فسخ قرارداد خرید مسکن در واقع به معنای بر هم زدن معامله خرید به طور یک طرفه است.
خریدار و فروشنده میتوانند با هم توافق کنند که با توجه به شرایطی معامله را برهم بزنند؛ گاهی ممکن است این اختیار را فقط به یکی از دو طرف و یا به شخص سوم بدهند.
در این نوشتار به بررسی فسخ قرارداد خرید ملک طبق قوانین و مقررات پرداخته شده است.
در این یادداشت به صورت کوتاه با این موضوع آشنا میشوید اما هر کدام از آنها مسائل ریز و درشتی دارد که لازم است از متخصصین زمینه قراردادها مشورت بگیرید.
فسخ قرارداد خرید مسکن
نکتهای که باید در مورد داشتن حق فسخ قرارداد خرید مسکن توجه داشت، این است که باید در قولنامه، حق فسخ قید و به امضای دو طرف معامله برسد.
در نتیجه در صورت بیتوجهی به این موضوع در متن قرارداد، امکان فسخ قرارداد وجود نخواهد داشت.
برهم زدن قرارداد از سوی دو طرف در اصطلاح حقوقی اقاله گفته میشود.
اقاله فقط مربوط به طرفهای قرارداد است و کسی دیگر این اختیار را ندارد؛ حتی اگر یکی از خریدار یا فروشنده فوت کند ورثه آنها نمیتوانند قرارداد را برهم بزنند؛ در حالی که در فسخ قرارداد چنین نیست و حق فسخ قرارداد به ورثه منتقل میشود.
در قرارداد خرید مسکن نیز دو طرف میتوانند در زمان حیات خود قرارداد را اقاله کنند و فرق آن با فسخ قرارداد در این است که خریدار یا فروشنده هر چیزی را که به واسطه قرارداد خرید مسکن به دست آورده با اقاله به طرف مقابل پس میدهد.
ضرر و زیان فسخ قرارداد
یکی از مواردی که در قولنامهها لازم است قید شود، این است که اگر هر یک از خریدار یا فروشنده بنا به هر علت، مایل به فسخ قرارداد خرید مسکن باشد، برای جبران خسارت ناشی از برهم خوردن معامله، باید به طرف مقابل ضرر و زیان بدهد، مبلغ این ضرر و زیان مقدار مشخصی نیست.
ممکن است در متن قرارداد در اینباره مبلغی مقرر کرده باشند؛ در غیر این صورت با طرح دعوا در محاکم دادگستری، دادگاه منصفانه میزان ضرر و زیان را تعیین میکند و درخواستکننده فسخ با پرداخت آن میتواند قرارداد را فسخ کند.
شما میتوانید از بخش تنظیم شکواییه در سایت بنیاد وکلا به نمونه شکواییه های رایگان و آماده برای دانلود دسترسی داشته باشید؛ همچنین در صورت نیاز به تنظیم شکواییه اختصاصی، متخصصین کاربلد این سایت در خدمت شما خواهند بود.
در بیشتر موارد در قولنامهها این موضوع برای تضمین معامله قید میشود.