تفکیک تقسیم مال غیرمنقول به قطعات کوچکتر می باشد.
در تفکیک لازم نیست که مال غیرمنقول مشاع باشد؛ یعنی شخص می تواند با رعایت مقررات حاکم بر تفکیک به هر ترتیبی که می خواهد آن را به قطعات کوچک تر تقسیم نماید.
در مال مشاعی چنانچه یکی از شرکاء درخواست تفکیک را داشته باشد و دیگران با آن موافقت ننمایند، وی می تواند با طرح این دعوا الزام آنها را به تفکیک، از دادگاه تقاضا نماید.
برای افراز ملک مشاع، ملک باید دارای سند رسمی باشد یا اینکه پس از انتشار آگهی مورد اعتراض واقع نشده باشد، بنابراین اگر ملک داراس سند رسمی نباشد، قابل افراز نیست.
در صورت قابل افراز بودن ملک مورد نظر، رئیس اداره ثبت پرونده را برای معاینه محلی و انجام مراحل نقشه برداری به نقشه بردار ثبت ارسال می کند.
اگر پس از بررسی های لازم در نهایت ملک قابل افراز اعلام شود به تمام شرکا ابلاغ میشود که اگر اعتراضی مبنی بر افراز ملک دارند، اعتراض خود را برابر ماده ۲ قانون افراز و فروش املاک مشاع ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ در دادگاه حقوقی محل وقوع ملک تقدیم نمایند.
این نکته قابل ذکر است که پس از تفکیک در مال مشاعی اشاعه و اشتراک در آن از بین نمیرود یعنی پس از تفکیک نیز شرکاء در هر قطعه ای به نسبت سهم خود مالکیت دارند.
مدارک و منضمات مورد نیاز اسناد و امور ثبتی جهت طرح دعوای الزام به تفکیک ملک
- تصویر مصدق سند مالکیت (اختیاری)
- تصویر مصدق تصمیم واحد ثبتی (اجباری)
- به همراه داشتن کارت ملی جهت احراز هویت و کارت عابر بانک جهت پرداخت هزینه ی دادرسی الزامی است.
در صورت عدم وجود مدارک اختیاری فوق می توانید یکی از دلایل ذیل را ارائه نمایید:
- شماره پرونده استنادی
- درخواست استعلام
- درخواست جلب نظر کارشناس
- معاینه محلی
- سایر دلایل و مستندات