حد و تعزیر و تفاوت آنها
یکی از موضوعاتی که همیشه بین افراد جامعه مطرح است، وجود لغات و اصطلاحات تخصصی و بعضا پیچیده مباحث حقوقی است.
معانی برخی از این اصطلاحات به حدی غریب است که حتی معنای لغوی آن نیز برای شنونده مشخص نیست، چه برسد به درک مفهوم و موضوع آن! اما مطمئنا دانستن این اصطلاحات و درک تفاوت بین آنها، باعث ارتقای سطح معلومات و دانش حقوقی تکتک ما خواهد شد.
یکی از این انواع اصطلاحات، تفاوت بین “حد” و “تعزیر” است.
در این مطلب تلاش داریم تا به بیان تفاوت بین این دو اصطلاح بپردازیم.
معنای لغوی حد و تعزیر
«حدود» جمع «حد» در لغت به معنی «منع» است و انتخاب این اسم برای بخشی از مجازاتهای شرعی به این جهت است که سبب منع مردم از کارهای خلاف میشود و اما در اصطلاح شرع، به معنی مجازات مخصوصی است که به خاطر ارتکاب بعضی از گناهان در مورد مکلفین اجرا میشود.
پس حد به معنای مجازات است، ولی مجازاتی که توسط شرع (یعنی دین اسلام) به طور شفاف مشخص شده است.
اما «تعزیر» در لغت به معنی «تادیب» و گاه به معنی «بزرگداشت» و «یاری کردن» و «منع نمودن» آمده است و در اصطلاح شرع به معنی مجازاتی است که اندازه معینی در شرع برای آن ذکر نشده و بسته به رای قاضی است که با در نظر گرفتن «میزان جرم» و «مقدار تحمل مجرم» درباره او اجرا میشود.
خلاصه مطالب بالا این است که حد به مجازاتی گفته میشود که نوع و میزان و کیفیت آن در شرع تعیین شده است و قاضی بر اساس سلیقه و نظر خودش در تعیین آن نقشی ندارد، حالآنکه تعزیر مجازاتی است که نوع و مقدار آن در شرع بیان نشده و به نظر حاکم واگذار شده است.
تفاوت حد و تعزیر
مقدار تعزیر بستگی به نظر حاکم شرع دارد و به اقتضای زمان و مکان، نوع گناه و مرتکب شونده آن، تفاوت میکند، ولی همواره از بالاترین حد شرعی (صد تازیانه) کمتر است؛ البته برخی بر این عقیده هستند که تعزیر از پایینترین مرتبه حد شرعی (۷۵ تازیانه) نیز باید کمتر باشد.
قانونگذار میزان مجازات حد را از متن صریح قرآن اقتباس کرده و مقدار آن مطابق مقداری است که در قرآن ذکر شده، مانند مجازات شرب خمر، که میزان شلاق آن ۸۰ تازیانه است و در هنگام رسیدگی به ارتکاب این جرم قاضی نمیتواند در رای خود میزان آن را از ۸۰ ضربه کم و یا زیاد کند و این موضوع ربطی به “نوع گناه” ندارد؛ در واقع میزان شرب خمر، چه کم باشد و چه زیاد شامل این حد میشود.
این در حالیست که میزان مجازات تعزیری را مجلس تصویب نموده است و میزان حداقل و حداکثر اغلب مجازاتهای تعزیری در قانون معیین شده که بین حداقل و حداکثر را قاضی دادگاه میتواند بیان کند البته بایستی متناسب با جرم ارتکابی باشد.
تفاوت دیگر مجازات حد با تعزیری، در نحوه اجرای آن است به عنوان مثال اگر کسی که شلاق حد را میزند به قسمتی از بدن جانی بخورد (مثلا هنگام تازیانه زدن چشم جانی هم صدمه ببیند) تازیانه زننده مسئول نیست، ولی در اجرای حکم شلاق در مجازات تعزیری در هنگام تازیانه زدن اگر شلاق به جای دیگری از بدن جانی اصابت کرد و جانی صدمه دید، شخصی که تازیانه میزند مسئول است و حتی ممکن است ملزم شود به جانی دیه هم پرداخت نماید!
در واقع مجازات حد از مجازات تعزیری سختگیرانهتر است.
به عبارت دیگر، “حد” حق الله است، اما تعزیر منحصر به حق الله نیست؛ مثلا کسی که سد معبر کند، حاکم میتواند او را تعزیر نماید.
نکته آخر که احتمالا بسیاری از افراد از آن آگاهی ندارند، این است که تعزیر برای تمامی افعال حرام شرعی وجود دارد، اما قوانین جمهوری اسلامی عنوان میدارند تمامی مجازاتها باید بر اساس قوانینی باشد که قبل از انجام آن فعل تصویب گشتهاند.
یعنی هیچکس را نمیتوان مجازات کرد؛ مگر بر اساس قانونی که صریحا آن عمل را جرم محسوب کرده و قبل از انجام آن عمل تصویب شده باشد.
لیکن برای حل این تعارض قانونی و شرعی، ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی عنوان میدارد که:
“هرکس علنا در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی نماید، در صورتی که نفس آن عمل دارای کیفر نباشد، ولی عفت عمومی را جریحه دار کند، به حبس از ده روز تا دو ماه (که به جزای نقدی تبدیل میشود) و یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
بنابراین اگر کسی عمل حرامی همچون آسیب رساندن به حیوانات را انجام دهد که قانونگذار مجازاتی برای آن تعیین نکرده است، با توجه به ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی، قاضی میتواند او را مجازات نماید.