لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

مشاوره حقوقی فسخ نکاح: آنلاین و تلفنی ۲۴ ساعته [+رایگان]

مشاوره حقوقی فسخ نکاح به صورت آنلاین و تلفنی ۲۴ ساعته توسط بنیاد وکلا ارائه می‌شود.
بنیاد وکلا کیفیت کلیه مشاوره‌های تلفنی و آنلاین (چت) در مورد فسخ نکاح را ۱۰۰٪ تضمین می‌کند.

اگر به دنبال مشاوره حقوقی رایگان فسخ نکاح هستید، می‌توانید از روش متنی استفاده کنید. اما چنانچه مشکل شما جدی است و می‌خواهید بلافاصله پاسخ خود را دریافت کنید از پلن‌های آنلاین و تلفنی مشاوره حقوقی فسخ نکاح استفاده نمایید.

سوال مطرح شده
۲۲۸,۲۹۵ سوال مطرح شده
پاسخ ارائه شده
۱,۴۸۹,۰۷۸ پاسخ ارائه شده
وکیل پاسخگو
۹,۱۵۱ وکیل پاسخگو

شما هم می‌توانید پرسش حقوقی خود را بصورت ناشناس مطرح کنید و از متخصصین بنیاد وکلا پاسخ بگیرید.

سوال خود را مطرح کنید
دیگر خدمات مشاوره‌ای بنیاد وکلا
چت با متخصص مشاوره حقوقی آنلاین
جلسه تلفنی مشاوره حقوقی تلفنی
مرتب سازی:
آیا می‌توانم نکاح را به دلیل بیماری فسخ کنم؟
پرسیده شده
۱۷ پاسخ ۱۱۵ آخرین پاسخ توسط اشکان جلالی

با عرض سلام و تحیات فراوان خدمت شما وکلای محترم بنیاد. بنده نظامی و جانباز می‌باشم. در اردیبهشت سال ۱۴۰۲ عقد نموده‌ام و این خانم قبل از عقد به بنده که شوهرش هستم نگفته بودند که من…

آیا می‌توانم از دادگاه صلح استعلام بگیرم؟
پرسیده شده
۲۰ پاسخ ۱۰۹ آخرین پاسخ توسط سجاد فرهادی

سلام به وکلای محترم و تشکر از سایت بی‌نظیر بنیاد وکلا. پرونده فسخ نکاح به استناد تدلیس در دادگاه شهر زوجه در جریان بود. به دلیل بعد مسافت، نتوانستم برای استعلام پرونده پزشکی…

آیا یائسگی زوجه دلیل فسخ نکاح است؟
پرسیده شده
۱۲ پاسخ ۶۶ آخرین پاسخ توسط سعید قیطانی

در خصوص اینکه آیا زوجه‌ای قبل از عقد نکاح دائم یائسه باشد و در زمان عقد این امر را با سکوت از زوج پنهان نماید، آیا این از موارد حق فسخ نکاح دائم برای زوج می‌باشد یا نه؟

گفتگو با وکلای آنلاین ۱۱ وکیل آنلاین
پیشنهاد بنیاد وکلا
محمدهادی رادفر
محمدهادی رادفر ۱۰.۰ وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه
۴.۸ / ۵ (۷۸۹) دیدگاه
پیشنهاد بنیاد وکلا
محسن خیری
محسن خیری ۴.۷ وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری
۴.۹ / ۵ (۹۲۷) دیدگاه
پیشنهاد بنیاد وکلا
زهره کشاورزی
زهره کشاورزی ۲.۷ وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری
۴.۷ / ۵ (۳۱۳) دیدگاه
پیشنهاد بنیاد وکلا
زهرا نیک زاد
زهرا نیک زاد ۱.۷ وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری
۴.۹ / ۵ (۲۰۷) دیدگاه
پیشنهاد بنیاد وکلا
الهه طالبی
الهه طالبی ۰.۳ وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه
۴.۷ / ۵ (۳۹) دیدگاه
پیشنهاد بنیاد وکلا
محمد رضا صلاحی
محمد رضا صلاحی ۲.۰ وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه
۴.۹ / ۵ (۱۲۲) دیدگاه
پیشنهاد بنیاد وکلا
هدی فرخی هنزکی
هدی فرخی هنزکی ۰.۳ وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری
۴.۸ / ۵ (۲۵۱) دیدگاه
پیشنهاد بنیاد وکلا
حمیدرضا مشتاقی
حمیدرضا مشتاقی ۰.۱ وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری
۴.۹ / ۵ (۵۶) دیدگاه
پیشنهاد بنیاد وکلا
مهسا خاکپور
مهسا خاکپور ۰.۳ وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری
۴.۹ / ۵ (۷۵) دیدگاه
پیشنهاد بنیاد وکلا
بهنام رفیعی ساران
بهنام رفیعی ساران ۲.۳ وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری
۴.۷ / ۵ (۴۱۷) دیدگاه
پیشنهاد بنیاد وکلا
کیومرث نهاردانی
کیومرث نهاردانی ۱.۱ وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری
۴.۸ / ۵ (۱۳۵) دیدگاه
پیشنهاد بنیاد وکلا
غزال زارعی
غزال زارعی ۰.۱ وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری
۴.۲ / ۵ (۵) دیدگاه
محمد حسین عاملیان
محمد حسین عاملیان ۱.۲ دکترای حقوق
۴.۹ / ۵ (۱۶۹) دیدگاه
الهام دامغانی ثانی
الهام دامغانی ثانی ۰.۳ وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری
۴.۸ / ۵ (۴۰) دیدگاه
رضا گلریز
رضا گلریز ۱.۱ کارشناس حقوقی
۴.۹ / ۵ (۶۷۰) دیدگاه
مصطفی مستاجران
مصطفی مستاجران ۰.۷ وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری
۴.۹ / ۵ (۱۹۷) دیدگاه
آیا درخواست طلاق من رد می‌شود؟
پرسیده شده
۱۸ پاسخ ۱۰۴ آخرین پاسخ توسط ابوالفضل جهان بخش

باسلام. زوجه هستم و حدود ۱۸ ماه است که در منزل پدرم زندگی می‌کنم. درخواست تمکین همسرم ۲ بار به دلیل خوف ضرر جانی و شرافتی رد شده است. دو گواهی پزشکی قانونی مبنی بر ضرب و جرح دارم…

آیا می‌توانم دعوای فریب در نکاح مطرح کنم؟
پرسیده شده
۹ پاسخ ۱۳۴ آخرین پاسخ توسط الهام دامغانی ثانی

سلام و عرض ادب پرونده فسخ نکاح به دلیل عدم بکارت و سابقه کیفری قبل نکاح به دلیل رابطه نامشروع در دادگاه خانواده شهر زوجه در جریان است، ولی دادگاه پرونده کیفری استنادی را از…

مشاوره حقوقی تلفنی فسخ نکاح
محمدحسین اسماعیل زاده زهرا اشرفی قهی محمدرضا عطاری شادکهن مرتضی ابراهیمی زیولایی
۱,۲۵۱ متخصص آماده ارائه خدمت
۴.۹ بر اساس (۳,۶۴۸) دیدگاه مشتریان
قیمت
از ۲۲۹,۰۰۰ تا ۶۰۰,۰۰۰ تومان
رزرو مشاوره حقوقی

کیفیت کلیه مشاوره‌ها توسط بنیاد وکلا تضمین می‌شود

آیا عقد دائم من درست است؟
پرسیده شده
۱۳ پاسخ ۸۵ آخرین پاسخ توسط بهنام رفیعی ساران

با سلام من قبل از ازدواج دائم، با همان شخص صیغه محرمیت داشتیم و می‌خواستیم دائمی کنیم. من به همسرم گفتم باید محرمیت باطل بشود تا عقد دائم انجام بشود. ایشان از وکیل پرسیدند و…

آیا میتونم مدعی فسخ در نکاح شم؟
پرسیده شده
۱۴ پاسخ ۷۶۸ آخرین پاسخ توسط الهام دامغانی ثانی

عرض سلام خسته نباشید، بنده حدودا آذر ماه به صورت سنتی برای ازدواج اقدام کردم، خانمم رو از قبل نمی‌شناختم و چون اعلام کردن صیغه رو بد می‌دونن روند کار به این صورت شد که دو جلسه…

ایا فسخ نکاح صورت می‌گیرد؟
پرسیده شده
۱۴ پاسخ ۶۴۶ آخرین پاسخ توسط الهام دامغانی ثانی

اگر نظریه پزشک قانونی این باشد که مهبل مسدود است و رابطه جنسی وجود ندارد ولی با عمل جراحی امکان مقاربت جنسی وجود دارد من چیکار باید بکنم

آیا من به عنوان تدلیس در ازدواج میتوانم شکایت کنم و ازدواج را فسخ کنم؟
پرسیده شده
۱۵ پاسخ ۶۰۳ آخرین پاسخ توسط الهام دامغانی ثانی

با سلام من با زوجه خرداد ماه ۹۹ عقد کردیم و برج ۱۱ سال ۹۹ به اختلاف خوردیم حالا متوجه شده ام پدر زوجه در سال ۸۷ دوبار به علت حمل مواد مخدر به اتدازه مصرفش و مصرف مواد مخدر به…

مشاوره حقوقی تلفنی فسخ نکاح
محمدحسین اسماعیل زاده زهرا اشرفی قهی محمدرضا عطاری شادکهن مرتضی ابراهیمی زیولایی
۱,۲۵۱ متخصص آماده ارائه خدمت
۴.۹ بر اساس (۳,۶۴۸) دیدگاه مشتریان
قیمت
از ۲۲۹,۰۰۰ تا ۶۰۰,۰۰۰ تومان
رزرو مشاوره حقوقی

کیفیت کلیه مشاوره‌ها توسط بنیاد وکلا تضمین می‌شود

فسخ نکاح شاملش میشه؟
پرسیده شده
۱۳ پاسخ ۷۳۹ آخرین پاسخ توسط عیسی مظلومی کیاسرایی

اگر بیماری قرن داشته باشیم و با عمل جراحی بهبود پیدا کند ایا باز هم موجب فسخ نکاح است

۴,۶۳۰ وکیل فسخ نکاح آماده ارائه خدمت در بنیاد وکلا
فیلترها

در قانون راه‌های مختلفی برای پایان دادن به عقد نکاح در نظر گرفته شده است و طلاق یکی از این روش‌ها می‌باشد. رابطه زوجیت ممکن است که به دلایل مختلف با درخواست طرفین یا یکی از آن‌ها خاتمه یابد و در هر صورت نمی‌توان مانع از تصمیم زن و شوهر در این زمینه شد. 

زن و مردی که تمایلی برای ادامه دادن به زندگی مشترک ندارند، می‌توانند از طریق روش‌هایی که در قانون عنوان شده است، برای جدا شدن از یکدیگر اقدام کنند. بروز اختلاف در روابط زن و شوهری، امری طبیعی است اما گاهی اوقات عوامل مختلفی باعث می‌شوند تا اینگونه روابط به پایان رسد. 

طلاق آخرین راه حل برای خاتمه دادن به رابطه مشترک است اما در هر صورت اگر ادامه رابطه به مصلحت طرفین نباشد، باید در نهایت زوجین از هم جدا شوند. ازدواج، نوعی تعهد بین طرفین برای شروع رابطه مشترک است که در دسته بندی انواع عقود قرار می‌گیرد. بنابراین مقررات مربوط به عقود و قراردادها را می‌توان برای عقد نکاح در نظر گرفت. 

طلاق به عنوان تنها روش پایان دادن به رابطه بین زن و شوهر محسوب نمی‌شود، بلکه طبق قانون مدنی، فسخ نکاح نیز به عنوان روشی دیگر برای انحلال عقد نکاح در نظر گرفته شده است. زن و شوهری که قصد جدا شدن از هم را داشته باشند، می‌توانند در صورت وجود شرایط مندرج در قانون، اقدام به فسخ نکاح کنند. 

فسخ نکاح روشی برای پایان دادن به عقد نکاح آن هم به صورت یکطرفه است و قاعدتا امکان ثبت درخواست فسخ نکاح به صورت مشترک وجود ندارد. به بیان دیگر، در مورد فسخ نکاح، یکی از طرفین برای خاتمه دادن به رابطه تمایل دارد که در این صورت باید دلایل موجهی برای این کار داشته باشد. 

طلاق و فسخ نکاح، هردو به عنوان روشی برای جدا شدن زوجین از یکدیگر هستند اما شرایط آن‌ها و آنچه که در قانون عنوان شده است، کاملا با یکدیگر متفاوت است. طلاق می‌تواند به صورت مشترک از طرف زوجین تحت عنوان طلاق توافقی ارائه شود اما در فسخ نکاح، انحلال عقد به واسطه اراده یک طرفه انجام می‌شود. 

در علم حقوق، فسخ روشی برای برهم زدن قرارداد و عقد صورت گرفته آن هم به صورت یک طرفه است و در مورد فسخ نکاح نیز رویه به همین صورت است. طرفی که به دلایلی قصد برهم زدن عقد را داشته باشد، در صورت وجود شرایطی می‌تواند برای فسخ عقد انجام شده اقدام کند. 

عیوب مصرح در قانون می‌تواند منجر به فسخ نکاح شود و در این صورت، هر یک از زوجین می‌توانند نکاح صورت گرفته را فسخ کنند. معایبی از قبیل وجود بیماری‌های جنسی در مرد و زن، منجر به عمل فسخ نکاح از سوی یکی از طرفین می‌شود.

در این صورت فرد متقاضی، باید مراحل قانونی اقامه دعوا را انجام دهد. برای آشنایی با نحوه انجام مراحل طرح دعوا فسخ نکاح، می‌توانید از مشاوره حقوقی فسخ نکاح بنیاد وکلا که به روش‌های مختلفی ارائه می‌شود، استفاده کنید. 

روش‌های پایان دادن به عقد نکاح

در قانون ایران، به صورت کلی، دو نوع عقد نکاح داریم. عقد نکاح دائم و موقت، به عنوان شناخته شده‌ترین انواع عقد ازدواج در قانون ایران محسوب می‌شوند. این که عقد به صورت دائم یا موقت باشد، به اختیار طرفین بستگی دارد اما معمولا زن و شوهرها، ابتدا به صورت موقت با هم عقد کرده و سپس بعد از گذشت مدت زمانی از زندگی مشترک، نسبت به دائمی کردن عقد نکاح اقدام می‌کنند.

مقررات و احکام مربوط به عقد نکاح دائم و موقت، باهم متفاوت است و قانون برای هر یک از آن‌ها شرایط مشخصی را عنوان کرده است. در قانون مدنی، برای پایان دادن به عقد نکاح، روش‌های مختلفی تعیین شده است که در این بخش قصد داریم به بررسی هر یک از این موضوعات بپردازیم. 

عقد موقت، اصولا با انقضا مدت مندرج در صیغه نامه، به پایان می‌رسد و همچنین برای خاتمه دادن به این نوع عقد، بذل مدت نیز در نظر گرفته شده است. در واقع اگر مدت مشخصی از عقد ازدواج موقت مانده باشد، شوهر می‌تواند اقدام به بذل مدت عقد نمده و به نوعی مدت زمان باقی مانده را ببخشد تا طرفین بتوانند از هم جدا شوند. 

در عقد نکاح دائم، روش‌های دیگری برای پایان دادن به رابطه زوجیت وجود دارد که طلاق و فسخ نکاح، یکی از این روش‌های قانونی است. بحث طلاق کاملا مشخص است که مرد و زن می‌توانند به صورت جداگانه یا مشترکا برای طلاق اقدام کنند.

در واقع در بحث طلاق، قانونگذار این اختیار را به زوجین داده است که با احراز شرایط قانونی بتوانند از یکدیگر طلاق بگیرند. البته که طلاق به صورت مشترک که همان طلاق توافقی است، فرآیند خاصی برای آن تعیین شده است. 

بحث اصلی ما در این مقاله، فسخ نکاح است که راهکاری قانونی برای پایان بخشیدن به رابطه زن و شوهری و انحلال عقد نکاح است. مقررات مربوط به فسخ نکاح با طلاق متفاوت است و هر یک آثار مختلفی را بعد از جدایی زوجین به وجود می‌آورد.

فسخ نکاح چه از طرف مرد و چه از طرف زن، نیازمند ارائه دلایل موجه و قانونی است اما در بحث طلاق، صرفا طلاق از طرف زوجه نیازمند ارائه نمودن دلایل قانونی است و در سایر طلاق‌ها، نیازی به بودن ادله محکمه پسند نخواهد بود. 

بنابراین فسخ نکاح همان طلاق نیست و دو موضوع کاملا جداگانه از هم هستند و نمی‌توان آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کرد. در بحث فسخ نکاح، عامل اصلی جدایی زوحین، وجود معایبی در زن و مرد است که طرفین قبل از عقد، از این معایب اطلاع نداشته و بعد از عقد، متوجه این مشکلات می‌شوند. 

در مورد فسخ نکاح، باید به این نکته توجه کرد که اگر عقد با وجود اطلاع از وجود معایب در زوجین برقرار شده باشد، بعد از عقد، طرفین دیگر حق فسخ نکاح را نخواهند داشت. همچنین در صورتی که بعد از جاری شدن عقد و در طول دوران زندگی مشترک، یکی از زوجین از معایب یکدیگر مطلع شدند، باید در اسرع وقت برای فسخ نکاح اقدام کنند؛ زیرا با گذشت مدت زمانی از عقد، ممکن است که دیگر نتوان برای فسخ نکاح اقدام نمود. 

مشاوره حقوقی فسخ نکاح

موارد فسخ نکاح

فسخ نکاح، زمانی اتفاق می‌افتد که به دلیل وجود عیوبی در زن و مرد، بعد از عقد، اقداماتی جهت باطل شدن عقد صورت گرفته انجام می‌شود. برای انحلال نکاح آن هم از نوع فسخ نکاح، وجود دلایل قانونی ضروری است و عملا امکان فسخ نکاح بدون ذکر دلایل موجه وجود ندارد. 

زمانی که بحث فسخ مطرح می‌شود، باید به بررسی حقوقی آن یعنی پایان دادن قرارداد منعقده شده به صورت یکطرفه پرداخت. طرفین عقد اگر به دلایلی قصد فسخ قرارداد را داشته باشند، باید ابتدا چنین حقی برای آن‌ها به وجود آید. در مورد عقد نکاح، اگر بر پایه یک سری شروط جاری شده باشد و بعد از عقد، این شرایط قابلیت اجرایی نداشته باشد، زمینه انحلال نکاح را به وجود می‌آورد. 

یک سری شرایط که انجام آن‌ها سبب باطل شدن عقد از همان ابتدا می‌شود، شرایطی دیگری نیز در این زمینه وجود دارد که بعد از عقد، زمینه انحلال عقد نکاح را ایجاد می‌کنند. در واقع ممکن است که زن و مرد قبل از عقد، معایبی داشته باشند که آن‌ها از هم پنهان کنند. اما بعد از عقد به دلایلی، این معایب آشکار شده و در این صورت طرف مقابل حق فسخ نکاح را خواهد داشت. 

هر عیبی در زن و مرد، دلیل موجهی برای فسخ نکاح نیست و باید دلایلی که برای فسخ نکاح آورده می‌شود، با دلایل درج شده در قانون مدنی مطابقت داشته باشد. عمده دلایل مندرج برای فسخ نکاح در ارتباط با وجود بیماری های مختلفی در زن و شوهر است که طرفین قبل از عقد از آن‌ها اطلاعی نداشته‌اند. 

برای جلوگیری از بروز این مسائل، زوجین بهتر است که هرگونه مشکل و عیبی که داشته باشند را قبل از عقد با یکدیگر در میان گذاشته تا در این صورت اگر یکی از زوجین تمایلی به عقد ازدواج نداشته باشد، عقد نکاح بین طرفین صورت نگیرد. فسخ نکاح از طرف مرد و زن، منوط به ذکر دلایل موجه است و اگر این دلایل در دادگاه ثابت شود، حکم فسخ نکاح صادر می‌شود. 

مطلع بودن زوجین قبل از عقد از عیوب یکدیگر، منجر به فسخ نکاح نخواهد شد و در واقع اگر یکی از طرفین معایبی داشته و طرف مقابل نیز از عیب او اطلاع داشته باشد، دیگر حق فسخ نکاح ندارد. به طور مثال، شوهر دارای بیماری جنسی می‌باشد و زوجه قبل از آن که عقد نکاح جاری شود، از مشکل شوهر اطلاعی ندارد. حال اگر زوجه بعد از عقد مطلع شود که زوج مبتلا به بیماری جنسی است، در این صورت می‌تواند اقدام به فسخ کردن نکاح نماید. 

موارد فسخ نکاح، به دلیل وجود معایبی در زن و مرد است که عمده آن‌ها در ارتباط با بیماری‌های مختلف است. این که چه بیماری‌هایی منجر به فسخ نکاح خواهد شد، باید مواد 1222 و 1223 قانون مدنی را مورد بررسی قرار داد. در بخش‌های بعدی به طور مفصل به بررسی دلایل موجه فسخ نکاح خواهیم پرداخت. 

قانون مدنی در مورد فسخ نکاح چه می‌گوید؟

مقررات مربوط به فسخ نکاح در قانون مدنی ذکر شده است که بر همین اساس، ماده 1120 قانون مدنی عنوان می‌کند که عقد نکاح، به واسطه فسخ، طلاق یا بذل مدت در عقد منقطع منحل می‌شود. طبق ماده مزبور، فسخ نکاح به عنوان روش قانونی برای انحلال عقد نکاح محسوب می‌شود. بحث مربوط به بذل مدت صرفا برای عقد موقت است و در خصوص نکاح دائم مطرح نمی‌شود. 

در صورتی که هر یک از زوجین، قصد فسخ نکاح را داشته باشند، باید برای ارائه درخواست خود به دادگاه، دلایل موجهی داشته باشند. بدون دلیل موجه و قانونی نمی‌توان برای فسخ نکاح اقدام کرد. برخلاف طلاق (به جز طلاق از طرف زوجه) که لزومی برای آوردن ادله محکمه پسند نیست، ذکر دلایل قانونی برای فسخ نکاح الزامی است. 

طرفی که قصد فسخ نکاح را دارد، باید دلیلی که در متن دادخواست به آن اشاره می‌کند، به دلایل مذکور در قانون مدنی مطابقت داشته باشد. قانون مدنی، عیوبی که می‌تواند سبب فسخ نکاح شود را برای زن و مرد به صورت جداگانه تعیین کرده است. برخی از عیوب نیز در این زمینه بین زن و شوهر مشترک است. 

جدای از بحث ذکر دلایل موجه جهت فسخ نکاح، باید به این نکته توجه کرد که عمل مربوط به حق فسخ باید به به صورت فوری اجرا شود و فرد متقاضی فسخ نکاح نباید در این زمینه تعلل داشته باشد. فرض کنید که شوهر به دلیل ناتوانی جنسی، امکان برقراری رابطه با همسر خود را ندارد. در این صورت اگر زوجه بخواهد که عقد نکاح را فسخ کند، می‌بایست در همان زمان اقدامات لازم را انجام دهد. در واقع اگر زوجه اقدامی را برای فسخ نکاح به صورت فوری انجام ندهد، ممکن است که بیماری زوج، به مرور برطرف شده و در این شرایط دیگر زوجه دلیل موجهی برای فسخ نکاح نخواهد داشت. 

همچنین وجود بیماری هایی در زوجین، زمانی باعث فسخ نکاح می‌شود که زن و شوهر نسبت به اینگونه مسائل قبل از عقد اطلاعی نداشته باشند. در واقع آگاهی از وجود بیماری‌هایی در زوجین نمی‌تواند این امکان را برای طرفین به وجود آورد که برای فسخ نکاح اقدام کنند. این موضوع در ماده 1126 قانون مدنی به آن اشاره شده است. 

ماده 1128 قانون در مورد فسخ نکاح عنوان می‌کند که هرگاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده برای طرف مقابل، حق فسخ خواهد بود. خواه وصف مذکور، در عقد تصریح شده یا عقد از ابتدا بر آن واقع شده باشد. 

در واقع می‌توان گفت که دلایلی که برای فسخ نکاح ارائه می‌شود، صرفا به وجود معایب در زن و مرد محدود نمی‌شود، بلکه عدم اجرایی شرط صفت در ضمن عقد نیز می‌تواند امکان فسخ نکاح را به وجود آورد. به طور مثال، شوهر قبل از عقد ادعا می‌کند که شغل او پزشک است و زوجه نیز با این شرایط با او ازدواج می‌کند. بعد از عقد مشخص می‌شود که شوهر، پزشک نیست و شغل دیگری دارد. در این صورت زوجه حق دارد که عقد نکاح را فسخ کند. 

در ارتباط با دلایل مربوط به فسخ نکاح، در بخش بعدی به حق فسخ از طرف مرد و حق فسخ از طرف زوجه پرداخته و همچنین به بررسی دلایل مشترک برای فسخ نکاح از طرف زوجین می‌پردازیم. 

تقاضای فسخ نکاح

مشاوره حقوقی در مورد عیوب مختص زوج و فسخ نکاح از طرف زوجه

همانطور که گفته شد، وجود معایبی در زوجین باعث می‌شود تا طرف دیگر اقدام به فسخ نکاح کند. بررسی این موضوع نیازمند ارائه اطلاعات به میزان کافی است که در زمان دریافت مشاوره حقوقی، به صورت کامل به بررسی شرایط مربوط به فسخ نکاح از طرف زن به دلیل وجود عیوبی در مرد پرداخته می‌شود. اما در هر صورت، در این بخش، به بیان مطالبی در زمینه شرایط مربوط به فسخ نکاح از طرف زن می‌پردازیم. 

فسخ نکاح از طرف زن، به معنای وجود معایبی در شوهر است که در این صورت، زوجه با استناد به دلایل قانونی می‌تواند عقد نکاح را فسخ نماید. در ارتباط با این موضوع که زوجه بر اساس چه دلایلی می‌تواند برای فسخ نکاح اقدام کند، ماده 1122 قانون مدنی، به موارد فسخ نکاح از طرف زوجه پرداخته است.

به موجب این ماده، عیوب زیر در مرد موجب حق فسخ برای زن خواهد بود: 

  1. خضاء 
  2. عنن به شرط این که ولو یکبار عمل زناشویی را انجام نداده باشند. 
  3. مقطوع بودن آلت تناسلی به اندازه ای که قادر به عمل زناشویی نباشد. 

هر سه مورد ذکر شده در مورد عیوب مرد، در ارتباط با بیماری‌های جنسی است. خضاء و عنن به عنوان عیوب مختص مردان، جزو انواع بیماری‌های شایع جنسی است که زوجه به واسطه آن‌ها می‌تواند درخواست فسخ نکاح به دادگاه بدهد. وجود بیماری جنسی در مرد، ایجاد رابطه زناشویی را با مشکل مواجه می‌کند که در این صورت، زوجه اختیار دارد که عقد نکاح را با رعایت مقررات و شرایط قانونی، فسخ کند. 

چنانچه زوجه از معایب شوهر که در ماده 1122 قانون مدنی به آن اشاره شد، از قبل عقد نکاح، اطلاع نداشته باشد و بعد از عقد، متوجه شود که شوهر به اینگونه بیماری‌ها مبتلا است، قانونا می‌تواند برای فسخ نکاح اقدام کند. لازم به ذکر است که این دلایل حتی برای طلاق از طرف زوجه نیز مطرح است و به واسطه آن که شوهر مشکل جنسی داشته و بتواند عسر و حرج خود را ثابت کند، امکان مطلقه شدن وی وجود دارد. 

به بیان دیگر، مواردی که در ماده فوق در مورد شرایط فسخ نکاح به دلیل وجود معایبی در شوهر اشاره شده است، برای ارائه درخواست طلاق از طرف خانم نیز کارایی دارد. در واقع زوجه می‌تواند به دلیل ناتوانی جنسی شوهر، هم برای فسخ نکاح و هم برای طلاق اقدام کند. البته برای فسخ نکاح از طرف زن، صرفا عیوب ذکر شده برای مرد در ماده 1122 قانون مدنی، معتبر است و دلایل دیگر نمی‌تواند منجر به حق فسخ نکاح برای زن شود. 

طبق ماده 1125 قانون مدنی، عنن یا همان ناتوانی جنسی، حتی اگر شوهر بعد از عقد نیز به آن مبتلا شود، دلیلی برای فسخ نکاح از طرف زن می‌باشد. در واقع اگر شوهر بعد ار عقد، دچار بیماری جنسی شود، باز هم زوجه می‌تواند برای فسخ نکاح اقداماتی را انجام دهد.

بنابراین عنن یا ناتوانی جنسی در شوهر، به عنوان تنها عیبی در شوهر است که فسخ نکاح آن به واسطه آن منوط به مبتلا بودن شوهر به آن حتی قبل از عقد نیست و ابتلا شوهر به بیماری جنسی نیز بعد از عقد، منجر به فسخ نکاح از طرف زن خواهد شد. 

مشاوره حقوقی در مورد فسخ نکاح از طرف شوهر

همانطور که وجود معایبی در مرد، می‌تواند حق فسخ را برای زن به وجود آورد، در صورتی که زوجه نیز معایبی را داشته باشد، امکان فسخ نکاح از شوهر وجود دارد. برای آشنایی با جزئیات فسخ نکاح از طرف شوهر، نیازمند برخورداری از مشاوره حقوقی است. مشاوره حقوقی در مورد فسخ نکاح از طرف شوهر، به بیان اطلاعات کافی در خصوص این که شوهر چگونه می‌تواند به دلیل وجود معایبی در همسر خود برای فسخ نکاح اقدام کند، پرداخته می‌شود. 

ارائه درخواست فسخ نکاح از طرف زوج نیز منوط به ارائه دلایل موجه و قانونی است. ماده 1123 قانون مدنی به عیوب مختص زوجه پرداخته که شوهر به استناد دلایل مزبور، امکان فسخ نکاح را خواهد داشت. طبق این ماده، عیوب زیر در زن موجب حق فسخ نکاح برای مرد خواهد شد: 

  • قرن
  • جذام
  • برص
  • افضاء
  • زمین گیری
  • نابینایی از هر دو چشم

هر یک از موارد فوق که در زن وجود داشته باشد، شوهر می‌تواند اقدام به فسخ نکاح نماید. به جز موارد ذکر شده، شوهر حق فسخ نکاح را نخواهد داشت. قرن، بیماری جنسی مخصوص خانم‌ها است که آلت تناسلی دچار مشکل شده و به تبع آن انجام عمل زناشویی امکان پذیر نخواهد بود. البته با انجام مراحل درمانی، امکان بهبودی این بیماری وجود دارد اما اگر شوهر بعد از عقد متوجه ابتلا بودن زوجه به این نوع بیماری باشد، می‌تواند عقد ازدواج را فسخ کند. 

جذام نیز بیماری عفونی است که بافت پوست بدن را تحت تاثیر قرار داده که در هر صورت این بیماری در زن، برای فسخ نکاح از طرف آقا در قانون پیش بینی شده است. برص نیز نوعی دیگری از بیماری پوستی است که به عنوان موارد فسخ نکاح از طرف زوج در نظر گرفته شده است. علاوه بر موارد مزبور، زمین گیری و نابینایی از هرو چشم نیز به عنوان دلایل دیگر برای فسخ نکاح از طرف شوهر تعیین شده است. 

دلایلی که برای حق فسخ نکاح از طرف زن در قانون در نظر گرفته شده است، به بیماری‌های جنسی اشاره دارد اما دلایل فسخ نکاح از طرف شوهر، عمدتا در ارتباط با بیماری‌های جنسی نیست و بیماری‌های دیگر به جز جنسی در زن نیز سبب بطلان عقد نکاح می‌شود. 

به طور کلی دلایلی که برای فسخ نکاح از طرف آقا و خانم مورد بررسی قرار دادیم، در صورت اطلاع طرفین از این موارد در قبل از عقد، منجر به بطلان عقد نکاح نخواهد شد. شرط اصلی در فسخ نکاح به استناد دلایل ذکر شده در قانون مدنی، عدم اطلاع طرفین از مشکلات یکدیگر در زمان قبل از عقد است.

در واقع زن و مرد، بعد از عقد متوجه معایب یکدیگر شده و در این صورت، قانون حق فسخ را برای هر یک از زوجین در صورت ارائه نمودن این دلایل و اثبات آن برای دادگاه، تعیین نموده است. 

مشاوره حقوقی فسخ نکاح

مشاوره حقوقی عیوب مشترک در زوجین برای فسخ نکاح

در بخش های قبل، به عیوب مختص زن و مرد برای فسخ نکاح پرداختیم. برخی از عیوب بین زوجین مشترک است و در این صورت هر یک از آن‌ها می‌توانند برای فسخ نکاح اقدامات لازم را انجام دهند. جنون به عنوان عیب مشترک بین زن و شوهر برای فسخ نکاح محسوب شده و در این هر یک از جنون اگر به جنون مبتلا باشند، امکان فسخ نکاح را دارند. 

طبق ماده 1121 قانون مدنی، جنون هر یک از زوجین، به شرط استقرار اعم از این که مستمر یا ادواری باشد، برای طرف مقابل موجب حق فسخ است. در واقع اگر هر یک از زوجین، به جنون ادواری یا مستمر مبتلا شده باشند، طرف مقابل می‌تواند عقد نکاح را فسخ کند. 

جنون نیز مانند سایر موارد فسخ نکاح، به عدم اطلاع داشتن زوجین قبل از عقد ارتباط دارد. البته جنون حالتی است که امکان شناسایی آن بسیار ساده است و به راحتی می‌توان فرد مجنون و غیر مجنون را از یکدیگر تشخیص داد. بنابراین عمدتا فسخ نکاح به دلیل جنون، به شرایط بعد از عقد نکاح ارتباط دارد. 

به موجب ماده 1125 قانون مدنی، حادث شدن حالت جنون برای مرد بعد از عقد نکاح، موجب حق فسخ برای زن خواهد بود. در واقع اگر شوهر قبل از عقد دچار جنون نشده باشد و بعد از عقد، چنین حالتی به او دست داده باشد، زوجه به واسطه جنون همسر خود، می‌تواند اقدام به فسخ نکاح کند. 

در قانون مدنی، به جز جنون، عیوب مشترک دیگری برای زوجین جهت فسخ نکاح تعیین نشده است و مواردی که به آن اشاره کردیم، عیوب مختص به زن و مرد است. جنون ادواری و مستمر، در هر دو حالت دلیلی برای ارائه درخواست فسخ نکاح است. جنون نیز مانند عنن، بعد از عقد نیز برای فسخ نکاح دلیل موجه و قانونی محسوب می‌شود. 

مشاوره حقوقی در مورد نحوه ثبت درخواست فسخ نکاح

در صورتی که در ارتباط با نحوه ثبت درخواست فسخ نکاح، اطلاعی را ندارید، حتما در این زمینه مشاوره حقوقی دریافت کنید تا با جزئیات فرآیند قانونی ثبت درخواست فسخ نکاح آشنا شوید. ارائه درخواست فسخ نکاح، طی تنظیم دادخواست و ثبت آن در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام می‌شود. مدارک و ادله مورد نیاز نیز باید ضمیمه دادخواست شده و تقدیم دادگاه شود. 

به درخواست‌های فسخ نکاح که بدون دلیل ارائه شده باشند، مرجع قضایی ترتیب اثر نمی‌دهد و در این صورت دادگاه دادخواست ارسالی را رد خواهد کرد. اصحاب دعوا باید در تاریخ تعیین شده، باید در دادگاه خانواده حضور پیدا کرده و مراحل مربوط به جلسات دادرسی را انجام دهند. 

دادگاه با بررسی اظهارات طرفین، در صورت موجه دانستن دلیل خواهان، اقدام به صدور حکم فسخ نکاح خواهد نمود. خوانده در صورتی که دلایل ارائه توسط خواهان را تایید نکند، باید برای اثبات ادعای خود، دلایل موجهی را ارائه کند. حال اگر هر یک از اصحاب دعوا به حکم صادره اعتراض داشته باشند، می‌توانند مراحل مربوط به تجدید نظرخواهی را انجام دهند. 

فسخ نکاح، لازم است که در محضر به ثبت برسند. عدم ثبت فسخ نکاح، جرم محسوب می‌شود و در این صورت، شوهر طبق قانون مجازات خواهد شد. 

نحوه ارائه مشاوره حقوقی فسخ نکاح در بنیاد وکلا

دریافت مشاوره حقوقی در بنیاد وکلا، مزایا مختلفی برای متقاضیان دارد و می‌توانند از این خدمات با شرایط مناسب بهره‌مند شوند. کیفیت مشاوره حقوقی فسخ نکاح و سایر دعاوی توسط بنیاد وکلا تضمین شده است و متقاضیان از این حیث می‌توانند با شرایط مناسبی برای اخذ مشاوره حقوقی از وکیل فسخ نکاح اقدام کنند. 

ارائه مشاوره حقوقی بنیاد وکلا، به سه روش کلی تلفنی، آنلاین و حضوری انجام می‌شود که هر کدام از این روش‌ها، مزایا خاصی برای موکلین خواهد داشت. جهت دریافت مشاوره حقوقی در خصوص امور مرتبط با فسخ نکاح، کافیست با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا راهنمایی‌های لازم در این زمینه در اختیارتان قرار گیرد.