که انتشار فیلم و تصاویر خصوصی دیگران، بدون اجازه آن‌ها، باعث هتک حرمت افراد می‌شود و آبروی آن‌ها را به خطر می‌اندازد، این موارد از نظر قانون جرم می‌باشد و مجازات‌هایی برای آن در نظر گرفته شده است تا از وقوع چنین مواردی جلوگیری شود.

این جرم در ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای یا همان ماده ۷۴۵ قانون مجازات اسلامی، تعریف شده است و مطابق آن هر کسی که صدا، تصویر، فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار فرد دیگری را بدون رضایت او توسط سامانه‌های مخابراتی یا رایانه‌ای، منتشر کند و در دسترس دیگران قرار دهد، به طوری که این امر منجر به ضرر یا از نظر عرفی موجب هتک حیثیت و آبروی او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

نکته حائز اهمیت در مورد این ماده این است که مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، مجازات حبسی که در این ماده تعیین شده به نصف کاهش یافته است.

توجه داشته باشید که علاوه بر این که انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران جرم محسوب می‌شود، تهدید کردن به چنین مواردی هم جرم می‌باشد. بنابراین اگر شخصی شما را با عکس یا فیلم خصوصی یا خانوادگیتان تهدید کند مرتکب جرم شده و شما می‌توانید از او شکایت کنید.

در صورتی که برای شکایت از چنین مواردی به وکیل نیاز دارید می‌توانید از وکلای مجرب ما در بنیاد وکلا کمک بگیرید.

مجرم تغییر و انتشار عکس و فیلم خصوصی

منتشر کردن تصاویر و فیلم دیگران با محتوای مستهجن یا مبتذل

برخی مواقع تصاویری یا فیلم‌های خصوصی‌ای که از افراد منتشر می‌شود، مستهجن یا مبتذل است. به عبارت دیگر محتوای آن‌ها شامل تصاویر برهنه یا نیمه برهنه می‌باشد، یا این که اندام‌های جنسی یا آلت تناسلی در آن‌ها معلوم است و یا شامل رابطه جنسی یا رابطه نامشروع دیگران است.

چنین مواردی در ماده ۱۴ قانون جرایم رایانه‌ای تعریف شده و برای آن مجازات تعیین شده است. مطابق این ماده در صورتی که کسی محتویات مستهجن را با استفاده از سامانه‌های مخابراتی یا کامپیوتری یا حامل‌های داده، منتشر، توزیع یا معامله کند، یا این که این موارد را با اهدافی مانند تجارت یا افساد، تولید، نگهداری یا ذخیره کند، مجرم شناخته می‌شود و مجازاتش شامل حبس بین نود و یک روز تا دو سال، یا جریمه نقدی بین پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال و یا هر دو مجازات نقدی و حبس می‌باشد.

در تبصره ۱ این ماده آمده است که اگر فردی مرتکب اعمال ذکر شده در این ماده شود و محتویات آن مبتذل باشد، حداقل به یکی از مجازات‌های ذکر شده محکوم می‌شود. منظور از محتویات مبتذل آن است که تصاویر یا فیلم‌ها دارای صحنه و صور قبیحه باشد.

تبصره ۲ این ماده به محتویات مستهجن اشاره کرده و مطابق آن اگر محتویات مستهجن برای افرادی کمتر از ۱۰ نفر ارسال شود، مجازاتش شامل جریمه نقدی بین یک میلیون ریال تا پنج میلیون ریال می‌باشد. محتویات مستهجن شامل مواردی است که تصویر، صدا یا فیلم، شامل برهنگی كامل زن یا مرد، اندام تناسلی زن یا مرد یا آمیزش جنسی است.

همچنین مطابق تبصره ۳ این ماده، در صورتی که فرد یا افرادی، موارد ذکر شده در این ماده را به صورت سازمان یافته انجام دهند یا آن‌ها را به عنوان حرفه خود قرار دهند، اگر مفسد فی‌الارض شناخته نشوند، به حداکثر مجازات نقدی و حبس مقرر در این ماده محکوم می‌شوند.

جرم انتشار تصاویر یا فیلم‌های خصوصی دیگران در حالتی که دارای محتوای مستهجن و مبتذل است را بررسی کردیم و مجازات‌های آن را نیز مطابق مواد قانونی بیان کردیم. اما گاهی اوقات محتوای خصوصی منتشر شده در فضای مجازی یا از هر طریق دیگری، دارای چنین محتوایی نیست.

فقط تصاویر و فیلم‌های خصوصی یک نفر بدون رضایت یا آگاهی او منتشر شده است، برای مثال ممکن است فقط موی شخص در عکس مشخص باشد. در این موارد مطابق ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای با مجرمین برخورد می‌شود و همانطور که گفتیم مجازاتش مطابق این ماده شامل حبس بین نود و یک روز تا دو سال یا جریمه نقدی بین پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو می‌باشد.

در صورتی که در مورد منتشر کردن تصاویر و فیلم دیگران با محتوای مستهجن یا مبتذل، سوالات یا ابهاماتی دارید، با مشاوره حقوقی آنلاین و حضوری بنیاد وکلا در ارتباط باشید.

ارتکاب به جرم تغییر و انتشار عکس و فیلم خصوصی

تغییر دادن تصاویر و فیلم‌های خصوصی دیگران و مجازات آن

در بخش قبل، در مورد انتشار عکس و فیلم دیگران بدون اجازه صحبت کردیم و گفتیم که این امر جرم محسوب می‌شود و منجر به مجازات‌هایی مانند حبس و جریمه نقدی می‌شود. علاوه بر این تغییر عکس، فیلم یا صدای خصوصی افراد نیز به عنوان یک جرم شناخته می‌شود.

در این جرم، فردی که عکس، فیلم یا صدای خصوصی فرد دیگری را با مواردی مثل فتوشاپ تغییر می‌دهد، حقوق خصوصی آن فرد را نقض می‌کند و این اقدام می‌تواند برای فرد عواقب جدی داشته باشد.

این جرم در ماده ۱۶ قانون جرایم رایانه‌ای یا همان ماده ۷۴۴ قانون مجازات اسلامی، آورده شده است و مطابق آن، اگر کسی در فیلم، صوت و یا تصویر فرد دیگری، توسط سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی، تغییری ایجاد کند یا آن‌ها را تحریف کند و موارد تغییر کرده یا تحریف شده را منتشر کنند یا با علم و آگاهی، عکس یا فیلم‌های تغییر یافته یا تحریف شده، آن‌ها را منتشر کند، به نحوی که باعث شود آبروی شخص به خطر بیافتد، مجرم محسوب می‌شود و مجازاتش حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جریمه نقدی بین پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات خواهد بود.

همچنین مطابق تبصره این ماده، در صورتی که تغییر دادن یا تحریف کردن تصاویر و فیلم‌ها به صورت مستهجن باشد، مجرم به حداکثر هر دو مجازات مقرر محکوم خواهد شد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد  تغییر و انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران و مجازات آن، با کارشناسان ما در بنیاد وکلا در ارتباط باشید.

مجازات تغییر و انتشار عکس و فیلم خصوصی در اینترنت

جرم تهدید به منتشر کردن عکس و فیلم خصوصی دیگران و مجازات آن

بدون شک یکی از مهم‌ترین دارایی‌های غیر مادی هر شخص آبرو و اعتبار او نزد خانواده، محل کار و به طور کلی در جامعه می‌باشد و حفظ آبرو و خدشه دار نشدن آن برای همه مهم است. از این رو عده‌ای هستند که از راه‌های مختلف افراد را به بردن آبروی آن‌ها تهدید می‌کنند.

در این موارد باید توجه داشته باشیم که از طرفی رفتارها و اعمالی که باعث شود آبروی دیگری به خطر بیافتد جرم محسوب می‌شود از طرف دیگر تهدید کردن هم خودش جرم محسوب می‌شود و مجازات‌هایی را در پی دارد.

این امر در مورد انتشار تصاویر و فیلم‌های خصوصی دیگران با تهدید هم صادق است. گاهی پیش می‌آید که فردی دیگران با مواردی مثل بردن آبرو آن‌ها با پخش کردن تصاویر خصوصی تهدید می‌کند و به این شکل از آن‌ها اخاذی می‌کند. در این موارد باید توجه داشته باشید که حتی اگر فقط تهدید صورت گیرد و این اقدامات  عملی نشود هم می‌توان به جرم تهدید از طرف شکایت کرد.

برای مثال زمانی که فرد، خانمی را تهدید می‌کند که عکس‌های بدون حجابش را منتشر می‌کند یا این که تهدید می‌کند که عکس‌هایش در کنار یک آقا را منتشر می‌کند. چنین مواردی جرم محسوب می‌شود چرا که در قانون مجازات اسلامی تهدید کردن دیگران جرم محسوب شده و برای آن مجازات تعیین شده است.

جرم تهدید و مجازات‌های آن در ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی آورده شده است. بر اساس این ماده قانونی، اگر فردی دیگری را به هر شکلی تهدید به مواردی مانند قتل، ضررهای شخصی، آسیب‌های شرفی، زیان مالی و یا به افشاء رازهای او یا بستگان او کند، فارق از این که در ازای آن پولی درخواست کند یا تقاضای انجام کار یا ترک فعلی را داشته باشد یا نداشته باشد، مجرم شناخته می‌شود و مجازاتش شامل تا ۷۴ ضربه شلاق یا حبس بین یک ماه تا یک سال خواهد بود.

توجه داشته باشید که تفاوتی ندارد که تهدید در فضای مجازی صورت بگیرد یا فضای حقیقی. همانطور که در این ماده قانونی هم گفته شده در جرم تهدید فرقی نمی‌کند که مجرم در ازای تهدید چیزی طلب کند یا نه، بنابراین همین که شخصی به موارد گفته شده در ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی تهدید شود، این جرم محقق می‌شود.

از این رو جرم انتشار عکس و فیلم‌ خصوصی و تهدید به آن دو جرم است و برای تهدید نیازی نیست که حتما انتشار صورت بگیرد. اما در صورتی که فرد تهدید خود را عملی کند و عکس و فیلم خصوصی دیگران را منتشر کند یا اصطلاحا پخش کند و به این شکل باعث شود که آبروی شخص هم به خطر بیافتد مطابق ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای نیز مجازات می‌شود.

همچنین اگر مجرم ابتدا تصاویر یا فیلم‌های دیگران را تغییر دهد و سپس توسط آن‌ها عمل تهدید را انجام دهد و محتوای تغییر یافته را منتشر کند، هم برای جرم تهدید مجازات می‌شود و هم برای جرم تغییر و انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران و مطابق ماده ۱۶ قانون جرایم رایانه‌ای مجازات خواهد شد.

علاوه بر مواردی که گفتیم، گاهی تهدید به آبروریزی در حالتی انجام می‌شود که در فضای مجازی مطالب دروغی از قول دیگران منتشر می‌شود. در این صورت علاوه بر جرم تهدید، جرم نشر اکاذیب در فضای مجازی هم اتفاق می‌افتد، این جرم در ماده ۱۸ قانون جرایم رایانه‌ای آورده شده است.

بر اساس این ماده در صورتی که فرد یا افرادی با هدف اضرار به غیر، تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی و با استفاده از سامانه کامپیوتری یا مخابراتی مطالب دروغی یا اکاذیبی را انتشار دهد یا این که با همان اهداف کارهایی را که بر خلاف حقیقت هستند، راسا یا به عنوان نقل قول، به شخص حقیقی یا حقوقی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، اعم از این که از این راه باعث شود که ضرر مادی یا معنوی به دیگری وارد شود یا نشود، علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، به زندان بین نود و یک روز تا دو سال یا جریمه نقدی بین پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

برای شکایت از جرم تهدید و اثبات آن می‌توانید از وکلای مجرب بنیاد وکلا کمک بگیرید.

جرم انتشار عکس و فیلم‌ خصوصی و تهدید به آن

انتشار تصاویر و فیلم‌های شخصی در اینستاگرام

در گذشته، انتشار تصاویر یا فیلم‌های دیگران یا به اصطلاح پخش کردن آن‌ها با استفاده از روش‌هایی مانند بلوتوث کردن، یا رایت کردن روی سی دی‌ها یا دی وی دی‌ها انجام می‌شد.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و افزایش استفاده از فضای مجازی توسط همه افراد جامعه، منتشر کردن عکس و فیلم‌های شخصی دیگران خیلی ساده‌تر و گسترده‌تر انجام می‌شود.

همانطور که پیش‌تر هم گفتیم، انتشار عکس و فیلم دیگران بدون اجازه آن‌ها جرم است. بنابراین اگر فردی عکس دیگران را بدون اجازه و رضایت او در شبکه‌های مجازی مانند اینستاگرام به اشتراک بگذارد، مرتکب جرم شده است و مطابق ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای، مجازاتش حبس بین نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی بین پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال و یا هر دو می‌باشد.

همچنین به این نکته توجه داشته باشید که اگر انتشار تصاویر شما با تهدید انجام شده باشد، شما می‌توانید هم به جرم تهدید و هم به جرم انتشار فیلم و عکس خصوصی از مرتکب شکایت کنید.

درست است که اگر کسی تصاویر ما را بدون اجازه ما منتشر کند مجرم است و می‌توانیم از او شکایت کنیم اما توجه داشته باشید که این جرم امروزه رواج زیادی داشته و به خصوص در فضای مجازی و اینستاگرام زیاد اتفاق می‌افتد.

بنابراین باید حواستان باشد که تصاویر و فیلم‌های خود را در اختیار اشخاصی که نمی‌شناسید قرار ندهید، چرا که این امر ممکن است برای شما دردسر ساز شود و به این شکل خودتان زمینه انتشار تصاویر و فیلم‌هایتان را فراهم می‌کنید.

همچنین ممکن است موقع شکایت کردن خودتان هم به جرم ارسال عکس خود برای نامحرم محکوم شوید. در ادامه روند شکایت را توضیح خواهیم داد.

شکایت از جرم انتشار تصاویر و فیلم‌های خصوصی

در بخش‌های قبل گفتیم که انتشار و تغییر تصاویر و فیلم‌های خصوصی دیگران بدون اجازه آن‌ها جرم محسوب می‌شود. بنابراین در صورتی که با چنین مواردی مواجه شدید می‌توانید از مجرم شکایت کنید. جرم انتشار عکس و فیلم خصوصی دیگران انواع مختلفی دارد مثل انتشار موارد مستهجن یا مبتذل، انتشار این موارد بدون رضایت شخص یا تغییر این موارد.

تمامی این جرایم قابل پیگیری است. بنابراین کسی که عکس یا فیلمش در فضای مجازی یا هر جای دیگری بدون اطلاع و رضایت او منتشر شده است، باید با نوشتن شکواییه مراحل شکایت را آغاز کند. شاکی باید هر گونه سند و مدرکی که برای اثبات این جرم دارد را ضمیمه شکواییه کند.

توجه داشته باشید که که ثبت شکایت در سامانه ثنا صورت می‌گیرد، بنابراین شاکی باید به یکی از شعبه‌های دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و در سامانه ثنا ثبت نام کند سپس شکایتش را در سیستم ثبت کند. بعد از آن که شکایت ثبت شود به دادسرا فرستاده می‌شود و در دادسرا تحقیقات مقدماتی حول پرونده صورت می‌گیرد.

در مواقعی که پرونده نیازمند تحقیقات تخصصی‌تری باشد به پلیس فتا ارجاع داده می‌شود و آن‌ها بعد از بررسی و تحقیقات تخصصی، نتیجه را به دادسرا گزارش می‌دهند.

دادسرا نیز این موارد را بررسی می‌کند و در صورتی که جرم انتشار تصاویر یا فیلم‌های خصوصی دیگران محرز باشد، پرونده را به دادگاه کیفری می‌فرستند و برای متهم کیفرخواست صادر می‌کنند.

در دادگاه کیفری، قاضی به این جرم رسیدگی می‌کند و با توجه به نوع جرم و شرایط موجود مجازاتی را برای متهم تعیین می‌کند. توجه داشته باشید  که برای شکایت در چنین مواردی بهترین کار آن است که از یک وکیل کمک بگیرید.

وکلا و مشاورین حقوقی ما در بنیاد وکلا آماده‌اند تا به شما در پرونده‌های مربوط به تغییر یا انتشار عکس و فیلم خصوصیتان یا تهدید به آن کمک کنند و شما می‌توانید با وکیل تلفنی یا آنلاین در سریع‌ترین زمان ممکن با وکیل انتخابی خود ارتباط برقرار کنید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا