نحوه شکایت از پدر چگونه است؟ برای رسیدن به جواب این سوال باید اول قوانینی را که میتواند راهی برای شکایت از والدین باشد دانست.
اگر شرایط موجود، خلاف حقوق و قوانین باشد، آن وقت راه برای شکایت کردن باز است.
اولاد تا چه زمانی مستحق دریافت نفقه هستند؟
در شرع و قانون سن معینی برای نفقه فرزندان در نظر گرفته نشده است، اما عرفا تا زمانی که فرزند دارای شغل و درآمد مشخص نباشد، پدر نسبت به پرداخت نفقه مسئولیت دارد.
البته در نفقه فرزند دختر و پسر تفاوتی نیز وجود دارد.
بر اساس ماده ۴۸ قانون حمایت خانواده، برای نفقه فرزند دختر، تا زمانی که او ازدواج و یا شغلی پیدا نکرده، پرداخت همه مخارج و نفقات وی به عهده پدرش است.
پس اگر دختری حتی به سن بالا هم برسد و دارای استقلال مالی نباشد و یا ازدواج نکرده باشد میتواند نفقه خود را از پدر بخواهد.
در مورد نفقه پسران، برخی معتقدند که به محض حلول سن رشد، نفقه فرزند پسر قطع شده و پدر تکلیف شرعی در قبال وی ندارد.
سن رشد، زمانی است که فرد به بلوغ جنسی و عقلی رسیده است و میتواند اموال خود را به شکل عاقلانهای مصرف کند (مواد ۱۲۰۸ و ۱۲۱۰ قانون مدنی).
ماده ۱۲۱۰ قانون مدنی، بلوغ را اماره رشد قرار داده است و بیان میکند که “هیچکس را نمیتوان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد، محجور کرد مگر آن که عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد.”
اما با توجه به وضعیت خاص اجتماعی و اقتصادی اکثریت قشرهای جامعه، صرف رسیدن به سن رشد نمیتواند موجب اثبات استقلال و عدم نیاز مادی فرزند پسر به پدر باشد، جوان در دوران خدمت سربازی و در صورت ورود به مراکز تحصیلی عالی و دانشگاهی نیز نیاز به حمایت مالی خانواده به خصوص پدر داشته و دادگاه با احراز شرایط قانونی برای این گونه فرزندان نیز ممکن است نفقهای در نظر بگیرد.
در صورت شکایت فرزند از پدر به دلیل عدم پرداخت نفقه ،چه میزان نفقه تعیین میشود؟
با ثبت شکایت فرزند از پدر بابت نفقه در مراجع قضایی، روند رسیدگی به پرونده آغاز میشود و اگر پدر بپذیرد تا نفقه فرزند را به او بدهد، در رابطه با تعیین میزان نفقه دو راه حل وجود دارد:
- پدر و فرزند با هم به توافق میرسند.
- کارشناس میزان نفقه را تعیین میکند.
کارشناس معمولا با توجه به وضعیت اجتماعی پدر و نیازهای فرزند میزان نفقه را مشخص میکند که پدر موظف به پرداخت آن است؛ طبیعتا هر قدر وضع اجتماعی و اقتصادی پدر بهتر باشد، میزان نفقه بیشتر خواهد بود.
مراحل شکایت از پدر در خصوص نفقه، مانند دیگر شکایت های مالی است. به این صورت که فرد با ارائه دادخواست، روند قضایی را شروع کرده و کار را از طریق دادگاه پیگیری میکند.
توجه کنید که اکثر این شرایط، در میزان و نحوه پیگیری نفقه زن هم صادق است.
شکایت از پدر و مادر به دلیل ضرب و شتم
بر اساس قوانین ایران، پدر و مادر حق تنبیه فرزندان خود را دارند. اما این تنبیه نباید از حدود عرف خارج شود؛ برای مثال، داغ کردن فرزند یا محروم کردن او از غذا، مواردی است که از لحاظ قانونی، جرم بوده و قابل پیگیری است.
علاوه بر این، در صورت کتک زدن فرزند توسط والدین یا فحاشی و توهین، امکان پیگیری و شکایت از طریق مراجع دادگستری وجود دارد. چرا که این کارها ذاتا جرم بوده و قانونگذار آنها را قابل پیگرد میداند؛ معمولا در این موارد، جرم و مجازات ضرب و شتم عمدی ثابت میشود.
نحوه شکایت از والدین در این مورد، مانند دیگر موارد شکایت کیفری بوده و از طریق ثبت دادخواست در دادسرا انجام میشود.
پدرم سرم کلاه گذاشته میتونم شکایت کنم ؟