مزاحمت تلفنی

مزاحمت تلفنی: همه چیز در مورد جرم مزاحمت تلفنی و مجازات آن

مزاحمت تلفنی موضوعی است که امکان پیگیری آن از طریق شرکت مخابرات و دادسرا وجود دارد؛ برای طرح شکایت ابتدا باید به دادسرای محلی که مزاحمت در آن جا رخ داده مراجعه کنید.

تلفن یکی از اختراعات انسان است که با انگیزه راحت‌تر زیستن و در جهت افزایش آرامش و آسایش فکری انسان‌ها ساخته شده است، اما این دستگاه سودمند هم مثل سایر دستگاه‌های ساخته بشر در کنار سودمندی می‌تواند مورد سوء استفاده‌هایی هم قرار گیرد.

مصـداق بـارز ایـن سوء استفاده‌ها ایجاد مزاحمت و از بین بـردن آسـایش و آرامـش سـایر استفاده کننـدگان و کاربران این دستگاه است.

قانونگذار ایران برای اولین بـار و بـه دلیـل شـیوع روزافزون استفاده از تلفن و دستگاه‌های مشابه، بـا اندیشـه حمایـت از کاربران و جلوگیری از تجاوز به آسایش و امنیت روانی آنان به جرم انگاری ایجاد مزاحمت به وسیله این دستگاه‌ها در ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی پرداخت.

تعریف جرم مزاحمت تلفنی

مزاحمت تلفنی عبارت از یک فعل عمدی آگاهانه است که به محض کشف، ملاک مسئولیت کیفری مزاحم شناخته می‌شود و مرتکب طبق قانون باید پاسخگوی عمل ناشایست خود باشد.

در واقع منظور از مزاحمت تلفنی این است که کسی با استفاده از تلفن یا سایر وسایل مخابراتی بدون جهت ضمن اشغال خط تلفن متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی موجب آزار و اذیت و سلب آسایش دیگران را فراهم کند.

شما می‌توانید در راستای شکایت از مزاحمت تلفنی با مشاوره حقوقی ما گفتگو نمایید.

بررسی عناصر جرم مزاحمت تلفنی

هر عملی برای آن که جرم تلقی شود، باید دارای عناصری باشد برخی عناصر، منحصر به جرمی خاص است که عناصر اختصاصی نام دارد و برخی عناصر، مشترک میان تمام جرایم هستند این دسته، عناصر عمومی جرم نام دارد.

عناصر عمومی به سه دسته عنصر قانونی (قانونگذار این رفتار را جرم شناخته و برای آن مجازات تعیین نموده باشد) عنصر مادی (فعل یا ترک فعلی که به منصه ظهور و به مرحله فعلیت برسد) و عنصر روانی (با علم و اختیار و بدون اجبار و اکراه واقع شود) تقسیم می‌شود.

در ادامه به بررسی عناصر سه گانه جرم مزاحمت تلفنی می‌پردازیم.

مزاحمت تلفنی

عنصر قانونی جرم مزاحمت تلفنی

فعل یا ترک فعل، هر قدر زشت و قبیح باشد تا زمانی که مقنن حکمی برای آن در قانون مقرر نکرده است، قابل مجازات نیست و نمی‌توان ضمانت اجرایی را برای عمل فرد پیش‌بینی کرد؛ بنابراین رکن قانونی هر جرم، در واقع همان متنی است که قانونگذار با درج آن در مجموعه قوانین یک کشور آن را جرم دانسته و برای آن مجازات تعیین نموده است.

بر همین اساس ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی، رکن قانونی جـرم مزاحمـت تلفنـی محسـوب می‌شود.

به موجب این ماده هر کس به وسیله تلفن یا دستگاه هـای مخـابراتی دیگـر بـرای اشخاص ایجاد مزاحمت نماید، علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخـابرات، بـه حبس از یک تا شش ماه محکوم خواهد شد.

عنصر مادی جرم مزاحمت تلفنی

فعل یا ترک فعل خارجی که تجلی نیت مجرمانه یا تقصیر جزایی است عنصر مادی جرم را تشکیل می‌دهد؛ بنابراین قصد باطنی و درونی افراد تا به منصه ظهور نرسد و ضمنا مغایر با اوامر و نواهی قانونگذار نباشد، قابل مجازات نیست.

به عنوان مثال اگر کسی قصد سرقت خودروی متلق به دیگری را داشته باشد تا زمانی که فعل ربایش از او سر نزند نمی‌توان او را تحت عنوان سارق تحت پیگرد قرار داد.

رفتار انسان گاهی در قالب فعل و گاهی در قالب ترک فعل، جرم محسوب می‌شود در واقع گاهی مقنن مخاطبین خود را از انجام فعل خاصی منع می‌کند،در این صورت ارتکاب این فعل تخطی از نواهی مقنن و جرم به شمار می‌رود.

گاهی نیز انجام فعلی بر اشخاص تکلیف شده که ترک آن، جرم محسوب می‌شود و مجازات در پی دارد. با توجه به ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی رفتار مجرمانه جرم ایجاد مزاحمت تلفنی، فعل مثبـت اسـت.

لازم به ذکر است برای تحقق مزاحمت تلفنی، نیازی نیست که لزوما سخن یا مطلبی گفته شود و عرفا مزاحمت منوط به بیان کلمات یا عباراتی از سوی مرتکب نیست، بلکه صرف برقراری تماس بدون رد و بدل شدن کلام هم در بسیاری از موارد مزاحمت تلفنی تلقی می‌شود.

بنابراین رفتار‌هایی همچون تلفن زدن و قطع کردن یا تلفن زدن و سکوت کردن، به ویژه در ساعاتی مثل نیمه شب، می‌تواند موجب تحقق این جرم شوند.

لازم به ذکر است وسیله ارتکاب این جرم منحصر به تلفن اعم از ثابت و همراه و سایر دستگاه‌های مخابراتی مانند پیجر، بی سیم، فاکس، پست الکترونیک (Email) و رایانه است؛ بنابراین تحقق مزاحمت ملازمه و ضرورتی با استعمال الفاظ رکیک و تهدید آمیز و… ندارد.

جـرایم از حیث منتج یا غیر منتج بودن به نتیجه خاص به دو دسته مطلق و مقید تقسیم مـی شوند.

در جرم مطلق مقنن به نتیجه زیان بار احتمالی آن توجهی ندارد و تحقق نتیجه زیان‌بار در قابل مجازات بودن رفتار لحاظ نشده است اما اگر مقنن حصول نتیجه خاصی را برای مجازات لحاظ کرده باشد و به عبارت دیگر جزء عناصر تشکیل دهنده جرم لحاظ کرده باشد تا وقتی که نتیجه منظور حاصل نشود، جرم محقق نمی‌شود و قابل مجازات نیست.

بنابراین جرم وقتی مقید است که مقنن در موقع تعریف جرم نتیجه حاصل از جرم ارتکابی و زیـان وارد شده به مجنی علیه (بزه دیده) را یکی از عوامل تشکیل دهنده قرار دهد.

از نحوه نگارش ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی اینگونه استنباط می‌شود که جرم موضوع این ماده جرمی مقید و حصول آن منوط به اخذ نتیجه مجرمانه یعنی «ایجاد مزاحمت» از سوی مرتکب است.

بر این اساس لحظه وقوع جرم مزاحمت تلفنی لحظه‌ای اسـت کـه ایـن نتیجـه یعنـی ایجاد مزاحمت حادث شود. این نکته مورد تایید مشاوره حقوقی ما نیز می‌باشد.

البته کیفیت ایجاد مزاحمت حسب مورد و بسته بـه دسـتگاه مخابراتی مورد استفاده متفاوت خواهد بود. نکته مهم دیگری که باید مورد توجه قرار داد این است که اگر فردی با سیم کارت متعلق دیگری برای افراد مزاحمت ایجاد کند، علی الاصول برای فردی که سیم کارت به نام او می‌باشد اخطاریه ارسال خواهد شد، مگر اینکه ثابت کند سیم کارت در تصرف فرد دیگری بوده است.

شکایت از مزاحمت تلفنی

رکن معنوی جرم مزاحمت تلفنی

برای تحقق جرم، علاوه بر دو عنصر قانونی و مادی، وجود عنصر روانی یا معنوی هم ضرورت دارد.

در واقع فعل یا ترک فعلی که مجرمانه است باید نتیجه خواست و اراده فاعل باشد؛ یعنی میان فعل مادی و حالات روانی فاعل باید نسبتی وجود داشته باشد تا بتوان مرتکب را مقصر شناخت.

بر مبنای عنصر روانی، جرائم به دو دسته عمدی و خطایی تقسیم می‌شوند.

برای تحقق جرم مزاحمت تلفنی مرتکب باید قصد برقراری تماس تلفنی و قصد ایجاد مزاحمت را برای طـرف مقابـل داشته باشد.

بنابراین اگر کسی چند بار به اشتباه شـماره‌ای را گرفته و قصد ایجاد مزاحمت را نداشته باشد، حتی در صورتی که عملا موجب مزاحمت برای مخاطب شده باشد نمی‌توان حکم به محکومیـت وی صـادر نمـود.

مجازات جرم مزاحمت تلفنی

در قانون مجازات اسلامی برای مرتکب به جرم مزاحمت تلفنی حبس از ۱ تا ۶ ماه در نظر گرفته شده است.

علاوه بر این به موجب تبصره ۲ ماده ۱۴ قانون تاسیس شرکت مخابرات ایران خط تلفن فرد مزاحم برای بار اول به مدت یک هفته، برای بار دوم به مدت سه ماه و برای بار سوم به طور دائم قطع می‌شود.

در اینجا این سؤالی مطرح می‌شود که اگر شخصی علاوه بر ایجاد مزاحمت تلفنی، مرتکب جرائم دیگری نظیر توهین، تهدید و… نیز شود، می‌توان در مورد این جرایم نیز علیه وی شکایت کرد؟

شخصی که علاوه بر ایجاد مزاحمت از طریق دستگاه‌های مخابراتی، رفتار‌های مجرمانه دیگری مثل توهین، تهدید و… که در قانون مجازاتی مجزا دارند نیز مرتکب شود، می‌توان به اتهام هر ۲ جرم از وی شکایت کرد.

لازم به ذکر است که جرم مزاحمت تلفنی جزء جرائم غیر قابل گذشت می‌باشد، لذا اگر شاکی خصوصی هم رضایت بدهد مجازات مزاحم منتفی نخواهد شد البته اعلام گذشت شاکی در مواردی می‌تواند موجبات تخفیف مجازات مجرم را فراهم نماید.

ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی به موضوع مزاحمت‌های تلفنی و آزار و اذیت‌های مرتبط با آن می‌پردازد. این ماده به‌ویژه در زمینه جرایم سایبری و ارتباطات تلفنی اهمیت زیادی دارد و به عنوان یک ابزار قانونی برای حفاظت از حقوق افراد در برابر مزاحمت‌های تلفنی عمل می‌کند.

ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی به صراحت بیان می‌کند که «هرگاه کسی به وسیله‌ی تلفن یا دستگاه‌های مخابراتی دیگر برای اشخاص ایجاد مزاحمت نماید، علاوه بر اجرای مقررات خاص شرکت مخابرات، مرتکب به حبس از پانزده روز تا سه ماه محکوم خواهد شد.»

مجازات‌های تعیین‌شده در این ماده شامل حبس است. حبس از پانزده روز تا سه ماه به عنوان مجازات اصلی برای مرتکب جرم مزاحمت تلفنی در نظر گرفته شده است. این مجازات می‌تواند بسته به شدت و تکرار جرم متفاوت باشد. در مواردی که مزاحمت به شدت آزاردهنده و مکرر باشد، قاضی می‌تواند به حداکثر مجازات (سه ماه) حکم دهد.

در شرایط خاص، مجازات مزاحمت تلفنی ممکن است تشدید شود. این شرایط شامل موارد زیر است:

  • اگر فردی به صورت مکرر و با نیت آزار و اذیت، مزاحمت تلفنی ایجاد کند، مجازات او می‌تواند به حداکثر میزان خود برسد.
  • اگر مزاحمت تلفنی به همراه تهدید باشد، مجازات مرتکب ممکن است افزایش یابد. به ویژه اگر تهدیدات به نوعی احساس خطر برای جان یا امنیت شخص مورد نظر ایجاد کند.
  • اگر مزاحمت تلفنی باعث ایجاد آسیب‌های جدی به حقوق دیگران شود، مانند آسیب به روابط اجتماعی یا شغلی، مجازات می‌تواند به شدت بیشتری اعمال شود.

مجازات جرم مزاحمت تلفنی

پیگیری مزاحمت تلفنی از طریق مخابرات و دادسرا

مزاحمت تلفنی موضوعی است که امکان پیگیری آن از طریق شرکت مخابرات و دادسرا وجود دارد، برای طرح شکایت ابتدا باید به دادسرای محلی که مزاحمت در آن جا رخ داده مراجعه کنید.

در صورتی که هویت شخص مزاحم برای شما مشخص نباشد، در قسمت متشاکی عبارت نامشخص یا مجهول الهویه قید می‌شود.

عنوان مجرمانه این شکایت چنین است: «ایجاد مزاحمت تلفنی از طریق ارسال پیامک و یا تلفن.» اگر توهینی هم صورت گرفته باشد، شاکی می‌تواند تقاضای «اعاده حیثیت» را هم مطرح کند.

در مرحله بعد شکایت به یکی از شعب دادیاری یا بازپرسی ارجاع می‌گردد.

در این مرحله شعبه مذکور نامه‌ای خطاب به کلانتری جهت تکمیل تحقیقات می‌نویسد.

سپس کلانتری از مخابرات در خصوص شماره تلفن مورد شکایت استعلام می‌کند نامه مذکور به بخش حقوقی مخابرات ارجاع می‌گردد تا ردیابی خط تلفن مربوط انجام شود سپس با شناسایی صاحب خط تلفن، نامبرده به دادسرا احضار می‌شود و تحقیقات آغاز می‌شود.

لازم به ذکر است اگر فردی در مرحله اول در دادسرا یا کلانتری حاضر نشود، برای بار دوم نیز برای او اخطاریه ارسال می‌شود و در نهایت با عدم حضور وی، برای بار سوم در صورتی که دادستان دلایل جرم را قوی تشخیص دهد، برای او حکم جلب صادر می‌شوند.

دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم ایجاد مزاحمت تلفنی

دادگاه رسیدگی‌کننده به جرم ایجاد مزاحمت تلفنی، دادگاه کیفری دو است. از حیث صلاحیت محلی، چون قاعده کلی بر این است که دادگاهی صلاحیت رسیدگی به جرایم را دارد، که جرم در حوزه قضایی آن واقع شده باشد، حال سوالی که در اینجا مطرح می‌شود آن است که اگر در جرم مذکور رفتار مجرمانه در یک محل اتفاق افتاده و نتیجه آن (ایجاد مزاحمت) در محل دیگری رخ دهد دادگاه کدام محل صالح است؟

مطابق رای وحدت رویه شماره ۷۲۱ هیات عمومی دیوان عالی کشور، چون وقوع بزه منوط به آن است که مقصود فرد مرتکب محقق گردد، بنابراین در مواردی که اجرای مزاحمت از یک حوزه قضایی شروع و نتیجه آن در حوزه قضایی دیگر حاصل شود، محل حدوث نتیجه مزبور، محل وقوع جرم محسوب می‌شود و معیار صلاحیت دادگاه رسیدگی‌کننده نیز همین امر خواهد بود.

بنابراین محل دریافت تماس تلفنی، محل وقوع جرم است و دادگاه این محل صالح به رسیدگی است؛ یعنی اگر شخصی از تبریز به تهران مرتبا تماس حاصل نماید و این تماس‌ها در زمره مزاحمت تلفنی تلقی شود دادگاه کیفری دو تهران مرجع صالح رسیدگی به این جرم است.

پیگیری مزاحمت تلفنی از طریق مخابرات و دادسرا

ادله اثبات جرم مزاحمت تلفنی

برای اثبات جرم مزاحمت تلفنی، علاوه بر دلایل عمومی اثبات جرائم از قبیل: اقرار، شهادت شهود و غیره می‌توان از اماراتی، چون صدای ضبط شده فرد مزاحم استفاده کرد که قاضی رسیدگی کننده می‌تواند در این زمینه نظریه کارشناس خبره را نیز جلب کند. بهره‌گیری از ادله اثبات به کمک وکیل پرونده راحت‌تر خواهد بود.

همان همان طور که گفته شد صدای ضبط شده در رسیدگی به یک پرونده جزء اماره محسوب می‌شود و گاهی قضات آن را نمی‌پذیرند، چون ممکن است با توجه به پیشرفت تکنولوژی، صدای ضبط شده ساختگی باشد.

مزاحمت تلفنی یکی از جرایم شایع در جوامع امروزی است که می‌تواند تأثیرات منفی زیادی بر روی افراد داشته باشد. برای اثبات جرم مزاحمت تلفنی، ادله و شواهد مختلفی وجود دارد که می‌توانند در دادگاه مورد استفاده قرار گیرند. در ادامه به بررسی این ادله پرداخته می‌شود.

یکی از قوی‌ترین ادله برای اثبات مزاحمت تلفنی، شواهد صوتی است. اگر فردی بتواند صدای مزاحم را ضبط کند، این ضبط می‌تواند به عنوان مدرکی معتبر در دادگاه ارائه شود. ضبط‌های صوتی باید به گونه‌ای باشند که هویت مزاحم به وضوح مشخص شود و در شرایط قانونی ثبت شده باشند.

شرکت‌های مخابراتی معمولا سوابق تماس‌ها را نگهداری می‌کنند. این سوابق شامل زمان، تاریخ و شماره‌های تماس هستند. ارائه این سوابق به دادگاه می‌تواند نشان دهد که فرد مزاحم به طور مکرر با شاکی تماس گرفته است. این اطلاعات به ویژه زمانی اهمیت دارد که مزاحم از شماره‌های ناشناس یا تغییر یافته استفاده کرده باشد.

اگر افراد دیگری نیز شاهد مزاحمت تلفنی بوده‌اند، شهادت آن‌ها می‌تواند به عنوان مدرکی معتبر در نظر گرفته شود. این شهود می‌توانند شامل اعضای خانواده، دوستان یا همکاران باشند که مزاحمت را شنیده یا در مورد آن مطلع شده‌اند.

در برخی موارد، مزاحمت تلفنی می‌تواند شامل پیام‌های متنی یا تماس‌های ویدیویی باشد. اگر مزاحم از طریق پیامک یا شبکه‌های اجتماعی نیز اقدام به مزاحمت کند، این پیام‌ها می‌توانند به عنوان شواهدی برای اثبات جرم مورد استفاده قرار گیرند. مهم است که این پیام‌ها به طور واضح نشان دهند که فرد مزاحم قصد آزار و اذیت داشته است.

اگر فردی به طور مکرر و در زمان‌های مشخصی تماس‌های مزاحم برقرار کند، این الگو می‌تواند به عنوان شواهدی برای اثبات رفتار آزاردهنده او مورد استفاده قرار گیرد.

در صورتی که شاکی به پلیس فتا مراجعه کند و گزارشی از مزاحمت تلفنی تنظیم نماید، این گزارش می‌تواند به عنوان مدرکی معتبر در دادگاه ارائه شود. پلیس فتا معمولاً در این نوع موارد تحقیقات لازم را انجام می‌دهد و می‌تواند شواهدی را جمع‌آوری کند که به اثبات جرم کمک کند.

در نتیجه، اثبات جرم مزاحمت تلفنی نیازمند جمع‌آوری و ارائه شواهد متنوعی است که می‌تواند شامل شواهد صوتی، سوابق تماس، شهادت شهود، پیام‌های متنی، الگوهای رفتاری و گزارش‌های پلیس باشد. این ادله در کنار یکدیگر می‌توانند به شاکی کمک کنند تا حق خود را در برابر مزاحمت‌های تلفنی احقاق کند.

برای اثبات جرم مزاحمت تلفنی، علاوه بر دلایل عمومی اثبات جرائم از قبیل: اقرار، شهادت شهود و غیره می‌توان از اماراتی، چون صدای ضبط شده فرد مزاحم استفاده کرد که قاضی رسیدگی کننده می‌تواند در این زمینه نظریه کارشناس خبره را نیز جلب کند. بهره‌گیری از ادله اثبات به کمک وکیل پرونده راحت‌تر خواهد بود.

همان طور که گفته شد صدای ضبط شده در رسیدگی به یک پرونده جزء اماره محسوب می‌شود و گاهی قضات آن را نمی‌پذیرند، چون ممکن است با توجه به پیشرفت تکنولوژی، صدای ضبط شده ساختگی باشد.

شکایت از جرم مزاحمت تلفنی

در این بخش از مقاله نکاتی را در ارتباط با نحوه شکایت از جرم مزاحمت تلفنی برای شما آورده‌ام؛ همچنین تلاش کرده‌ام در خصوص ادله اثبات جرم مزاحمت تلفنی و دادگاه صالح جهت رسیدگی به این جرم مطالب مفید و کاربردی برای شما فراهم آورم.

شکایت از جرم مزاحمت تلفنی

اگر شما هم قصد شکایت از مزاحم تلفنی را دارید مطالعه این بخش از مقاله برای شما مفید است.

نحوه شکایت از جرم مزاحمت تلفنی

مزاحمت تلفنی یکی از مشکلات شایع در عصر ارتباطات است که می‌تواند تأثیرات منفی بر زندگی فردی و اجتماعی افراد بگذارد.

اگر شما یا کسی که می‌شناسید مورد مزاحمت تلفنی قرار گرفته‌اید، مهم است که بدانید چگونه می‌توانید از این جرم شکایت کنید. در ادامه به مراحل شکایت از جرم مزاحمت تلفنی پرداخته می‌شود:

اولین قدم در شکایت از مزاحمت تلفنی، جمع‌آوری شواهد معتبر است. این شواهد می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  1. ضبط مکالمات: اگر امکان ضبط مکالمات وجود دارد، این کار می‌تواند به عنوان مدرکی قوی برای اثبات مزاحمت عمل کند. البته باید توجه داشت که قوانین مربوط به ضبط مکالمات را رعایت کنید.
  2. پیام‌های متنی: اگر مزاحمت از طریق پیامک یا پیام‌های فوری (مانند واتساپ) انجام شده است، این پیام‌ها را ذخیره کنید. تاریخ و زمان ارسال این پیام‌ها نیز اهمیت دارد.
  3. گزارشات دیگران: اگر دیگران نیز شاهد مزاحمت بوده‌اند، می‌توانید از آن‌ها بخواهید شهادت دهند یا گزارشی ارائه دهند.
  4. پس از جمع‌آوری شواهد، مرحله بعدی مراجعه به مراجع قضایی است. شما می‌توانید به یکی از مراجع زیر مراجعه کنید:

برای ثبت شکایت از مزاحمت تلفنی می‌توانید شکواییه در دفاتر خدمات قضایی تنظیم کنید و یا اگر مزاحمت تلفنی از طریق اینترنت یا اپلیکیشن‌های پیام‌رسان انجام شده باشد، می‌توانید به پلیس فتا (پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات) مراجعه کنید. این نهاد تخصصی در زمینه جرایم سایبری فعالیت می‌کند و می‌تواند در پیگیری پرونده شما کمک کند.

شکایت از مزاحمت تلفنی در پلیس فتا

در ایران، پلیس فتا (پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات) به عنوان نهادی تخصصی در زمینه جرایم سایبری و فضای مجازی، مسئول رسیدگی به این نوع شکایات نیز می‌باشد. در ادامه، مراحل و جزئیات شکایت از مزاحم تلفنی در پلیس فتا به تفصیل توضیح داده می‌شود.

توجه داشته باشید که اقدام به شکایت از مزاحمت تلفنی در پلیس فتا زمانی امکان‌پذیر است که این مزاحمت از طریق بستر اینترنت انجام گیرد؛ بنابراین در خصوص مزاحمت‌های اینترنتی و یا مزاحمت از طریق سامانه‌های رایانه‌ای می‌توان از طریق پلیس فتا اقدام به طرح شکایت کرد.

قبل از هر اقدامی، شاکی باید مزاحمت تلفنی را به دقت شناسایی کند. این شامل ثبت اطلاعاتی مانند:

تاریخ و زمان تماس‌ها، شماره تلفن مزاحم (در صورت قابل شناسایی بودن)، نوع مزاحمت (تهدید، توهین یا تماس‌های مکرر)، محتوای مکالمات (در صورت امکان، یادداشت‌برداری یا ضبط مکالمات)؛ این اطلاعات به جمع‌آوری شواهد کمک می‌کند و در مراحل بعدی بسیار حیاتی خواهد بود.

شاکی باید با پلیس فتا تماس بگیرد. این کار می‌تواند از طریق شماره‌های تماس عمومی پلیس فتا یا مراجعه به وب‌سایت رسمی آن انجام شود. در این مرحله، شاکی می‌تواند اطلاعات اولیه‌ای درباره مزاحمت تلفنی خود ارائه دهد و از مشاوره‌های ابتدایی استفاده کند.

پس از تماس اولیه، شاکی باید شکایت خود را به صورت کتبی تنظیم کند. این شکایت باید شامل جزئیات زیر باشد:

نام و نام خانوادگی شاکی، شماره تماس و آدرس، توضیحات کامل درباره مزاحمت (شامل تاریخ‌ها، زمان‌ها و نوع مزاحمت)، مدارک و شواهد (مانند سوابق تماس و ضبط‌های صوتی)؛ شکایت باید به همراه مدارک مربوطه به نزدیک‌ترین مرکز پلیس فتا ارائه شود.

پس از ثبت شکایت، پلیس فتا پرونده را بررسی می‌کند. در این مرحله، ممکن است از شاکی خواسته شود تا اطلاعات بیشتری ارائه دهد یا مستندات بیشتری را به پلیس ارائه کند. پلیس فتا با توجه به شواهد موجود، اقدامات لازم را آغاز خواهد کرد.

پلیس فتا مسئول انجام تحقیقات برای شناسایی و دستگیری متهم است. این تحقیقات می‌تواند شامل بررسی سوابق تماس‌ها، تحلیل اطلاعات مخابراتی و همکاری با شرکت‌های مخابراتی باشد. در این مرحله، شاکی ممکن است از روند تحقیقات مطلع شود.

در صورتی که شواهد کافی برای پیگیری پرونده وجود داشته باشد، جلسه‌ای برای رسیدگی به شکایت شاکی برگزار می‌شود. در این جلسه، شاکی و متهم فرصت دارند تا نظرات و دفاعیات خود را بیان کنند. پلیس فتا با توجه به شواهد و مدارک ارائه شده، تصمیم نهایی را اتخاذ خواهد کرد.

نمونه تنظیم شکواییه و رای صادره در خصوص مزاحمت تلفنی

در این بخش از مقاله نکات مهمی در خصوص شیوه تنظیم شکواییه مزاحمت تلفنی را برای شما ذکر کردم همچنین نمونه‌ای از شکواییه مزاحمت تلفنی برای آشنایی بیشتر و بهتر شما با نحوه تنظیم شکواییه و نمونه‌ای از رای مزاحمت تلفنی صادر شده از دادگاه بدوی را برای شما آورده‌ام.

نمونه تنظیم شکواییه و رای صادره در خصوص مزاحمت تلفنی

نمونه شکواییه مزاحمت تلفنی

بسمه تعالی

ریاست محترم دادگستری…..(مجتمع قضایی….)

با سلام،

احتراما، به استحضار عالی می‌رساند:

اینجانب…… شاکی دعوا مطابق عقدنامه رسمی( سند نکاحیه شماره….) زوج(شوهر) رسمی شرعی و دائمی خانم…… می‌باشم که به لحاظ حصول اختلاف فی‌مابین، زوجه به منزل مسکونی پدرشان مراجعه نموده‌اند.

برادر ایشان به نام آقای….. ضمن تماس تلفنی با منزل اینجانب گاه و بیگاه اقدام به فحاشی و تهدید و استعمال الفاظ رکیک می‌نماید.

از آنجایی که عمل خلاف شخص مزبور موجبات مزاحمت و سلب آسایش روحی اینجانب را فراهم آورده است،
لذا به استناد ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی تعزیرات مصوب سال ۱۳۷۵ و به منظور جلوگیری از تجری شخص مشتکی عنه تقاضای رسیدگی و تعقیب و مجازات نام برده، ضمن استعلام از شرکت مخابرات را دارم.

با تشکر و تجدید احترام

نام و نام خانوادگی

امضا

نمونه رای مزاحمت تلفنی

در ادامه نمونه رای بدوی در خصوص مزاحمت تلفنی آمده است؛

در مورد شکایت خانم پ.ح. علیه آقای ش.الف. فرزند ف.، ۲۲ ساله، اهل و ساکن همدان، دایر بر ایجاد مزاحمت تلفنی و توهین از طریق ارسال پیامک‌های رکیک به شرح صفحه ۶ پرونده از شماره تلفن … به شماره …؛ با توجه به شکایت شاکی و گزارش نیروی انتظامی و پاسخ استعلام واصله از شرکت ایرانسل و اعتراف متهم به اینکه شماره تلفن … به نام وی بوده است و دفاع متهم مبنی بر اینکه سه سال پیش آن را مفقود نموده و آن را نسوزانده است با توجه قرائن و دفاعیات متهم مبنی بر اینکه اول شاکیه به وی زنگ زده و مشارالیه در پاسخ SMS‌های شاکیه به شاکیه SMS داده است و سایر امارات موجود در پرونده قابل پذیرش نبوده و وقوع بزه‌های مزبور با توجه به SMS های رکیک ارسالی به شاکیه محرز بوده، لذا دادگاه بنا بر مطالب پیش گفته و به استناد مواد ۶۰۸ و ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی متهم را به لحاظ بزه توهین به تحمل ۴۰ ضربه شلاق تعزیری و به جهت بزه ایجاد مزاحمت تلفنی به تحمل ۴ ماه حبس تعزیری محکوم می‌نماید.

رای صادره حضوری و ظرف ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می‌باشد‌.

نکات مهم قانونی در شکایت از مزاحمت تلفنی

مزاحمت تلفنی یکی از مشکلات شایع در دنیای امروز است که می‌تواند تأثیرات منفی زیادی بر روی زندگی فردی و اجتماعی افراد داشته باشد. این نوع مزاحمت، نه تنها باعث آزار و اذیت روحی می‌شود، بلکه در برخی موارد ممکن است به تهدید و ارعاب نیز منجر شود. در ادامه به مهم‌ترین نکات قابل توجه برای مقابله با این جرم می‌پردازم.

نکات مهم قانونی در شکایت از مزاحمت تلفنی

توجه داشته باشید که بسیاری از شرکت‌های تلفن همراه خدماتی را برای مسدود کردن شماره‌های مزاحم ارائه می‌دهند. شما می‌توانید با تماس با ارائه‌دهنده خدمات خود، درخواست مسدود کردن شماره‌های مزاحم را بدهید. این کار می‌تواند به کاهش مزاحمت‌ها کمک کند.

مرجع صالح شکایت از مزاحمت تلفنی

همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم جهت اقدام به شکایت از مزاحمت تلفنی فرد می‌تواند از طریق دادسرای محل وقوع جرم طرح دعوا کرده و یا به مخابرات برای طرح شکایت مراجعه کند.

توجه کنید اگر مزاحم تلفنی فرد ناشناسی باشد در قسمت اطلاعات مربوط به مشتکی عنه باید کلمه ناشناس قید شود؛ در این حالت با دستور قاضی یا مرجع رسیدگی کننده اداره مخابرات مکلف به پیگیری و ردیابی شماره می‌باشد.

بعد از انجام شکایت پیگیری‌ها از طریق نیروی انتظامی انجام می‌شود و استعلام مکالمات و پرینت درخواست داده می‌شود.

پس از شناسایی فرد مزاحم اخطاریه برای فرد صادر شده و او احضار می‌شود در صورت عدم حضور ارسال اخطاریه تا سه بار امکان‌پذیر است و پس از آن حکم جلب برای فرد مزاحم صادر می‌شود. پس از صدور کیفرخواست رسیدگی به مرجع مربوطه یعنی دادگاه ارسال می‌شود.

مدارک لازم برای شکایت از مزاحمت تلفنی

برای طرح شکایت از مزاحمت تلفنی، داشتن مدارک و شواهد مناسب بسیار مهم است. ارائه یک مدرک شناسایی معتبر مانند کارت ملی یا شناسنامه برای شناسایی هویت شما ضروری است. این مدارک برای ثبت شکایت و تأیید هویت شما در مراجع قانونی الزامی است.

اگر امکان دارد، ضبط تماس‌های مزاحم می‌تواند به عنوان مدرکی قوی در شکایت شما عمل کند. این ضبط‌ها باید به وضوح صدای مزاحم و محتوای مکالمه را نشان دهند.

ثبت شماره تلفن از جمله اطلاعات کلیدی است. اگر مزاحمت از شماره‌ای ناشناس یا مسدود شده باشد، باید این موضوع را نیز ذکر کنید. شناسایی شماره مزاحم به مراجع قانونی کمک می‌کند تا پیگیری‌های لازم را انجام دهند.

نوشتن یک شکایت کتبی که شامل تمام جزئیات مربوط به مزاحمت باشد، ضروری است. این شکایت باید شامل اطلاعات شخصی شما، شماره تماس، و شرح کامل مزاحمت باشد.

اگر افرادی وجود دارند که شاهد تماس‌های مزاحم یا تأثیرات آن بر روی شما بوده‌اند، می‌توانید از آن‌ها بخواهید شهادت دهند. شهادت شهود می‌تواند به تقویت ادعای شما کمک کند و اعتبار بیشتری به شکایت شما ببخشد.

پرسش‌های متداول

مزاحمت تلفنی چه تعریفی دارد؟

مزاحمت تلفنی به تماس‌های مکرر و ناخواسته‌ای اطلاق می‌شود که هدف آن آزار و اذیت شخص دیگر باشد، شامل تهدید، توهین یا مزاحمت‌های مختلف.

آیا مزاحمت تلفنی جرم است؟

بله، در بسیاری از کشورها از جمله ایران مزاحمت تلفنی به عنوان یک جرم شناخته می‌شود و قانون‌گذاران تدابیری برای مقابله با آن در نظر گرفته‌اند.

چگونه می‌توان از مزاحمت تلفنی شکایت کرد؟

برای شکایت، باید شواهدی مانند ضبط تماس‌ها، یادداشت‌برداری از جزئیات تماس‌ها و شماره تلفن مزاحم جمع‌آوری کرده و به مراجع قانونی مراجعه کنید.

شکایت از مزاحم تلفنی با بنیاد وکلا

آیا شما یا یکی از نزدیکان‌تان با جرم مزاحمت تلفنی مواجه هستید؟ گروه حقوقی بنیاد وکلا به عنوان معتبرترین مرکز حقوقی ایران در این زمینه تخصص و تجربه لازم را دارد تا شما را در هر مرحله از رسیدگی قانونی راهنمایی کند.

خدمات ما در حوزه جرم مزاحمت تلفنی شامل:

  • تحلیل دقیق پرونده‌های مربوط به جرم مزاحمت تلفنی توسط وکیل مزاحمت تلفنی
  • نمایندگی قانونی در محاکم و فرآیندهای قضایی مربوط به شکایت از مزاحمت تلفنی و اثبات آن
  • راهنمایی در خصوص اقدامات پیشگیرانه و حقوقی  در ارائه شکواییه یا دادخواست در شکایت از مزاحم تلفنی می‌شود.

اگر به دنبال وکیل متخصص دعاوی مربوط به جرم مزاحمت تلفنی هستید و می‌خواهید هر چه سریع‌تر با وکیل در موضوع جرم مزاحمت تلفنی مشورت کنید‌، وارد صفحه مشاوره حقوقی مزاحمت تلفنی شوید و از روش‌های تلفنی و برخط استفاده کنید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا