ممکن است در طول دادرسی خطا یا اشتباهاتی موجب شود تا فرآیند دادرسی و یا صدور حکم با مشکل مواجه گردد و سبب تضییع حقوق یکی از طرفین دعوا گردد.
به همین جهت قانونگذار در قانون آیین دادرسی کیفری طرق شکایت از آرای صادره از سوی دادگاه ها را پیش بینی کرده است، که یکی از این روش ها اعاده دادرسی کیفری می باشد.
اعاده دادرسی به دو دسته اعاده دادرسی مدنی و اعاده دادرسی کیفری تقسیم می شود که در واقع اخرین راه شکایت به یک حکم قطعی می باشد که در قانون آیین دادرسی کیفری مرجع درخواست اعاده دادرسی و موارد اعاده دادرسی از آرا قطعی دادگاه ها مهلت درخواست اعاده دادرسی بیان شده است.
به همین دلیل در این مقاله به بررسی اعاده دادرسی کیفری و مهلت آن و مرجع اعاده دادرسی از احکام قطعی دادگاه به کمک وکیل می پردازیم.
اعاده دادرسی کیفری و مهلت آن
زمانی که رای از دادگاه صادر می گردد ممکن است به دلایل گوناگون یکی طرفین دعوا به آن اعتراض داشته باشد که در این صورت قانونگذار طرق مختلف اعتراض از رای دادگاه را در قانون بیان کرده است.
در این صورت علاوه بر فرجام خواهی و اعتراض شخص ثالث، اعاده دادرسی نیز یکی از روش های اعتراض به حکم قطعی صادره از دادگاه می باشد که هم در دعاوی حقوقی و هم در دعاوی کیفری از آن استفاد می شود.
اعاده دادرسی در امور کیفری یکی از راه های فوق العاده شکایات از احکام صادره از دادگاه ها است، که براساس قانون آیین دادرسی کیفری اشخاص دارای حق درخواست اعاده دادرسی عبارتند از:
محکوم علیه، وکیل یا نماینده قانونی محکوم علیه، همسر و وراث قانونی و وصی محکوم علیه در صورت فوت یا غیبت او، دادستان کل کشور و دادستان مجری حکم که در ماده ۴۷۵ این قانون بیان شده است.
مهلتی برای اعاده دادرسی در امور کیفری در قانون آیین دادرسی کیفری وجود ندارد و قانونگذار اینطور در نظر گرفته است که هر زمان موردی از موارد اعاده دادرسی به وجود آمد بتوان درخواست را مطرح کرد.
به همین جهت وکیل تلفنی ما تاکید میکند که ادله و مدارک موجود چه زمانی موجود شده است.
مرجع اعاده دادرسی از احکام قطعی دادگاه
برای اعاده دادرسی افراد باید به مرجعی خاص مراجعه نمایند که بر اساس قانون دیوان عالی کشور مرجع درخواست اعاده دادرسی از احکام قطعی دادگاه می باشد.
برطبق ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری در خواست اعاده دادرسی به دیوان عالی کشور داده می شود.
در واقع قرار اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور صادر می گردد و اشخاصی که در بالا بدان اشاره کردیم که دارای حق اعاده دادرسی می باشند می توانند در خواست خود را به دیوان عالی کشور ارائه دهند.
دیوان عالی کشور باید در موارد که طرفین می توانند از احکام قطعی دادگاه ها اعم از اینکه آراء اجرا شده باشند یا اجرا نشده باشند می توانند درخواست اعاده دادرسی کنند را بررسی نماید که این موارد به طور خلاصه عبارتند از:
- کسی که محکوم به قتل فردی باشد و سپس زنده بودن او محرز شود.
- چند نفر به ارتکاب جرمی محکوم شوند ولی آن جرم به گونه ای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد.
- اگر درباره شخصی به اتهام واحد احکام متفاوتی صادر شود.
- اگر در دادگاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است و غیره که در ۷ مورد در ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری به آن پرداخته شده است.
پس از اینکه افراد محق برای اعاده دادرسی درخواست خود را به دیوان عالی کشور ارائه دادند و دیوان عالی کشور پس از احراز یکی از موارد فوق با تجویز اعاده دادرسی، رسیدگی مجدد را به دادگاه هم عرض دادگاه صادر کننده حکم قطعی، ارجاع می دهد و در غیر این صورت قرار رد اعاده دادرسی صادر می نماید.
بنابراین درخواست اعاده دادرسی به دیوان عالی کشور ارائه می گردد و اگر دیوان درخواست را درست تشخیص داد پرونده را برای صدور رای به دادگاه هم عرض دادگاه صادر کننده حکم قطعی ارسال می کند تا رای مقتضی را صادر نماید.
منظور از دادگاه هم عرض یعنی دادگاهی که صلاحیت یکسان دارند و آن دادگاه بالاتر و پایین تر از دادگاه صادر کننده رای نیست.
لازم به ذکر است که اگر مجازات سالب حیات یا سایر مجازات های بدنی یا قلع و قمع بنا باشد، شعبه دیوان عالی کشور با وصول تقاضای اعاده دادرسی قبل از اتخاذ تصمیم درباره تقاضا دستور توقف اجرای حکم را می دهد.
شما میتوانید با رزرو مشاوره حقوقی در خصوص امکان اعاده دادرسی کیفری در پرونده خود جویا شوید.
در مجموعه بنیاد وکلا امکان مشاوره حقوقی آنلاین نیز برای افراد در هر گوشه ایران و خارج از کشور در خارج از زمان اداری وجود دارد.