در جامعه، افراد با یکدیگر در روابط مختلف قرار میگیرند که شامل روابط خانوادگی، دوستی، عاطفی و جنسی است. رابطه جنسی به عنوان یکی از انواع روابط انسانی، شامل فعالیتهای جنسی بین دو نفر است. این فعالیتها ممکن است شامل اقداماتی مانند بوسیدن، لمس و همجنسگرایی باشند.
در بسیاری از جوامع، روابط جنسی بین دو نفر بزرگسال و با رضایت آنها قانونی است. اما در برخی دیگر از جوامع، محدودیتهایی برای این نوع روابط وجود دارد.
به طور کلی، در جامعه ایران، برای برقراری روابط جنسی بین افرادی که ازدواج نکردهاند محدودیتهایی تعیین شده و مطابق قانون مجازات برای آن مجازتهایی در نظر گرفته شده است. این محدودیتها برای حفظ اخلاق و ارزشهای اسلامی در جامعه به کار گرفته شدهاند.
در شرع و فقه اسلامی، به روابط جنسی بین افراد، وطی گفته میشود. وطی با لغاتی مانند جماع و دخول هم معنی است. بنابراین میتوان گفت که وطی به معنای برقراری رابطه جنسی است که در آن دخول آلت تناسلی مرد تا ختنهگاه یا بیشتر صورت میگیرد.
وطی در قوانین اسلامی انواع مختلفی دارد که هرکدام احکام خاصی را دارند. این احکام در قوانین شرعی و قوانین جامعه دارای اهمیت بسیار زیادی است و عدم رعایت آن منجر به مجازاتهای سنگینی مانند سنگسار یا حتی اعدام خواهد شد.
با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله به بررسی وطی و احکام مربوط به انواع آن میپردازیم. در صورتی که در این زمینه به مشاوره نیاز دارید میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی آنلاین بنیاد وکلا، با بهترین و مجربترین وکلا و مشاورین حقوقی ارتباط برقرار کنید.
وطی و انواع آن
واژه وطی، در هیچ یک از قوانین مدنی و قوانین مجازات اسلامی، به طور مستقیم تعریف نشده است. اما در فقه اسلامی تعریف وطی آورده شده است.
مطابق تعاریفی که در فقه اسلامی آمده است، وطی به به معنای رابطه و آمیزش جنسی میباشد به طوری که دخول تا ختنهگاه یا بیشتر صورت گیرد. وطی با واژههایی نظیر دخول، جماع، ایلاج و مواقعه هم معنا میباشد.
به طور کلی وطی در شرع اسلام انواع مختلفی دارد و برای هر کدام از انواع آن احکام آثار متفاوتی وجود دارد. مطابق احکام قرآنی و آنچه که در احادیث آمده، وطی داراس سه نوع است که عبارتند از: وطی مشروع، وطی به شبهه و وطی نامشروع. در ادامه هر یک از این موارد را بررسی خواهیم کرد.
وطی مشروع
در صورتی که رابطه جنسی بعد از ایجاد کردن اسباب شرعی و فقهی برای حلال شدن رابطه انجام شود، وطی مشروع صورت گرفته است. منظور از اسباب شرعی برای حلال شدن رابطه آن است که بین دو نفر عقد دائمی یا موقتی صورت گیرد.
منظور از عقد موقتی همان صیغه میباشد. بنابراین در صورتی که دو نفر زن و مرد به صورت دائم یا موقت به صورت شرعی ازدواج کنند و بعد از ازدواج با هم رابطه جنسی یا وطی داشته باشند، از نوع وطی مشروع است و آثار و احکام آن مطابق احکام وطی مشروع در شرع و فقه اسلامی است.
وطی به شبهه
شبهه از نظر لغوی به معنای اشتباه یا احتمال شک میباشد. منظور از اشتباه در اینجا آن است که انسان تصور نادرست یا غلطی از چیزی داشته باشد.
در صورتی که زن و مردی با هم رابطه جنسی برقرار کنند و در حین آن به اشتباه تصور کنند که بین آنها رابطه زوجیت وجود دارد، اما در واقعیت چنین چیزی وجود نداشته باشد، وطی به شبهه اتفاق میافتد.
به عبارت دیگر وطی به شبهه زمانی اتفاق میافتد که طرفین رابطه، بدون ایجاد اسباب شرعی برای حلال بودن رابطه، رابطه جنسی برقرار کنند اما یکی از آنها یا هر دوی آنها به اشتباه تصور کند که این رابطه حلال است. در این مورد اشتباه دارای دو حالت میباشد.
- حالت اول آن است که در حکم اشتباه صورت گیرد. برای مثال زمانی که مردی در حکم ازدواج با مادر زن اشتباه کند.
- حالت دوم زمانی اتفاق میافتد که در موضوع اشتباه صورت بگیرد. منظور از اشتباه در موضوع آن است که برای مثال فردی در تشخیص هویت طرف مقابل اشتباه کند.
در صورتی که در نتیجه وطی به شبهه فرزندی به دنیا آید، به او ولد به شبهه گفته میشود و نسبت او از نوع نسب ناشی از شبهه میباشد.
وطی نامشروع
وطی نامشروع به رابطه جنسیای اشاره دارد که بدون ایجاد کردن اسباب شرعی برای حلال شدن رابطه، صورت میگیرد. از انواع وطی نامشروع میتوان به برقراری رابطه جنسی بین دو مرد، یا بین دو زن یا رابطه جنسی بین زن و مردی که زن و شوهر نیستند، اشاره کرد.
کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا آمدهاند تا به شما در خصوص وطی و انواع مختلف آن مشاوره دهند. شما میتوانید در هر جایی که هستید از مشاوره حقوقی بنیاد وکلا بهرهمند شوید.
احکام مربوط به وطی
در بخش قبل وطی و حالتهای مختلف آن را بررسی کردیم و گفتیم که در واقع وطی هم معنی جماع میباشد. بنابراین وطی هم مانند جماع به معنای رابطه جنسی کامل یا دخول تا ختنهگاه میباشد. همانطور که پیشتر هم گفتیم وطی و احکام آن در قوانین آورده نشده است و برای بررسی این موارد باید به قوانین شرعی و فقهی رجوع کرد.
مطابق قوانین فقهی، احادیث و نظر علمای دینی، احکام وطی به شرح زیر میباشد:
- وطی یا برقراری رابطه جنسی با زنی که هنوز به سن بلوغ نرسیده، حرام میباشد. سن بلوغ از نظر شرعی ۹ سال میباشد. بنابراین در صورتی که فردی با زنی که زیر ۹ سال سن دارد رابطه جنسی برقرار کند، مرتکب فعل حرام شده است.
- به برقراری رابطه جنسی بین دو زن با یکدیگر لواط گفته میشود. وطی در این حالت از نظر قوانین فقهی فعلی حرام میباشد و برای مرتکبین آن مجازات حدی در نظر گرفته شده است.
- علاوه بر رابطه جنسی بین دو زن، رابطه جنسی بین دو مرد هم در شرع تعریف شده است. به وطی دو مرد با یکدیگر مساحقه گفته میشود. مساحقه در قوانین اسلام فعلی حرام است و دارای مجازات حدی میباشد.
- اگر چه وطی دبر یا برقراری رابطه جنسی از طریق مقعد با همسر مجاز میباشد اما مطابق احادیث شرعی کراهت زیادی دارد و بهتر است که این نوع رابطه انجام نشود.
- مطابق نظر برخی از علما و فقهای دینی، در صورتی که مرد، مریض بوده و این مریضی طوری باشد که باعث فوت او شود، اگر در طول مدت این مریضی، ازدواجی صورت گیرد، شرط صحت این ازدواج، رابطه جنسی یا وطی بوده، بنابراین در صورتی که رابطه جنسی صورت نگیرد و شوهر فوت کند، عقد یا ازدواج انجام شده، باطل خواهد بود.
- اگر زنی سه طلاقه شود و به این دلیل بر شوهر سابق خود که از او طلاق گرفته، حرام شده باشد، برای این که مجددا به این مرد حلال شود باید با مرد دیگری ازدواج و وطی کند. به بیان دیگر شرط حلال شدن زن به همسر سابقش ازدواج و وطی با مرد دیگری میباشد.
- در صورتی که نکاح یا عقد دائم بین زن و مردی جاری شود و وطی به مدت ۴ ماه یا بیشتر ترک شود، حرام است. به عبارت دیگر ترک رابطه جنسی در صورتی که عقد دائم بین افراد برقرار شده باشد، فعلی حرام است. این امر در مورد صیغه یا نکاح موقت بستگی به نظر فقها دارد و فقها در این مورد نظرات متفاوتی دارند.
آثار مربوط به وطی
در بخش قبل احکام مربوط به وطی در قوانین شرعی را بررسی کردیم و گفتیم که در قانون مجازات اسلامی و قانون مدنی در این مورد صحبتی نشده است، اما برخلاف احکام، قانونگذار در مورد آثار وطی در قانون مدنی و قانون مجازات اسلامی صحبت کرده و آثار حقوقی و کیفری مربوط به حالتهای مختلف وطی را بررسی کرده است.
همانطور که گفتیم مطابق قوانین فقهی و شرعی وطی بر سه نوع است که عبارتند از: وطی مشروع، وطی به شبهه و وطی نامشروع.
همانطور که احکام مربوط به انواع وطی، با هم تفاوت دارد، آثار مربوط به آنها هم با یکدیگر متفاوت میباشند. بنابراین، در این بخش، آثار مربوط به انواع وطی را به صورت جداگانه، بررسی خواهیم کرد. ابتدا آثار مربوط به وطی مشروع را بررسی میکنیم.
آثار مربوط به وطی مشروع
گفتیم که منظور از وطی مشروع، وطی یا رابطه جنسیای است که بعد از نکاح دائم یا موقت، بین زن و مرد صورت میگیرد. این نوع از وطی مطابق قوانین دارای آثاری میباشد که عبارتند از:
- یکی از مهمترین آثار وطی مشروع، حرمت نکاح بین زن یا مرد، با بعضی از اقوام طرف مقابل میباشد.
برای مثال، بعد از آن که زن و مردی با هم ازدواج میکنند و وطی یا رابطه جنسی بین آنها شکل میگیرد، در صورتی که زن داراری فرزند دختر باشد، حکم ازدواج مرد با دختر او حرمت ابدی بوده، بنابراین ازدواج بین مرد با دختر همسرش، باطل خواهد بود.
- در صورت وقوع وطی و رابطه جنسی بین زن و مردی که عقد کردهاند، مهریه به صورت تمام و کمال به زن تعلق میگیرد. اما در صورتی که زن و مردی عقد کنند ولی مرد قبل از وطی و نزدیکی همسرش را طلاق دهد، تنها باید نیمی از مهریه را بپردازد.
در این مورد باید توجه داشت که اگر دلیل جدایی زن مرد مواردی مانند فوت مرد باشد، حتی در صورت نداشتن وطی هم، مهریه به صورت کامل به زن تعلق میگیرد.
- در صورتی که در نکاح دائمی، میزان مهریه مشخص نشده باشد و مرد همسرش را قبل از وطی و نزدیکی طلاق دهد، به زن مهرالمتعه تعلق میگیرد و در صورتی که مرد بعد از وطی زنش را طلاق دهد، باید مهرالمثل را به زن بپردازد.
نکته حائز اهمیت در این مورد آن است که زن باید برای دریافت مهرالمثل یا مهرالمتعه از یک وکیل خانواده کمک بگیرد و به کمک او دادخواستی را برای مطالبه مهرالمثل یا مهرالمتعه تنظیم کند و آن را به دادگاه تحویل دهد تا کارشناس دادگاه با توجه به شرایط، میزان و مبلغ مهرالمثل یا مهرالمتعه را تعیین میکند و برای پرداخت آن حکم صادر میکند.
- بعد از آن که زن و شوهر با هم وطی کنند، شرایط احصان برای آنها محقق میشود. به زنی که شرایط احصان را دارد، محصنه و به مردی که شرایط احصان را دارد محصن گفته میشود. اگر افرادی که محصن یا محصنه هستند مرتکب زنا شوند، آثار زنای محصن یا زنای محصنه برای آنها جاری شود.
- از دیگر آثار وطی مشروع میتوان به رابطه بین والدین و فرزندان ناشی از این نوع رابطه اشاره کرد.
زمانی که وطی و رابطه جنسی بین زن و مرد، بعد از نکاح صورت بگیرد و مشروع باشد، فرزندی که از این رابطه متولد میشود هم فرزند مشروع و قانونی میباشد و آثار ناشی از این حکم شامل حال او میشود. این آثار شامل مواردی مانند ارث بردن فرزند از والدین و ارث بردن والدین از فرزند، میشود.
- یکی دیگر از آثار وطی مشروع، لزوم نگه داشتن عده میباشد.
به عبارت دیگر در صورت انجام وطی و رابطه جنسی، بعد از فسخ نکاح یا طلاق گرفتن زوجین، زوجه، ملزم است که عده را نگه دارد. اما در صورتی که نزدیکی و وطی بین زوجین صورت نگرفته باشد، فسخ نکاح از نوع طلاق بائن غیر مدخوله است و در این مورد، زوجه، ملزم به نگه داشتن عده نیست.
البته باید توجه داشته باشید که این حکم، در مواردی مانند جدایی ناشی از فوت شوهر، اجرا نمیشود و در چنین مواردی حتی اگر زن باکره باشد باز هم باید عده وفات را نگه دارد.
آثار مربوط به وطی به شبهه
در بخش قبل آثار مربوط به وطی مشروع را بررسی کردیم. در این بخش به بررسی آثار مربوط به وطی به شبهه میپردازیم. همانطور که گفتیم وطی به شبهه زمانی اتفاق میافتد که رابطه جنسی نامشروع باشد اما طرفین رابطه یا یکی از آنها به اشتباه فکر میکنند که رابطه مشروع است.
وطی به شبهه آثار خاصی دارد که عبارتند از:
- به طور کلی میتوان گفت که آثار وطی به شبهه در مواردی که هر دو طرف رابطه جاهل باشند، دقیقا مانند آثار وطی مشروع است و در موردی که فقط یکی از طرفین جاهل باشد، فقط برای فرد جاهل شبیه آثار وطی مشروع میباشد و با آن تفاوتی ندارد.
برای مثال در ماده ۱۱۶۶ قانون مدنی در مورد فرزند ناشی از وطی به شبهه این چنین آمده که هرگاه به واسطه وجود مانعی، نکاح بین ابوین یا والدین طفل باطل باشد نسبت طفل به هر یک از ابوین که جاهل بر وجود مانع بوده مشروع و نسبت به دیگری نامشروع خواهد بود در صورت جهل هر دو نسب طفل به هر دو مشروع است.
- در صورتی که نکاح یا عقد بین زن و مرد به هر دلیلی باطل شده باشد و با این وجود بین طرفین، وطی صورت گرفته باشد، زن مستحق دریافت مهر المثل میباشد، اما در صورتی که وطی و نزدیکی صورت نگیرد مالی به زن تعلق نخواهد گرفت.
آثار مربوط به وطی نامشروع
همانطور که گفتیم وطی نامشروع، به نوعی از رابطه جنسی اشاره دارد که در آن، دخول و نزدیکی، بدون تحقق اسباب شرعی برای حلال شدن رابطه، انجام میشود. برای مثال زنا، مساحقه و لواط، نمونههایی از وطی نامشروع میباشند.
وطی نامشروع هم آثار خاصی دارد که به شرح زیر میباشند:
- یکی از مهمترین آثار وطی نامشروع، مربوط به حرمت ازدواج با بعضی از خویشاوندان و اقوام طرف مقابل میباشد. برای مثال، در وطی زن و مرد یا لواط بین دو مرد، مرد دیگر نمیتواند تا ابد با مادر، خواهر و دختر شخص مقابل رابطه داشته باشد و ازدواج کند. به عبارت دیگر، این اشخاص، به صورت ابدی بر او حرام خواهند شد.
- یکی دیگر از آثار وطی نامشروع، حرمت ازدواج در نتیجه زنا میباشد. به عبارت دیگر در صورتی که فردی با زنی که شوهر دارد و یا زنی که در عده طلاق رجعیه میباشد، زنا کند، زن به طور ابدی بر او حرام خواهد شد.
- علاوه بر این موارد مهمترین اثر وطی نامشروع، مربوط به حکم حد و اجرای آن برای کسانی است که آن را انجام دادهاند. به عنوان مثال حد زنا برای زن و مردی که شرایط احصان را دارند، در صورتی که شرایط تعیین شده در قانون وجود داشته باشد سنگسار یا رجم است. همچنین حد در مورد لواط یا وطی بین دو مرد، در صورتی که شرایط احصان را داشته باشند، اعدام است.
- در صورتی که در نتیجه رابطه نامشروع فرزندی متولد شود، فرزند نامشروع است. در فقه به چنین فرزندی والد الزنا گفته میشود و چنین فرزندی به والدین خود ملحق نمیشود. بنابراین نه والدین از این فرزند ارث میبرند و نه فرزند از این والدین ارث میبرد.
اگر در مورد وطی و آثار مربوط به آن سوالاتی دارید میتوانید از وکلای مجرب و متخصص بنیاد وکلا به صورت وکیل تلفنی و آنلاین کمک بگیرید.