لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

بازارچه خدمات

لایحه | تنظیم لایحه دفاعی

تنظیم لایحه دفاعی در دادگاه بدوی و دادگاه تجدیدنظر خواهی توسط وکیل متخصص. تنظیم فوری لایحه در پلتفرم تخصصی تنظیم اوراق قضایی بنیاد وکلا توسط وکیل متخصص.

احمد رستم پور الهام دامغانی ثانی حسین مظاهری تهرانی
۱۸ متخصص هم اکنون آنلاین هستند
۳۵۴ دیدگاه
۴.۹
متخصصین
۱.۶ هزار
متخصص فعال
خدمات
۱.۲ هزار
خدمت ارائه شده
تخفیف ویژه سفارش اول ۱۰٪ تخفیف برای سفارش اول با کد تخفیف "salam"

مشاوره حقوقی آنلاین و تلفنی با بهترین وکلای ۲۴ ساعته

سریع و بدون اتلاف وقت از میان وکلای آنلاین سایت فرد مورد نظر خود را انتخاب و مشاوره حقوقی تلفنی آنلاین و یا رایگان را دریافت کنید.

پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
شروع قیمت از ۴۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شروع قیمت از ۴۰۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شروع قیمت از ۳۵۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شروع قیمت از ۳۵۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
شروع قیمت از ۳۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شروع قیمت از ۳۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شروع قیمت از ۳۷۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شروع قیمت از ۳۶۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شروع قیمت از ۳۴۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شروع قیمت از ۳۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شروع قیمت از ۳۵۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شروع قیمت از ۴۵۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۲۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۲۹۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۲۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۳۰۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۲۹۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۲۹۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۲۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۲۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۳۰۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۲۹۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۲۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
شروع قیمت از ۲۹۹,۰۰۰ تومان
دیدگاه‌ها و بازخوردها
میانگین امتیاز مشتریان
۴.۹ از ۵
بر اساس ۳۵۴ دیدگاه و بازخورد ثبت شده
کاملا راضی
۳۳۴ نفر
راضی
۱۷ نفر
خوب
۱ نفر
معمولی
۱ نفر
ناراضی
۱ نفر
سما و
سما و
۱ روز پیش

خیلی ممنونم بابت درخواست

آنا ح
آنا ح
۲ روز پیش

خیلی عالی در حوزه خانواده و تنظیم لایحه

کاربر ب
کاربر ب
۲ روز پیش

بسیار پیگیر و وقت شناس

پرسش و پاسخ‌های متداول

پاسخ سوال خود را پیدا نکرده‌اید؟
می‌توانید پرسش خود را با واحد پشتیبانی بنیاد وکلا مطرح کنید.

سوالات قبل از خرید را چگونه مطرح کنم؟

هرگونه سوال در خصوص چگونگی تنظیم و استفاده از اوراق قضایی را می‌توانید از طریق شماره <bdi>۰۲۱-۴۲۸۱۸</bdi> با کارشناسان بنیاد وکلا در میان بگذارید.

آیا متن اوراق قضایی تنظیم شده نظارت می‌شود؟

در صورتی که کاربر درخواست نظارت بر متن اوراق را داشته باشد تیم حقوقی بنیاد وکلا بر متن تدوین شده توسط متخصص نظارت خواهد کرد.

در ادامه با همه چیز در مورد لایحه دفاعیه آشنا خواهید شد. از نکات پایه تا مراحل تنظیم لایحه از سوی شما و ارائه در محضر دادگاه.

با من همراه باشید.

آشنایی با لایحه

در این قسمت قصد داریم ماهیت لایحه را بررسی کرده و اهمیت تنظیم اصولی لایحه را بشناسیم. همچنین بررسی انواع مختلف لایحه حقوقی و کیفری و همچنین لوایح تجدید نظرخواهی از جمله عناوین مهمی است که در این بخش به آن‌ها می‌پردازیم.

تنظیم لایحه توسط وکیل

لایحه چیست؟

در تمامی دعاوی حقوقی یا کیفری با توجه به موضوع، خواهان یا خوانده، شاکی یا مشتکی عنه باید اقدام به دفاع از خود کرده و یا جهت اثبات حقانیت خود دلایل مختلفی ارائه کنند تا دادگاه به نفع آن‌ها رای شایسته را صادر کند. در واقع لایحه به صورت مکتوب به دادگاه ارائه می‌شود تا قاضی با بررسی آن بتواند رای نهایی را صادر نماید.

به جز در موارد استثنا که حضور در جلسه رسیدگی دادگاه الزامی است، افراد می‌توانند برای اثبات ادعاهای خود یا دفاع از خود در برابر دعوای دیگری اقدام به تنظیم لایحه کنند.

لایحه دفاعیه می‌تواند در بیشتر موارد جایگزین حضور افراد در محکمه بوده و یا در کنار حضور در محکمه به کار گرفته شود.

در مواردی ارسال لایحه دفاعی به عنوان نوعی از اوراق قضایی امری الزامی است که  تنظیم و ارسال آن جز تشریفات دادخواست و دادرسی می‌باشد مانند تنظیم لایحه توسط تجدید نظرخواه یا واخواه و سایرین که امری ضروری است.

۲ نوع لایحه دفاعیه

  1. لایحه قضایی: در مواردی مانند استرداد اعتراض به نظر کارشناسی، استرداد دادخواست، استرداد دعوا، اعلام پرداخت محکوم به و غیره از طریق مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی و یا مراجعه به سایت عدل ایران به مراجع صالح ارسال می‌شود.
  2. لایحه دفاعیه حقوقی: نوعی از اوراق قضایی است که توسط خوانده یا خواهان یک دعوا برای دفاع یا اثبات ادعای خود، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اهمیت و کاربرد لایحه

در واقع تنظیم لایحه برای ثبت اظهارات و ادعاها و اقرارهای طرفین و ارائه آن‌ها به صورت مکتوب به دادگاه صورت می‌گیرد.

محتویات یک لایحه و نحوه تنظیم آن به قدری حائز اهمیت است که در تعیین نتیجه نهایی رای صادره از دادگاه بسیار اثرگذار است.

لایحه و تنظیم آن به صورت اصولی نقش بسیار مهمی در تعیین نتیجه پرونده دارد چرا که ممکن است افراد بدون آگاهی در تنظیم لایحه اصولی اقدام به اقرار به ضرر خود نمایند.

از سوی دیگر ممکن است در موارد بسیاری افراد به عنوان خواهان یا خوانده یک دعوا عوامل موثر بر رای را به صورت تخصصی نشناسند و بنابراین این فرصت دفاع محدود را از دست بدهند چرا که دفاع شفاهی در دادگاه‌ها با توجه به محدودیت زمان و تعداد زیاد پرونده‌ها امکان‌پذیر نبوده و زمان محدودی به آن اختصاص داده می‌شود.

بنابراین دفاع کتبی و تنظیم لایحه به صورت مکتوب و ارائه آن به دادگاه می‌تواند نقش مهمی در تعیین نتیجه پرونده داشته باشد.

تنظیم و ارائه لایحه هم در دعاوی حقوقی و هم در دعاوی کیفری کارایی دارد و به جهت تکمیل دفاعیات ارائه شده مورد استفاده قرار می‌گیرد. لایحه حقوقی برای طرح دعاوی حقوقی و لایحه کیفری نیز برای اقامه دعاوی کیفری کارایی دارد.

این که در جلسات دادرسی، لایحه تنظیم گردد، به نظر و تصمیم وکیل طرفین بستگی دارد اما حتی اگر روند پرونده به گونه‌ای باشد که احتمال صدور رای به نفع یکی از اصحاب دعوا بالا باشد، باز وکیل می‌بایست مقدمات ارائه لایحه دفاعیه به دادگاه را فراهم نماید. لازم به ذکر است که لایحه در مراحل بدوی و تجدید نظر نیز تنظیم و به مرجع مربوطه ارائه می‌گردد که طبیعتا نحوه تنظیم لایحه تجدید نظر با لایحه بدوی متفاوت است.

اصول لایحه‌نویسی

همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم لایحه نویسی امری تخصصی است که تنظیم آن نیاز به دانش حقوقی در کنار تجربه دارد.

بنابراین رعایت اصولی که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد در تنظیم یک لایحه استاندارد و کاربردی الزامی است.

در یک لایحه اصولی باید بایسته‌های شکلی رعایت شود، از جمله آن‌ها زیبایی و چشم نواز بودن یک لایحه، به کارگیری آرایه‌های ادبی در انشای آن، پرهیز از اشتباهات املایی و نگارشی، روانی و شیوایی است.

در یک لایحه باید علاوه بر رعایت ادب و احترام، ایجاز در نوشتار رعایت شود.

علاوه بر بایسته‌های شکلی یک لایحه باید بایسته‌های ماهوی را نیز دارا باشد.

در تنظیم لایحه باید ترتیب آغاز لایحه و مقدمات آن رعایت شده و سپس به بدنه لایحه پرداخته شود که شامل طرح ایرادات شکلی و دفاع ماهوی است.

در تنظیم لایحه می‌توان از ادله مختلفی همچون اقرار، گواهی گواهان، اسناد و امارات، سوگند و کارشناسی استفاده کرد.

در تنظیم یک لایحه رعایت اصل مدلل و موجه و مستند بودن لایحه بسیار حائز اهمیت است.

انواع تنظیم لایحه

همانطور که اشاره کردیم لوایح تنظیم شده در موضوعات مختلف کیفری و حقوقی وجود دارند و بنابراین در این قسمت قصد داریم به تفاوت‌های این دو نوع لوایح و تنظیم آن‌ها بپردازیم.

تقدیم لایحه به دادگاه

تنظیم لایحه کیفری

لایحه کیفری در خصوص دعاوی کیفری مطروحه در مرجع قضایی، مورد استفاده قرار می‌گیرد. تنظیم لایحه کیفری می‌تواند برای دفاع از حقوق طرفین دعوا خصوصا متهم کارایی فراوانی داشته باشد.

لوایح کیفری در اغلب مواقع برای دفاع از حق متهم تنظیم می‌شود که البته بسته به شرایط دعوا، وکیل شاکی نیز برای تنظیم لایحه اقدام می‌کند. تصور کنید در مورد یک پرونده کیفری تمامی اتهامات و ادله مطرح شده بر علیه متهم بوده و در این صورت وکیل با ارائه یک لایحه مناسب و مستدل، می‌تواند موکل خود را نسبت به جرائم انتساب داده بری کند.

می‌توان به این شکل بیان نمود که ارائه لایحه برای دفاع از حقوق متهم به مراتب کارایی بیشتر نسبت به تنظیم لایحه برای دفاع از حق شاکی دارد. پرونده‌های کیفری به جهت حساسیت بالایی که دارند، به موکلین توصیه می‌شود که حتما از تجارب وکیل با سابقه استفاده کنند تا از حقوق موکل چه به صورت شفاهی و یا در قالب ارائه لایحه دفاع شود.

لایحه کیفری قاعدتا در ارتباط با مسائل جرم و مجازات است و ارتباطی با دعاوی حقوقی ندارد. در واقع در حین فرآیند رسیدگی به شکایت کیفری در دادسرا و دادگاه، لایحه دفاعیه تنظیم و به قاضی ارائه می‌شود. تعداد قابل توجهی از پرونده‌های کیفری به دلیل تنظیم لایحه خوب که طبق اصول مربوطه صورت گرفته است، به نتایج مطلوبی رسیده‌اند.

به طور کلی شروع به تنظیم یک لایحه می‌تواند مانند نمونه زیر باشد؛

ریاست محترم شعبه....... دادگاه عمومی کیفری تهران

با سلام؛

احتراما، در خصوص پرونده شماره............ مطروحه در آن شعبه، مبنی بر شکایت آقای.............. به طرفیت............ که برای روز........ مورخ........... ساعت............ وقت رسیدگی تعیین شده است اینجانب،........ به وکالت از شاکی لازم می‌داند مواردی را به شرح آتی به استحضار عالی برساند:

(موارد مورد استناد و ادله)

علی هذا نظر به مراتب یاد شده، و جمیع جهات و محتویات پرونده و با عنایت به اظهارات ضد و نقیض خانواده........ و ابهامات متعددی که کماکان در پرونده امر وجود دارد استدعای بررسی موشکافانه و عالمانه و نهایتاً اتخاذ تصمیم قضایی شایسته را دارد.

با تشکر و تجدید احترام

....... وکیل آقای.........

برخی از لوایح کیفری مطرح شده در دادگاه عبارتند از:

  • لایحه دفاعیه در پرونده روابط نامشروع جهت کشف واقع
  • لایحه دفاعیه کلاهبرداری
  • لایحه دفاعیه خیانت در امانت
  • لایحه دفاعیه جرایم اقتصادی
  • لایحه دفاعیه جرایم منافی عفت و اخلاق حسن
  • لایحه دفاعیه جعل اسناد

نمونه لایحه حقوقی

دعاوی مطرح شده در دادگاه که جنبه حقوقی دارند، ممکن است که برای رسیدگی بهتر به پرونده توسط وکلا اصحاب دعوا لایحه دفاعیه تقدیم قاضی گردد. لایحه حقوقی قاعدتا در ارتباط با دعاوی حقوقی است و در صورتی که شرایط دعوا به نحوی باشد که امکان محکومیت موکل بالا باشد، وکیل باید در اسرع وقت نسبت به ارائه لایحه به دادگاه اقدام نماید.

تصور کنید یک دعوا حقوقی مانند دعوا ملکی اقامه شده است و در مرحله رسیدگی قرار دارد. وکلا اصحاب دعوا با توجه به مقتضیات پرونده باید تشخیص دهند که تنظیم و ارائه لایحه در چه زمانی باید تقدیم دادگاه شود و یا اصلا نیازی به ارائه لایحه به دادگاه می‌باشد.

در این صورت لایحه حقوقی باید متناسب با مطالب درج شده در دادخواست و در جهت دفاع از حقوق خوانده تنظیم گردد. لایحه حقوقی صرفا به یک سری از دعاوی حقوقی محدود نمی‌شود که شامل لایحه دعاوی ملکی، خانواده، ثبتی و غیره است.

نمونه لایحه برای تقاضای صدور قرار تامین

باسمه تعالی

ریاست محترم شعبه...... دادگاه عمومی......

با سلام،

احتراما، در خصوص پرونده کلاسه......... مطروحه در آن شعبه محترم، نظر به اینکه وجه خسارت احتمالی طی قبض سپرده شماره....... مورخ....... پرداخت کردی دست لذا تقاضای صدور قرار تامین خواسته را از محضر دادگاه دارم.

با تشکر و تجدید احترام

نام و نام خانوادگی

امضا و تاریخ

از جمله انواع لایحه حقوقی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • لایحه دفاعیه اثبات مالکیت
  • لایحه دفاعیه طلاق
  • لایحه دفاعیه مرتبط با دعاوی سهم الارث
  • لایحه دفاعیه اثبات وقوع بیع
  • لایحه دفاعیه بیع فضولی
  • لایحه دفاعیه وصول چک
  • لایحه دفاعیه وصیت نامه
  • لایحه دفاعیه حضانت فرزندان
  • لایحه دفاعیه بدوی 

تنظیم لایحه تجدیدنظرخواهی

روند رسیدگی به دعاوی مختلف اعم از حقوقی و کیفری، ابتدا در مرحله بدوی و در صورت اعتراض طرفین در مرحله تجدید نظر مورد رسیدگی قرار می‌گیرد. حال همانطور که دادخواست های تنظیمی در این مراحل با یکدیگر متفاوت است، در نحوه تنظیم لایحه دفاعیه نیز تفاوت‌هایی وجود دارد. لایحه قضایی بر اساس مراحل رسیدگی به لایحه بدوی و تجدید نظر دسته‌بندی می‌گردد.

یکی از راه‌های قانونی برای اعتراض به احکام صادر از دادگاه های بدوی یا نخستین، تجدید نظرخواهی است. تجدید نظر خواهی حق هر یک از اصحاب دعوا به شمار می‌رود که می‌بایست تحت شرایط قانونی، اعتراض خود را نسبت به حکم مورد نظر اعلام کنند.

لایحه دفاعیه در مرحله تجدید نظر بر اساس نحوه تنظیم و موضوعاتی که در لایحه به آن عنوان می‌شود، با لایحه بدوی متفاوت است. در واقع لایحه تجدید نظر ضمن ارائه دادخواست، تقدیم دادگاه می‌گردد. در واقع لایحه تجدیدنظرخواهی برای مرتبه دوم تهیه شده و به دادگاه ارائه می‌گردد.

تنظیم لایحه

برای تنظیم یک لایحه اصولی پیروی از قواعد و ضوابط خاصی الزامی است در این بخش می‌آموزیم که چگونه یک لایحه حقوقی تنظیم کرده و با نکات مهم ارائه لایحه آشنا می‌شویم. 

لایحه بنیاد وکلا

مراحل تنظیم لایحه حقوقی

جهت تنظیم لایحه برای ارائه به دادگاه باید مراحل ذیل رعایت شود؛

  1. در قدم اول باید فهرست مطالب تنظیم شود، سپس فهرست قوانین و مستندات قانونی استنادی در لایحه تنظیم می‌شود.
  2. در قدم بعدی موضوع و حقایق خارجی تشریح می‌شود.
  3. در ادامه خلاصه اعتراضات ادعاها و پاسخ‌ها تنظیم شده و همچنین فهرست ادله‌ای که برای اثبات ادعاها و پاسخ‌ها مورد استناد است تنظیم می‌شود.

در ادامه به تفصیل استدلال‌های قضایی در خصوص اعتراضات و ادله مورد استناد می‌پردازیم و آنچه از دادگاه مورد تقاضاست بیان می‌شود.

در واقع هدف از تنظیم لایحه دفاعی آن است که مجموعه فشرده و روشنی از مطالب موضوعی اساسی و قوانین و ضوابط قابل انطباق بر قضیه در اختیار قاضی دادگاه قرار گیرد.

بنابراین لایحه نباید طولانی و ملال انگیز باشد و از طرف دیگر نباید دست وکیل را در ارائه مطالب دیگر ببندد.

نکته مهم آن است که اگر لایحه به شهادت شهود اشاره دارد نباید دربردارنده کل متن شهادت باشد بلکه بیان نتیجه شهادت شاهدان کافی است.

بررسی تفاوت لایحه قانونی و لایحه قضایی

لایحه قضایی به عنوان یکی از اوراق قضایی است که برای اثبات ادعا یا دفاع در برابر یک ادعا تنظیم می‌شود.

در یک لایحه قضایی به دلایل و مستندات مورد توجه برای طرح یک دعوا یا اثبات ادعا اشاره می‌شود.

بنابراین طرفین یک دعوا برای اثبات ادعاهای خود اقدام به تنظیم لایحه می‌کنند.

در صورتی که پیشنهادات دولت برای ایجاد یک قانون تحت عنوان لایحه به مجلس ارائه می‌شود که به انواع مختلف لوایح فوری یک فوریتی دو فوریتی و سه فوریتی تقسیم می‌شوند.

روش‌های ارائه لایحه

قاضی دادگاه تحت هیچ شرایطی از اصحاب دعوا و وکلا آن‌ها ارائه لایحه را درخواست نمی‌کند و این موضوع بسته به شرایط دعوا دارد که در اغلب مواقع، وکیل برای آن که بتواند دفاعیات از موکل خود را به شکل مناسب انجام داده و تکمیل کند، اقدام به تنظیم لایحه می‌نماید.

با توجه به این که تقدیم لایحه امری کاملا اختیاری است اما گاهی اوقات شرایط دعوا ایجاب می‌کند که تنظیم لوایح قضایی در دستور کار قرار گیرد. مزیت اصلی لایحه در این است که در مواقعی وکیل یک سری از مطالب مهم که می‌تواند در جهت تغییر رای دادگاه تاثیر گذار باشد را بیان نمی‌کند که در این صورت مطالب عنوان نشده در دادگاه را به صورت مکتوب به دادگاه ارائه می‌نماید. این امکان وجود دارد اسناد و مدارک جدیدی در ارتباط با دعوا مطروحه حاصل می‌شود که می‌توان آن‌ها در لایحه عنوان نمود و سرنوشت دعوا را تغییر داد.

ارائه لایحه هدفی جزء دفاع از حقوق قانونی موکل نیست و از این حیث وکلا اگر احساس کنند که روند پرونده به گونه‌ای است که به ضرر آن‌ها خواهد بود، در اسرع وقت به تنظیم لایحه اقدام کرده و تسلیم دادگاه می‌شود. در مواردی ممکن است که لایحه ارائه شده مانع از صدور حکم غیابی شود که باید لایحه تنظیم شده جنبه دفاعی داشته باشد تا حکم به صورت غیابی صادر نشود.

نکات مهم در تنظیم و ارائه لایحه

  • در تنظیم و ارائه یک لایحه در گام اول باید مسئله مورد  توجه لایحه را به وضوح تبیین کرد، در واقع نویسنده یک لایحه باید بداند که مقصود از طرح این لایحه دستیابی به چیست.
  • در گام بعدی باید مخاطب لایحه به درستی تعیین شود که به عنوان مثال دادگاه حقوقی یا دادگاه کیفری و یا دادگاه خانواده مخاطب لایحه است.
  • لایحه در قسمت‌های مختلفی از جمله مقدمه و متن اصلی تنظیم می‌شود در مقدمه باید موضوع لایحه مختصرا طرح شود.
  • صراحت کلام در تنظیم یک لایحه و استفاده از علائم نگارشی و رعایت نکات ادبی علاوه بر دانش حقوقی بسیار حائز اهمیت است.
  • در تنظیم متن اصلی به عنوان مهم‌ترین قسمت در نگارش یک لایحه باید ضمائم مربوط به یک واقعه و همچنین نکات تکمیلی و استدلال‌ها را مطرح نمایید.
  • تنظیم یک لایحه باید به اندازه باشد یعنی نه به حدی مختصر که مسئله را برای قاضی مبهم قرار دهد و و نه به حدی طولانی که فرصتی برای مطالعه کامل و دقیق آن نباشد.
  • ذکر مستندات به عنوان نتیجه لایحه می‌تواند بسیار اثرگذار باشد.
  • همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم لایحه به عنوان بخشی از دفاع و اثبات ادعا در نظر گرفته می‌شود بنابراین با توجه به حجم زیاد پرونده‌ها و عدم امکان دفاع شفاهی به صورت مفصل لایحه گام بزرگی در این راستا است.
  • البته ارائه نکات مهمی از لایحه به صورت مختصر و شفاهی توسط وکیل در جلسات دفاع و در صورت اجازه قاضی می‌تواند اثرگذار باشد و توجه قاضی را به مطالب و مستندات مهم تنظیم شده در لایحه جلب نماید.

اصول لایحه حرفه‌ای

تنظیم یک لایحه امری تخصصی است که نیاز به تجربه کافی دارد بنابراین علاوه بر اطلاعات حقوقی دارا بودن قلمی توانا برای تنظیم یک لایحه حرفه‌ای مورد توجه است.

اگر می‌خواهید با مزایای تنظیم یک لایحه توسط وکیل دادگستری آشنا شوید مطالعه ادامه این مطلب کمک کننده خواهد بود.

مزایای تنظیم لایحه توسط وکیل

در ارتباط با این موضوع که تنظیم لایحه اصولا توسط چه کسانی انجام می‌شود باید گفت که در درجه اول وکلا اقدام به نگارش لایحه می‌کنند. در خصوص تنظیم لایحه هیچگونه اجباری نیست که توسط وکلا صورت گیرد اما به جهت آن که وکلای دادگستری عموما سابقه و تجربه بالایی در این زمینه دارند، می‌توانند لایحه‌ای مناسب که اصول و مقررات مربوطه در آن رعایت شود، تنظیم نمایند. اشخاصی که وکیل نیستند و به عنوان مشاوره حقوقی و کارشناس حقوقی فعالیت می‌کنند نیز در صورت توانایی می‌توانند به تنظیم لایحه بپردازند.

در هر صورت، نگارش لایحه باید توسط اشخاصی صورت گیرد که دارای تخصص و مهارت حقوقی کافی هستند. وکلایی که دارای سوابق طولانی مدت در رسیدگی به دعاوی حقوقی هستند، طبیعتا با نحوه نگارش لایحه آشنا هستند و می‌توانند لایحه مناسب و مرتبط با موضوع دفاع که جنبه دفاع از حق موکل را داشته باشد، تنظیم کنند.

تنظیم لایحه توسط تمامی وکلا نمی‌تواند به بهترین شکل ممکن انجام شود و شاهد اینگونه مسائل هستیم که وکلا در تنظیم لایحه حتی با مشکلاتی نیز مواجه می‌شوند.

تنظیم لایحه از طرف اشخاص غیر حقوقی باعث بروز مشکلات غیر قابل جبران خواهد شد و چه بسا تنظیم آن سبب گردد تا نتیجه پرونده به ضرر تقدیم کننده لایحه منجر شود. تنظیم لایحه باید تحت نظر افرادی صورت گیرد که از تخصص لازم در این زمینه برخوردار باشند و علاوه بر تخصص، داشتن سابقه کافی نیز بسیار مهم است.

نگارش لایحه مانند سایر اوراق قضایی شرایط و اصول مشخصی دارد و نمی‌توان صرفا گفت که افراد متخصص در حوزه تنظیم یکی از انواع اوراق قضایی مانند تنظیم دادخواست بتواند الزاما یک لایحه مناسبی را تنظیم نماید. در واقع تنظیم لایحه استاندارد، وابسته به این موضوع است که توسط چه افرادی نگارش شود. شاید بتوان در لایحه تنظیمی وکیل، نواقصی را یافت و صرفا همه وکلا از این توانایی برخوردار نیستند تا بتوانند همه نوع لایحه در ارتباط با تمامی دعاوی را نگارش کنند.

در واقع شاید یک وکیل بتواند لوایح حقوقی را به بهترین شکل ممکن تنظیم کند اما مهارت لازم را جهت نگارش لایحه کیفری نداشته باشد و یا بالعکس.

گستردگی دعاوی حقوقی و کیفری سبب شده است تا وکلا نیز به شکل تخصصی اقدام به تنظیم لایحه مربوطه نمایند. به طور مثال برخی از وکلا به شکل کاملا تخصصی، اقدام به نگارش لایحه ملکی می‌کنند و یا سایر وکلا تنظیم لوایح دفاعیه جرائم اقتصادی را انجام می‌دهند.

استفاده از نمونه لایحه

برخی از موکلین جهت تنظیم لایحه از نمونه لوایح تنظیم شده بهره می‌برند که طبیعتا نمی‌توان برای آن‌ها کارایی زیادی داشته باشد. شرایط و اوضاع هر دعوا با دعاوی دیگر متفاوت بوده و شرایط خاص خود را دارد. از این جهت می‌بایست لایحه توسط وکیل تنظیم گردد.

در واقع به صرف مشاهده و بررسی چند نمونه از لایحه دفاعیه نمی‌توان لایحه جدیدی را نگارش نمود. موکلین در این زمینه بهتر است که حتما از وکلا دادگستری کمک بگیرند.

تنظیم لایحه پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و نمی‌توان حتی با دانش لازم در این زمینه، یک لایحه خوب با تمامی نکات حقوقی نگارش نمود. تهیه و تنظیم لوایح قضایی توسط وکلا انجام می‌گیرد. در تنظیم لایحه باید اصول و مقررات خاصی رعایت شود؛ در غیر این صورت اگر متن لایحه با موضوع دعوا مطابقت نداشته باشد یا از نواقص دیگری نیز برخوردار باشد، دادگاه ترتیب اثری به آن نخواهد داد. 

به همین جهت موکل در صورتی که تخصص کافی در ارتباط با نگارش اوراق قضایی نداشته باشند، نمی‌توانند شخصا لایحه دفاعیه تنظیم نماید. مزایا تنظیم لایحه تنظیم لایحه قاعدتا در هر شرایطی برای طرفین دعوا دارای مزایا فراوانی خواهد بود مگر آن که نگارش لایحه به صورت غیر تخصصی و توسط اشخاصی غیر از وکلا و متخصصین حقوقی صورت گیرد.

نتیجه‌گیری

تلاش کردیم به ابعاد مختلف تنظیم یک لایحه اصولی بپردازیم چرا که لایحه به عنوان یکی از اوراق قضایی مهم شناخته می‌شود و برای تنظیم آن باید اصول و قواعد خاصی رعایت شود تا لایحه همچنان کاربردی و اثرگذار باشد.

در ادامه به مهم‌ترین سوالات متداول شما در این خصوص می‌پردازیم.

سوالات متداول

مهم‌ترین نکات تنظیم لایحه دفاعیه چیست؟

علاوه بر در نظر داشتن نکات حقوقی رعایت آداب نگارشی و همچنین اشاره به شماره پرونده از جمله مهم‌ترین نکاتی است که در تنظیم یک لایحه دفاعی باید در نظر داشت.

کمک گرفتن از وکیل در تنظیم لایحه چه اهمیتی دارد؟

همانطور که اشاره کردیم تنظیم یک لایحه اثرگذاری بسیاری بر تصمیم گیری نهایی قاضی و رای او خواهد داشت بنابراین برخورداری از تجربیات عملی و علمی یک وکیل می‌تواند نقش بسیار مهمی در این موضوع داشته باشد.