یکی از مهمترین وظایف قانون حمایت از حقوق شهروندی مردم مثل حق مالکیت است که افراد نسبت به اموالشان دارند.
یکی از حقوقی که افراد نسبت به اموال غیر منقول خود دارند، حق تصرف ملکشان است.
تصرف یعنی سلطه ای که فرد نسبت به مال خود دارد؛ یعنی حقی قانونی که به فرد اجازه استفاده از اموالش را می دهد.
حال اگر کسی این حق را به طور غیر قانونی تصاحب کند با برخورد قانون رو به رو خواهد شد؛ برای مثال شخصی بدون رضایت مالک مال اقدام به استفاده از آن کند و حاضر به پس دادن مال نشود؛ در قانون به این کار فرد تصاحب کننده، تصرف عدوانی می گویند.
تصرف عدوانی یعنی استفاده از مال بدون رضایت صاحب مال.
از تصرف عدوانی هم می توان به روش حقوقی اقامه دعوی کرد و هم شکایت کیفری کرد.
از این رو در این مقاله به بررسی تصرف عدوانی کیفری از جمله تعریف جرم تصرف عدوانی کیفری، شکایت از جرم تصرف عدوانی کیفری و مجازات جرم تصرف عدوانی کیفری می پردازیم.
تعریف جرم تصرف عدوانی کیفری
تصور کنید شما مالک یک مغازه هستید و آن را برای مدت یک سال به دوست خود می سپارید و به سفر می روید.
بعد از اینکه از سفر برگشتید دوست شما از برگرداندن مغازه به شما خودداری می کند و ادعا می کند مغازه در تصرف او است.
شما در این حالت برای اینکه بتوانید مغازه را باز پس بگیرید، می توانید اقدام به شکایت کیفری از دوست خود کنید؛ زیرا دوست شما مرتکب جرم تصرف عدوانی کیفری شده است.
در تعریف جرم تصرف عدوانی کیفری می توان گفت تصرف غیر قانونی و بدون اجازه مالک مالی غیرمنقول از روی عمد و با علم به موضوع؛ بنابراین باید برای اینکه بدانیم جرم تصرف عدوانی چیست باید به چند نکته توجه کنیم:
- اولا شما باید مالک مال باشید تا بتوانید شکایت کیفری کنید، در غیر این صورت اگر شما صرفا متصرف بوده اید (مثلا شما مستاجر بوده اید و مال را به دوست خود داده اید) تنها می توانید اقامه دعوی حقوقی تصرف عدوانی کنید؛ بنابراین شرط مالکیت شما اولین شرط برای این است که بتوان تصرف عدوانی را کیفری دانست.
- دوما تصرف عدوانی صرفا برای اموال غیر منقول است و نه اموال منقول
- سوما دوست شما در تصرف مغازه باید حتما عمد داشته باشد و با قصد استفاده از مال به نفع خود اقدام به تصرف آن نماید.
شکایت از جرم تصرف عدوانی کیفری
حال اگر شما مالک مالی هستید که مورد تصرف عدوانی قرار گرفته است، می توانید به دادسرای محل وقوع مال غیر منقول (مثلا دادسرای حوزه ای که مغازه شما در آن واقع است) مراجعه کنید و با پر کردن برگه شکواییه اقدام به شکایت از جرم تصرف عدوانی کنید.
شما باید حتما سند مالکیتی که ثابت کند شما مالک مال هستید را به همرا خود داشته باشید (سند مالکیت رسمی).
در این شکایت تنها احراز مالکیت شما کافی است و نیازی نیست ثابت کنید که مال قبل از اینکه مورد تصرف عدوانی قرار بگیرد در تصرف شما بوده است (یعنی لازم نیست شما ثابت کنید از مغازه خود استفاده می کردید حتی اگر استفاده نمی کردید، چون شما مالک مغازه هستید می توانید از متصرف عدوانی شکایت کنید) اما باید ثابت کنید تصرف بدون رضایت شما صورت گرفته است.
مجازات جرم تصرف عدوانی
مجازات جرم تصرف عدوانی در ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی آمده است و طبق این ماده "هر کس … اقدام به هر گونه … تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات از ۱ ماه تا سال حبس محکوم می شود و دادگاه او را موظف به رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق نماید".
بنابراین با توجه به این ماده مجازات جرم تصرف عدوانی کیفری دو مورد است:
- حبس از یک ماه تا یک سال
- و هم چنین رفع تصرف عدوانی
سلام اقای پرویز مولوی پول اضافه گرفتی منو بدبخت کرده من سرباز کارت معافیت پزشکی نوشته منو نگاه نکرده لطفان رسیدگی کنید