چگونه چک برگشتی را رفع سوء اثر نماییم؟
اگر شما هم جزو افرادی هستید که با چک و دسته چک سروکار دارند و گاهی تمام فعالیت های خود را با پرداخت چک می گذرانید، بی شک همیشه دغدغه رفع سوء اثر چک های برگشتی خود را داشته اید. در ادامه مرحله به مرحله اقداماتی را که می توان برای رفع سوء اثر چک انجام داد برای شما لیست کرده ایم.
راهنمای قدم به قدم رفع سوء اثر چک برگشتی
بر اساس بخشنامه های بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران کليه امور مربوط به رفع سوء اثر از چکهای برگشتی اشخاص صرفا از طريق شعب و واحدهای تابعه بانکها و به صور ذيل امکانپذير ميباشد:
تامين موجودی حساب چک
مشتری مبلغ کسری موجودی را به سپرده جاری خود، واريز نموده و بانک پس از رفع برگشت چک و پرداخت مبلغ آن به ذینفع، نسبت به رفع سوء اثر از سابقه چک برگشتي مشتری اقدام مینمايد.
ارائه لاشه چک برگشتی
مشتری لاشه چک برگشتی را به بانک ارائه و بانک در قبال آن به وي رسيد تحويل می نمايد.
ارائه رضايتنامه محضری ذینفع چک به بانک
در صورت عدم امکان ارائه لاشه چک برگشتی به بانک بنابه دلايلی نظير مفقود شدن، به سرقت رفتن و سوختن، ذینفع چک (شخصي که گواهینامه عدم پرداخت وجه چک به نام او صادر شده است.) ميتواند با حضور در دفترخانه اسناد رسمي، رضايت خود را اعلام نموده و بانک با دريافت رضايتنامه مزبور، نسبت به رفع سوء اثر از چک مورد نظر و ابطال آن اقدام نمايد.
تبصره: چنانچه ذينفع چک شخص حقوقي دولتي و يا نهاد عمومي غيردولتي باشد ميتواند با ارائه نامه رسمي، رضايت خود را اعلام نموده و بانک با دريافت رضايتنامه مزبور، نسبت به رفع سوء اثر از چک مورد نظر و ابطال آن اقدام نمايد.
واريز مبلغ چک به سپرده قرضالحسنه جاري و مسدود نمودن آن به مدت ۲۴ ماه
چنانچه ارائه لاشه چک و يا رضايتنامه محضري ذينفع به بانک امکانپذير نباشد، مشروط به آن که سپرده قرضالحسنه جاري مشتري نزد شعبه مفتوح و توسط مراجع قضايي مسدود نشده باشد، مشتري ميتواند با واريز معادل کسري موجودي به سپرده قرضالحسنه جاري خود، درخواست مسدود شدن وجه مزبور را براي پرداخت چک برگشتي ذيربط تا زمان تعيين تکليف قطعي چک برگشتي و يا حداکثر به مدت ۲۴ ماه، به شعبه افتتاح کننده ارائه نمايد، در اين شرايط شعبه افتتاح کننده موظف است ظرف پنج روز کاري، طي نامهاي، تامين وجه چک را به اطلاع شخصي که گواهينامه عدم پرداخت به نام وي صادر شده است، براي مراجعه به بانک و دريافت وجه چک، برساند.
ارائه حکم قضايي مبني بر رفع سوء اثر از سوابق چک برگشتی
انقضای مدت نگهداری سوابق چکهای برگشتی در سامانه اطلاعاتی بانک مرکزی
در صورت عدم اقدام مشتري نسبت به رفع سوء اثر از سابقه چک برگشتي مطابق با بندهاي فوق، سابقه هر چک برگشتي صرفاً پس از انقضاي مدت سه سال از تاريخ صدور گواهينامه عدم پرداخت آن به شرط اراپه نامه از مراجع قضاپی مبنی بر عدم وجود پرونده قضاپی در مورد چک مذکور ، به صورت خودکار از سامانه اطلاعاتي بانک مرکزي رفع سوء اثر ميگردد.
تبصره ۱: مقررات مذکور در اين بند، به تمامي چکهاي برگشتي موجود در سامانه اطلاعاتي بانک مرکزی ج.ا.ا تسری میيابد.
توضيح: در صورتي که مشتري در همان روز برگشت چک، اقدام به تامين کسري موجودي سپرده قرضالحسنه جاري، ارائه لاشه چک يا رضايتنامه محضری ذی نفع چک به بانک و … ننمايد، بانک موظف است اطلاعات مربوط به گواهينامه عدم پرداخت را به سامانه اطلاعاتي بانک مرکزي ارسال نمايد.
تبصره ۲: بانک مکلف است بنا به درخواست مشتري و به منظور آگاهي وي از سوابق چکهاي برگشتي خود در سامانه اطلاعاتي بانک مرکزي، اقدام به ارائه صورت کامل تعداد و مشخصات چکهاي برگشتي وي با درج تاريخ برگشت چک نمايد. لازم است مشتريان محترم در صورت عدم رفع سوء اثر چک خود، پس از گذشت هفت روز کاري از تاريخ تحويل درخواست خود به شعب بانک ملی ایران، به شعبه مربوطه مراجعه و درخواست خود را پيگيري نمايند.