یکی از مسائل مهمی که در حین دعوای طلاق زوجین ممکن است مطرح می شود، استرداد طلا از زوجه می باشد. اینکه آنها را بگیرد و یا اینکه آنها را به عوض مهریه به زن بدهد، اما مالکیت طلا بعد از طلاق، به زن تعلق دارد؛ چرا که مرد آنها را به همسر خود هدیه داده است.
به عبارت دیگر، از آن جهت که مرد به مناسبت های مختلف طلاهایی را برای همسر خریداری کرده است، ممکن است به هنگام طلاق بخواهد آنها را از زن پس
به همین مناسبت در این مقاله قصد داریم به بررسی موضوع استرداد طلا از زوجه بپردازیم و به این سوال پاسخ دهیم که استرداد طلاجات از سوی زوج چگونه است؛ بنابراین به بررسی هبه طلا به زوجه، رجوع از هبه طلاجات و استرداد طلاجات از سوی زوج خواهیم پرداخت.
در دعاوی هبه و رجوع از هبه طلا بین زوجین توصیه میشود حتما از راهنمایی یک وکیل متخصص استفاده نمایید.
هبه طلا به زوجه
طلا و جواهراتی که مرد به مناسبت های مختلف به همسر خود می دهد را می توان تحت شمول عقد هبه در قانون مدنی دانست. بر اساس ماده ۷۹۵ قانون مدنی هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را به طور رایگان به شخص دیگری می بخشد.
بنابراین، شخصی که به او هدیه ای داده می شود، مالک آن مال شناخته شده و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن مال انجام دهد؛ مثلا، اگر مرد طلاهایی را به همسر خود هدیه کرد، زن می تواند آنها را بفروشد؛ چرا که مالک آن ها می باشد.
رجوع از هبه طلاجات
بر اساس قانون مدنی، عقد هبه یک عقد جایز است؛ یعنی اینکه شخص هر زمان که بخواهد می تواند آن را به هم بزند و مال هدیه شده را باز پس بگیرد یا اصطلاحا از عقد هبه رجوع کند، اما در برخی از شرایط، مرد نمی تواند از هبه طلاها رجوع کند و طلاهایی که به همسرش داده را پس بگیرد.
با استناد مشاوره حقوقی تلفنی بر اساس ماده ۸۰۳ قانون مدنی، در موارد زیر نمی توان از هبه رجوع کرد:
- در صورتی که مال هدیه داده شده از بین رفته باشد.
- در صورتی که مال هدیه شده از ملکیت هبه گیرنده خارج شده باشد و به دیگری تعلق گرفته باشد.
- در صورتی که در مال هبه شده تغییراتی حاصل شود.
- در صورتی که هبه از نوع هبه معوض بوده و عوض هبه دریافت شده باشد، دیگر نمی توان از عقد هبه رجوع کرد و مال هدیه شده را پس گرفت.
استرداد طلاجات از سوی زوج
همانگونه که گفته شد، طلاهایی که مرد به همسر خود داده است، در واقع نوعی هبه به شمار می آید. رجوع از هبه طلاجات یا همان استرداد طلاجات از سوی زوج، بر اساس قانون مدنی، نیازمند شرایطی بود که آنها را ذکر کردیم.
در رابطه با استرداد طلا از طرف مرد، دادگاه ها آراء متفاوتی صادر کرده اند، اما بر اساس رویه دادگاه ها، دعوای استرداد طلاجات از سوی زوج معمولا به نتیجه مطلوب نمی رسد؛ چرا که به نظر قضات، هبه طلا و جواهر به زوجه، نوعی هبه معوض است.
یعنی به زن هدیه داده شده تا زن حاضر به ازدواج شود؛ بنابراین، چون عوض هبه (عقد نکاح) به مرد داده شده است، مرد دیگر نمی تواند از هبه رجوع کند و طلاها را مسترد نماید.
اگر نیاز به مشاوره حقوقی تکمیلیتری دارید، همین حالا با متخصصین ما در ارتباط باشید.
متخصصین ما در قالب وکیل آنلاین، حضوری و تلفنی مطابق با زمانبندی مناسب برای شما آماده خدمت رسانی میباشند.