ازدواج موقتخانواده

ازدواج موقت چه شرایطی دارد؟

شاید بارها عبارت ازدواج موقت یا اسامی دیگران چون نکاح منقطع یا متعه یا صیغه موقت را شنیده باشید و با تعریف ساده ان نیز آشنا باشید.

نکاح موقت در مقابل نکاح دائم است که هر یک احکام خاص خود را دارند، همانطور که روشن است نکاح چه موقت و چه دائم بین زن و مرد یک علقه زوجیت یا به عبارت ساده تر یک محرمیت خوانده می‌شود اما تفاوت بارز آن از نکاح دائم داشتن مدت است.

اگر شما نیز در آستانه ازدواج موقت هستید و یا می‌خواهید بعد از جدایی از همسرتان از حق و حقوق خود چه مالی و چه غیر مالی دفاع کنید، می‌توانید با وکیل ازدواج موقت مشورت نمایید.

ازدواج موقت چیست؟

در نکاح موقت با اتمام مدت این محرمیت از بین می‌رود، پس آن چه که در درجه اول اهمیت دارد، تعیین مدت معلوم است اگر مدت عقد موقت مجهول باشد، عقد باطل است.

پس می‌توان ازدواج موقت را اینگونه بیان کرد، نوعی ازدواج است که زن با خواندن صیغه‌ای خود را برای مدت معلوم به ازدواج مرد در می‌آورد.

مسلمانان در مشروع بودن متعه در دوره پیامبر (ص) اتفاق نظر دارند. هم چنین قانون مدنی این نوع ازدواج را به رسمیت شناخته است.

ویژگی‌های ازدواج موقت

صیغه موقت دارای ویژگی‌هایی که آن را از متداول‌ترین نوع ازدواج یعنی ازدواج دائم متمایز می‌سازد:

  1. مدت عقد باید معلوم شود، در غیر این حالت عقد باطل است.
  2. تاریخ ابتدا و انتهای عقد باید مشخص باشد.
  3. رضایت کامل طرفین برای انجام لازم  است.
  4. بالغ بودن زن و مرد
  5. اجازه پدر یا جد پدری برای دختر
  6. در صورت امتناع غیرموجه پدر از دادن اجازه، دختر می‌تواند از دادگاه مدنی درخواست اجازه ازدواج کند.
  7. مهریه تعیین شود.
  8. مجرد بودن زن (زن در زوجیت مرد دیگری نباشد).
  9. زن نباید در زمان عده نباشد.
  10. زن و مرد قبل از عقد با هم زنا نکرده باشند.
  11. خواندن صیغه محرمیت توسط عاقد یا خود مرد و زن امکان پذیر است

پس ویژگی‌های فوق باید در شکل گیری این عقد موقت الزامی است. اگر این شرایط رعایت نشود، در واقع عقد موقت باطل است. البته در نکاح دائم و نکاح موقت مشترکاتی نیز با هم دارند مثل اینکه در هر دو شرایط فسخ نکاح یکسان است.

در شرایط بالا ذکر شد که در صیغه موقت تعیین مهر الزامی است، پس اگر به هر دلیلی این صیغه موقت از بین رفت بحث مطالبه مهریه پابرجاست؛ مثل اینکه زن در صیغه موقت فوت شد ورثه می‌توانند مطالبه نمایند یا اگر مرد مدت را بخشید، بایستی مهریه را بپردازد.

حتی اگر در مدت صیغه نزدیکی انجام نشود نصف مهریه به زن تعلق می‌گیرد. فقط در یک حالت است که مهریه ساقط می‌شود اینکه خود زن مهریه را ببخشد.

شرایط ازدواج موقت

صیغه ازدواج موقت چیست؟

بیان کردیم که علاوه بر عاقد خود زن و مرد هم می‌توانند صیغه را بخوانند اما به چه نحو؟ بایستی عنوان شود که اگر زن صیغه موقت را بخواند، باید بگوید:

  • زوجتک نفسی فی المدۀ المعلومۀ، علی المهرالمعلوم (من خودم را به همسری تو در آوردم با مدت معین و با مهر معین).
  • مرد در جواب قبلت (قبول کردم) را بگوید، ولی اگر مرد صیغه موقت را بخواند، باید بگوید: زوجت موکلتی نفسی، فی المدۀ المعلومۀ، علی المهر المعلوم (من موکلم را به ازدواج خود در آوردم در مدت و مهر مشخص شده).
  • مجدد مرد می‌گوید: قبلت التزویج (قبول کردم این ازدواج را).

آیا ثبت ازدواج موقت ضروری است؟

ازدواج موقت مثل ازدواج دائم نیاز به ثبت رسمی آن نیست اما در برخی شرایط ثبت آن ضروری می‌گردد. این موارد مطابق تصریح وکیل تلفنی شامل:

مثل اینکه زن در مدت صیغه موقت باردار شود یا اینکه توافق زوجین براین مبنا باشد و یا ضمن شرط عقدی تعیین گردد که این موارد باعث الزامی شدن ثبت نکاح موقت می‌گردد که تخلف از ثبت باعث مجازات مقرر در قانون مجازات اسلامی است و از این حیث با نکاح دائم تفاوتی نمی‌کند.

جدایی در ازدواج موقت

نکته مهم دیگر در عقد موقت این است که بحث طلاق دیگر مطرح نیست، هر چند که عقد موقت مدت آن طولانی مثل صیغه ۹۹ساله و یا شاید به ذهن متبادر گردد که پس چطور در عقد موقت زوجین از یکدیگر جدا می‌شوند، در پاسخ گفته می‌شود عقد موقت به چند شکل از بین می‌رود:

  1. اتمام مدت عقد موقت
  2. بذل مدت عقد توسط مرد
  3. بخشش مهریه و الزام مرد به بذل مدت
  4. فوت هریک از طرفین

مسئولیت مرد در ازدواج موقت

از مشاوره حقوقی آنلاین پرسیده می‌شود حال پس از بین رفتن عقد موقت زن آیا عده دارد؟ بله.

در حالتی که مدت عقد از بین رود و یا زوجین باعث از بین رفتن آن گردند:

  1. در حالتی که زن غیر باردار باشد دو طهر (۲ عادت ماهانه)
  2. و زن یائسه ۴۵ روز
  3. و زن باردار تا زمان وضع حمل عده دارد.

اما اگر در اثر فوت زوج از بین رود:

  1. زن غیر باردار ۴ ماه و ۱۰ روز عده دارد
  2. و زن باردار تا زمان وضع حمل عده باید نگه دارد.

در صورت نیاز به دریافت مشاوره حقوقی ازدواج موقت می‌توانید با متخصصین ما از طریق سامانه حقوقی بنیاد وکلا در ارتباط باشید.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا