در میان قرار هایی که در مراجع قضایی مثل دادسراها صادر می شود، یکی از مهمترین انواع آنها قرار های منتهی به بازداشت است.
قرارهایی که منتهی به بازداشت می شوند باعث می شوند که آزادی متهم سلب شود، اما در دو صورت می توان بازداشت را به تعویق انداخت یکی در صورتی ارائه وثیقه و صدور قرار وثیقه و یکی معرفی کفیل از طرف متهم.
در صورتی که متهم بتواند کفیل تعیین کند و قرار قبولی کفالت صادر شود، متهم بازداشت نمی شود.
قرار کفالت در قانون آیین دادرسی کیفری سال ۹۲ مطرح شده است؛ از این رو در این مقاله به بررسی اینکه قرار کفالت چیست، ویژگی های کفیل و ملبغ وجه الکفاله می پردازیم.
وقتی متهمی در دادسرا باید بازداشت شود، متهم می تواند کفیل معرفی کند تا به واسطه آن بازداشت نشود.
در این موارد متهم شخص ثالثی را به بازپرس معرفی می کند تا این فرد تعهد کند که متهم در مواقع لزوم نزد مرجع قضایی حاضر می شود، به کسی که این تعهد را می کند کفیل می گویند و به قراری که بازپرس صادر می کند قرار کفالت می گویند.
کفیل در ضمن تعهد خود مبلغی را به عنوان وجه الکفاله می پذیرد تا در صورتی که متهم در زمان ضروری در مرجع قضایی حاضر نشد، آن را بپردازد.
حال باید بدانیم که چه کسی می تواند کفیل باشد؟
ویژگی های کفیل
برای اینکه کسی بتواند کفیل متهم شود باید یک ویژگی های مشخصی داشته باشد.
ویژگی های کفیل از قرار زیر است:
- کفیل باید اهلیت قانونی داشته باشد.
- کفیل باید عاقل و رشید باشد.
- کفیل باید بالغ باشد.
- ویژگی بعدی و مهمترین ویژگی کفیل این است که وضعیت مالی او به گونه ای باشد که در صورتی که متهم در موعد مقرر در دادسرا یا دادگاه حضور پیدا نکرد، بتواند وجه الکفاله را بپردازد.
بنابراین کفالت کسی پذیرفته می شود که از نظر شخصیت و موقعیت شغلی و مالی بتواند تایید بازپرس یا مقام صالح دیگر را در صدور قرار کفالت، دریافت کند.
بنابراین اگر کفیل معرفی شده مورد تایید باشد قرار قبولی کفالت صادر می شود و متهم آزاد است اما اگر کفیل مورد قبول واقع نشود، مراتب به متهم اعلام می شود تا کفیل جدیدی معرفی کند.
ملبغ وجه الکفاله
گفتیم که کفیل باید تعهد کند که متهم در وقت لازم در مرجع قضایی حضور پیدا می کند و در صورتی که بعد از گذشت مدت مقرر در مرجع حاضر نشد، کفیل باید مبلغی به عنوان وجه الکفاله بپردازد.
حال می خواهیم بدانیم که وجه الکفاله چگونه تعیین می شود؟
مبلغ کفالت بر اساس مجازات متهم، خسارت وارد شده به متهم و سابقه محکومیت کیفری متهم تعیین می شود.
مبلغ وجه الکفاله نباید از مفدار خسارتهایی که به بزه دیده وارد شده است کمتر باشد.