مهاجرت راه های مختلفی دارد که بسته به شرایط و امکانات در دسترس یک فرد انتخاب می شود.
وقتی از مهاجرت قانونی سخن می گوییم، به راه های متعدد اما کمی سختگیرانه و البته بی دردسر می رسیم که به ما اجازه می دهد در یک کشور زندگی کنیم و برای دریافت حق شهروندی آنجا تلاش نماییم.
نکته ای که بین مهاجرت قانونی و مهاجرت غیر قانونی فاصله می اندازد، بی دردسر بودن آن و دریافت نتیجه بهینه تر است.
مهاجرت قانونی به یک کشور، شرایط و قوانین خاصی دارد. اما به هر روی با انتخاب هر کدام مزایا و معایب متعددی را شاهد خواهید بود که ممکن است در ابتدا برای شما کمی جالب توجه باشد.
در انواع روش های مهاجرت قانونی، یک فرد می تواند به واسطه:
- مهاجرت تحصیلی
- مهاجرت کاری
- مهاجرت سرمایه گذاری یا کارآفرینی
- مهاجرت به واسطه تمکن مالی
میتواند در یک کشور زندگی کند.
هریک از این روش ها شامل دریافت ویزا، اقامت یا حق شهروندی کشور مقصد در مرحله نخست می شوند، مثلا اگر به واسطه مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت کاری به یک کشور سفر کنید در ابتدا تنها به شما ویزا آن کشور اعطا می شود؛ این در حالیست که با مهاجرت از طریق سرمایه گذاری اقامت آن کشور در همان ابتدا برای شما و خانواده تان صادر خواهد شد، مثلا اگر خانه ای بخرید یا ملکی را خریداری کرده و اجاره دهید.
منظور از تمکن مالی برای مهاجرت یک فرد، توانایی مالی و پولی وی در گذراندن زندگی در یک کشور دوم بدون نیاز به کار یا سرمایه گذاری است.
برخی افراد که درآمد بالایی در کشور خود دارند می توانند به این واسطه به یک کشور مهاجرت کنند و بدون نیاز به کار از حقوق شهروندی آن کشور مانند مردم بومی آنجا، بهره مند شوند.
در این روش اقامت دائم به فرد اعطا نمی شود و البته که اجرای آن تنها در چند کشور اروپایی امکان پذیر است.
البته دیگر روش های مهاجرت که در دسته بندی های بعدی این چند گزینه قرار می گیر، شامل مهاجرت از طریق ازدواج با شخص ساکن در کشور مورد نظر و به دنیا آوردن فرزند هستند.
این مزایا و معایب مهاجرت قانونی از چند جهت قابل بررسی هستند.
مثلا مهاجرت کاری قانونی برای کارمندان معایب و مزایا متعددی را در بر دارد. از جمله مزایا آن می توان به کار زیاد/ دستمزد بالا، افزایش حقوق با امکان جستجو کار بر اساس توانایی های فردی اشاره کرد. اما معایب آن نیاز به یادگیری زبان برای ایجاد ارتباط با دیگر افراد و مسائل حقوقی مرتبط با آن است.
یا مثلا مهاجرت قانونی تحصیلی نیاز به تسلط بر زبان آموزشی، یا پذیرش مشروط (بدون مدرک زبان) و پرداخت هزینه های زندگی دانشجویی و شهریه دانشگاه ( بسته به دانشگاه مورد نظر) را دارد.
در هر دو این حالت های مهاجرت قانونی، شما عملا اقامت دائم دریافت نمی کنید و باید مدتی را صبر کرده و در کشور مقصد زندگی کنید تا در صورت احراز شرایط و قوانین لازم حق شهروندی را کسب کنید.
با این حال، مراحل قبل از اخذ ویزا برای کار، تحصیل و سرمایه گذاری در کشور مقصد هم مزایا و معایب خاص خودش را دارد.
برخی کشور های سرمایه با رقم خاصی را برای امکان سرمایه گذاری درنظر می گیرند و شما ملزم هستید تا به اندازه این رقم یا بالاتر از آن سرمایه گذاری کنید، ملک بخرید یا با قوانین خاصی مثل استخدام N نفر در حوزه کارآفرینی خود و پرداخت سالانه مالیات، بتوانید در این کشور ها زندگی عادی داشته باشید.
دریافت ویزا کاری در روند مهاجرت قانونی، هم پروسه و قوانین خاص خودش را دارد. در اکثر کشور ها برای استخدام یک فرد بیگانه اولویت با ساکنان موجود در آن کشور است و در صورتی که شخصی با شرایط و توانایی های کارفرما جهت کار در سمت و جایگاه مربوطه (ابدا) وجود نداشته باشد، از آن شخص بیگانه برای کار در این کشور دعوت به عمل خواهد آمد.
به دلیل دشوار بودن پروسه انجام این کار، اغلب توصیه بر این است که ویزا تحصیلی بگیرید و پس از اتمام تحصیل آن را به ویزا کار تبدیل کنید تا بدون دردسر بتوانید در کشور مذکور اقامت داشته باشید.
شاید در مرحله نخست در مقایسه با مزایا و معایب مهاجرت قانونی، با خود فکر کنیم که مهاجرت غیر قانونی از این موارد بهتر است! اما این تفکر غلط است.
شرایط نامطلوب و خطراتی که بعد از مهاجرت غیر قانونی گریبانگیر افراد می شود، به مراتب بدتر از شکل مهاجرت قانونی و شرایط مرتبط با آن است.
مهاجرت تحصیلی و سرمایه گذاری جزء بهترین انتخاب هایی است که همواره به افراد توصیه می شود تا برای کاهش درد سر و ارتقا شانس خود برای ورود به کشور مورد نظرشان، آنها را انتخاب نمایند.
به خصوص که در روش سرمایه گذاری، ابتدا اقامت موقت و سپس اقامت دائم (بعد از چند سال) به شخص و خانواده وی نیز اعطا می شود.
ازدواج با یک خانم ، آقا مقیم در کشور مورد نظر نیز راه حل بعدی و مطلوب دیگری است که شما را سریعتر از دو مورد ذکر شده به نتیجه دلخواه می رساند.
ازدواج غیر سوری و براساس قوانین کشور مورد نظر پیچیدگی چندانی ندارد و در اولویت انتخاب افراد قرار می گیرد.
شما بعد از ۵ سال زندگی مشترک با شخص تبعه آن کشور می توانید اقامت دائم دریافت کنید.
کشور های متعددی وجود دارند که به دلیل ایجاد کردن شرایط و کاهش الزامات و قوانین سختگیرانه در بین دیگر کشور ها از محبوبیت بیشتری بین مهاجران برخوردارند.
این آسان گرفتن برای مهاجرت قانونی این افراد به اشخاصی که شرایط کافی را دارند اجازه می دهد تا سریعتر به مقصود مورد نظرشان دست یابند.
از جمله این کشور ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پاراگوئه
- مجارستان
- اکوادور
- پاناما
- امارات متحده عربی
- قطر
- سنگاپور
۲ کشوری که شانس دریافت ویزا کار در آنها نسبتا بالاست شامل موارد زیر هستند:
- آلمان
- اتریش
دریافت ویزای کار در این دو کشور بسته به ملیت شخص متفاوت است و نمی توان گفت که پروسه دریافت ویزا کار در این دو کشور به سادگی آب خوردن است، اما قوانین سختگیرانه کمتری در این رابطه وجود دارد که ورود مهاجران به قصد انجام کار را کمی آسانتر می کند.
برای دریافت ویزای سرمایه گذاری برای مهاجرت قانونی آسان، می توانید به سراغ کشور های زیر بروید:
- یونان
- ترکیه
- اسپانیا
- مجارستان
برخی کشور های دیگر نیز قوانین و شرایط سخت گیرانه تری را وضع می کنند، اما با این حال بسیاری از افراد دوست دارند که مهاجرت قانونی برای سفر به این کشور ها و اقامت دائم در آنها را تجربه کنند.
از جمله این کشور ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- کره شمالی
- چین
- روسیه
- هند
- تایلند (اما دریافت ویزا آن برای اقامت کوتاه مدت آسان است.)
- چاد
- سوئد
- دانمارک
البته بسیاری از این کشور ها شرایط سختگیرانه و طولانی مدت را تنها برای ایرانیان و برخی دیگر از کشور های خاص در نظر می گیرند، تا جایی که، ممکن است شهروند کشور دیگری به آسانی بتواند ویزا این کشور ها را دریافت کرده و به کار، تحصیل یا سرمایه گذاری مشغول شوند؛ از این رو، کشور مبدا در روند مهاجرت قانونی بسیار تاثیر گذار است.