برخی مالکان به هنگام اجاره ملک خود چکی را بابت تضمین از مستاجر دریافت میکنند تا در زمان مقرر آن را تخلیه کند؛ در اصطلاح به این چک، چک تخلیه گفته میشود.
در این نوشتار به بررسی چک ضمانت تخلیه و تنظیم آن میپردازیم.
نحوه تنظیم چک ضمانت تخلیه به چه صورت است؟
عواقب چک تخلیه تنها زمانی گریبانگیر مستاجر خواهد بود که وی در انجام وظایف خود اعم از پرداخت اجارهبها یا تحویل به موقع ملک به مالک کوتاهی کرده باشد.
با این حال میتوان به منظور پیشگیری از مشکلات احتمالی چک تخلیه را به گونهای صحیح تنظیم کرد تا از عواقب ناگوار آن جلوگیری شود.
برخی از اصول نگارش صحیح این نوع چک عبارتاند از:
- به هیچ وجه چک تخلیه را در وجه حامل پر نکنید.
- به منظور جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی در قرارداد شماره چک و مشخصات آن در اجاره نامه ذکر شود.
- در چک تخلیه قید کنید که این چک به جهت تضمین تخلیه ملک به آدرس فلان و در تاریخ فلان به آقا یا خانم مالک تحویل داده میشود.
چک تخلیه برای مستاجر چه پیامدهایی را به دنبال دارد؟
به طور کلی پیامدهای چک ضمانت تخلیه زمانی گریبانگیر مستاجر میشود که به موقع ملک را تحویل نداده باشد یا اینکه در زمان عقد قرارداد نکات احتیاطی را رعایت نکرده باشد، در این صورت مالک میتواند از طریق محاکم قانونی وجه چک را مطالبه کند.
طبق قانون در صورت کوتاهی مستاجر از انجام وظایف قانونی خود، مالک میتواند از طریق چک تخلیه برای تحت فشار قرار دادن فرد اقدام کند.
تحت شرایطی که مستاجر تمام موارد احتیاطی را برای چک تخلیه در نظر گرفته باشد، مالک صرفا به جهت دیرکرد مستاجر نمیتواند به صورت مستقیم اقدام به اجرا در آوردن چک کند؛ البته در این مواقع نیز بندهای قانونی متعددی برای درخواست و مطالبه حق مالک وجود دارد.
با این حال موجر بعد از اتمام زمان قرارداد در صورتیکه این خبر را به مستاجر بابت تخلیه ملک داده باشد، میتواند از طریق شورا حل اختلاف یا دادگاه برای پیگیری چک تخلیه و خواسته خود اقدام کند.