رقیق شدن سهام یعنی کاهش درصد مالکیت سهام داران موجود. این موضوع با کاهش ارزش سهام تحت تملک و یا کاهش میزان و تعداد سهام تحت تملک تفاوت دارد.
برای روشن شدن بهتر مطلب، ابتدا موضوعات کاهش ارزش سهام و کاهش تعداد سهام را به اختصار بررسی میکنیم و سپس به مبحث رقیق شدن سهام خواهیم پرداخت.
کاهش ارزش سهام
کاهش ارزش سهام در شرکتهای سهامی به دو صورت امکانپذیر است؛
- اول کاهش ارزش سهام در پی کاهش سرمایه شرکت
- و دوم کاهش ارزش سهام در پی نوسانات بازار و سایر مسائلی که بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار میدهد.
در حالی که قواعد افزایش سرمایه شرکت در شرکتهای سهامی عام و خاص متفاوت است، کاهش سرمایه شرکت در شرکت سهامی خاص و شرکتهای سهامی عام یکسان و فقط در پی فرآیند کاهش اجباری سرمایه امکان پذیر است.
کاهش ارزش سهام در پی نوسانات بازار و سایر مسائل تاثیرگذار بر بازار سرمایه، مثل وقوع جنگ در یک منطقه، یا برگزاری انتخابات و سایر مسائل از این دست، ممکن است بر روی مبلغ سهام در شرکتهای سهامی عام بورسی تاثیر بگذارد و باعث افزایش و یا کاهش ارزش مبلغ سهام شود.
این موضوع ارتباط مستقیم با قواعد حقوقی ندارد، هر چند مسائل نشات گرفته از آن از لحاظ حقوقی قابل بررسی است.
کاهش تعداد سهام
بر خلاف کاهش سرمایه شرکت به وسیله کاهش ارزش سهام، که فقط در پی فرآیند کاهش اجباری سرمایه امکان پذیر است، کاهش سرمایه شرکت از طریق کاهش تعداد سهام، طی فرآیند کاهش سرمایه اجباری و همچنین فرایند کاهش سرمایه اختیاری امکان پذیر است.
بررسی تفاوت بین این دو فرآیند نیازمند مداقه کامل و توضیح مشروح است که در مقاله جداگانهای بررسی میشود.
پس از برسی عناوین کاهش ارزش سهام و کاهش تعداد سهام به برسی موضوع رقیق شدن سهام و مفاهیم مرتبط به آن خواهیم پرداخت.
رقیق شدن سهام چیست؟
برای پاسخ به این پرسش ابتدا نیاز است بدانیم چه زمانی رقیق شدن سهام اتفاق میافتد و رقیق شدن سهام معلول چه اتفاقاتی است.
در واقع زمانی سهام یک شرکت رقیق میشود که آن شرکت سهام اقدام به صدور سهام جدید کند به گونهای که این امر منجر به کاهش میزان مالکیت سهامداران موجود در شرکت از لحاظ درصد مالکیت شود.
برای درک بهتر موضوع با مثالی این مقوله را توضیح میدهیم:
اسامی اشخاص حقیقی و حقوقی فرضی است.
از ۱۰۰ قطعه برگه سهام شرکت سهامی خاص کوشا گستر پویا اندیش ۲۰ قطعه برگه به شایان، ۵۰ قطعه برگه به فرهاد، ۱۰ قطعه برگه به فرحان و مابقی به سهامداران خرد تعلق دارد.
بدین ترتیب شایان مالک ۲۰ درصد از سهام، فرهاد ۵۰ درصد و فرحان ۱۰ درصد سهام هستند. همچنین ۲۰ درصد باقی مانده سهام در تملک سایر سهامداران خرد است.
حال اگر شرکت در راستای افزایش سرمایه اقدام به صدور ۱۰۰ قطعه برگه سهم جدید نماید، مالکیت سهامداران در تعداد برگههای سهم ثابت میماند اما درصد مالکیت آنها در مجموع سهام به نصف تقلیل خواهد یافت.
به عبارت بهتر پس از صدور سهام جدید شایان با ۲۰ قطعه برگه مالک ۱۰ درصد از سهام، فرهاد با ۵۰ قطعه برگه مالک ۲۵ درصد از سهام، فرحان با ۱۰ قطعه برگه مالک ۵ درصد سهام هستند.
همچنین سهم هر کدام از سهامداران خرد نیز از نسبت هر قطعه برگه = یک درصد، به هر قطعه برگه = نیم درصد تقلیل پیدا میکند.
در اینجا ۱۰۰ قطعه برگه سهم جدید معادل ۵۰ درصد از کل سهام شرکت وجود دارد. این افزایش سهام از طریق فرایند عرضه ثانویه انجام میشود. همانطور که فرایند عرضه اولیه یا (IPO) باید توسط هیئت مدیره تصویب و تعداد مجاز سهامی که قرار است افزایش یابد، مشخص گردد.
افزایش بعدی برگههای سهام نیز باید به تصویب هیئت مدیره برسد. به سهامی که از طریق فرآیندهای عرضه اولیه یا عرضه ثانویه صادر میشود، سهام معوق یا سهام شناور گفته میشود.
در این موقعیت از اصطلاح حقوقی رقیق شدن سهام استفاده میشود.
چرا رقیق شدن سهام به ضرر سرمایهگذاران تمام میشود؟
بر اساس قانون تجارت در برخی موارد تصمیمگیری بر اساس آرا اتخاذ میشود؛ در برخی از موارد هر سهامدار دارای یک حق رای است و در پارهای از موارد هر سهام دار به تعداد سهامی که دارد از حق رای برخوردار است.
در مواردی که تصمیمگیری بر اساس شیوه اخیر اتخاذ میشود، بدیهی است که کاهش درصد سهام یک سهامدار به کاهش قدرت تصمیمگیری وی در ارکان و مجتمع و متعاقبا زیان وی منجر خواهد شد.
علاوه بر حق رای برای رسمیت برخی از جلسات در شرکتهای سهامی، ملام حضور اکثریت خاصی سهامداران با دارا بودن اکثریت خاصی از سهام است.
مورد دیگر که باعث اضرار سهامداران میشود آن است که متعاقب رقیق شدن سهام، هرچند تعداد قطعات سهام و ارزش اسمی آن ثابت میماند، اما علاوه بر کاهش درصد مالکیت دارنده بر مجموع سهام شرکت، که به آن اشاره شد، با توجه به اصول کلی بازار سرمایه، سود هر سهم (EPS) نیز کاهش پیدا میکند، چرا که EPS عبارت است از سود خالص تقسیم بر سهام شناور. البته جای بررسی موضوع اخیر در علم اقتصاد است و در این مقاله صرفا به طور گذرا به آن اشاره شد.
راهکارهای سهامداران در مواجه با رقیق شدن سهام
با توجه به اقتصادی بالطبع بودن بشر و میل به کسب سود حداکثری از سرمایه موجود، انسان همواره در مقابل هر پدیدهای که منجر به کاهش سرمایه فعلی یا آتی وی شود به دفاع برخاسته و به مقابله خواهد پرداخت.
همانطور که اشاره شد رقیق شدن سهام منجر به کاهش قدرت و سود سهامداران فعلی میشود؛ فلذا همواره سهامداران کوشش میکنند تا از عرضه سهام جدید و رقیق شدن سهام با به کار بردن سیاستهای مربوط به حوزه کسب و کار و اصول مذاکره در هیئت مدیره جلوگیری کرده، و یا هوشمندی به خرج داده و پیش از هرگونه امضای قرارداد با یک وکیل یا مشاوره حقوقی حوزه کسب و کار و استارتاپ مشاوره کرده تا شروط ضد رقیق سازی سهام در قرارداد گنجانده شود.
با توجه به این در مقابله با رقیق سازی سهام دو اقدام قابل تصور است:
اقدامات پس از قرارداد سرمایهگذاری که توسط سهامداران صورت میگیرد
اقداماتی مانند اعتصاب، تهدید به استعفا و اقداماتی از این دست در زمره اقداماتی است که سهامداران پس از تصمیم قانونی هیئت مدیره میتوانند اتخاذ نمایند که علاوه بر عدم مشروعیت، دارای تاثیر کذاری هم نیستند و توسط ما نیز توصیه نمیشوند.
تدابیر پیشا قراردادی که توسط سرمایهگذاران اندیشیده میشود
سرمایهگذاران آگاه و حرفهای همواره پیش از ورود به هر قراردادی (از جمله قراردادهای سرمایهگذاری که در قبال آورده در شرکت شریک شده و برگه سهام دریافت میکنند) اقدام به مشاوره با یک وکیل متخصص در زمینه قرارداهای تجاری میکنند.
یک وکیل متخصص و حرفهای میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا با درج شروط ضد رقیق سازی از اضرار سرمایهگذار در صورت صدور سهام شناور جدید یا همان عرضه ثانویه جلوگیری نماید.
در واقع شروط ضد رقیق سازی، شروطی نیستند که مانع از عرضه سهام جدید شوند، بلکه این دسته از شروط در پی آن هستند تا با گنجاندن برخی موارد و راهکارها شرایط ایجاد شده بعد از عرضه سهام جدید را تعدیل نمایند و شرایط سهامداری که از چنین مزیتی برخوردار است را مانند سابق و پیش از صدور سهام جدید نمایند.
از جمله این تدابیر درج شرطی در قرارداد است که برای سرمایهگذار این امنیت را ایجاد نماید تا در صورت صدور سهام جدید، شرکت موظف گردد سهام دارای تخفیفی (یا رایگانی) را به سرمایهگذار ارائه دهد تا کاهش درصد مالکیت او جبران شود.
نمونه دیگر از این تدابیر درج حق اولویت برای خرید سهام جدید نیز یکی از مواردی است که میتواند تا حدی ضرر ایجاد شده برای سرمایهگذار به دلیل کاهش میزان درصد سهامش را جبران نماید.
این مورد اگرچه نسبت به مورد قبلی دارای مزیت مالی کمتری است، اما از آن جایی که سود شرکت و سرمایهگذار را به صورت همزمان در بر دارد، و با توجه به اینکه فرآیند چانهزنی در مذاکرات باید به نحوی انجام شود که طرف مقابل احساس خطر نکند و متعاقبا از امضای قرارداد انصراف ندهد، در برخی موارد میتواند گزینه مناسبی باشد.
در هر صورت بهتر است تشخیص اینکه چه شرطی با چه درجهای از نفع برای موکل و درصد مقبولیت و قابلیت پذیرش برای طرف مقابل، در قرارداد درج شود، به وکیلی سپرده شود که علاوه بر بهرهمندی از دانش حقوقی دارای تجربه موثر و مفید در حوزه مورد قرارداد نیز باشد.
موارد برشمرده شده تنها قسمتی از تدابیر ممکن برای جلوگیری از ضرر سرمایهگذار بر اثر رقیق شدن سهام است. وکلای و مشاورین حقوقی میتوانند با مشاوره اولیهای که با شما انجام میدهند، بهترین مورد را با توجه به نیاز و شرایط شما، پیشنهاد بدهند.
در نظام حقوقی کامنلا و کشورهای انگلیسی زبان، برای چنین وضعیتی از عبارت Dilution استفاده میشود که معادل رقیق شدن سهام است.
شایان ذکر است علاوه بر این مورد از عبارت dilution در جایی نیز استفاده میشود که یک شرکت یا سازمان از نام تجاری یا علامتی مشابه با شرکت دیگر استفاده نماید، به گونهای که باعث سردرگمی و وهن مصرفکننده گردد.
آیا شرط ضد رقیق سازی نیز با سهام به وراث به ارث میرسد؟
شرط ضد رقیق سازی حقی برای سهامدار و نه امتیازی بر روی سهام.
به نظر میرسد با توجه به اینکه چنین حقی به عنوان امتیاز اعطا میشود قائم به شخص بوده و به وراث منتقل نشود.
علاوه بر این انتقال چنین حقی به وراث متعدد با ماهیت این حق سازگار نیست.
آیا امکان شکایت کیفری بر علیه مدیران شرکتی که اقدام به رقیق سازی سهام کرده اند وجود دارد؟
خیر.
اما اگر انتشار سهام جدید بر خلاف اساسنامه یا بر خلاف اختیارات یا بر خلاف تصمیم مجمع باشد، هر ذی نفعی میتواند ابطال آن را بخواهد.
آیا در شرکت های چند ملیتی هم امکان رقیق شدن سهام وجود دارد؟
بله.
در شرکتها چند ملیتی نیز در صورت انتشار سهام جدید، سهام سهامداران قبلی رقیق خواهد شد.